Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΔΝΤ: Η Γερμανία πρέπει να χαλαρώσει το «φρένο» χρέους

ΔΝΤ: Η Γερμανία πρέπει να χαλαρώσει το «φρένο» χρέους
«Η τροποποίηση του φρένου χρέους κρύβει τον κίνδυνο της αναζωπύρωσης του πληθωρισμού»
Σχετικά Άρθρα
Να χαλαρώσει τους δημοσιονομικούς κανόνες και δη το «φρένο» χρέους, συστήνει στη γερμανική κυβέρνηση το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), προτείνοντας συγκεκριμένα μείωση κατά 1% προκειμένου να υπάρξει περιθώριο για υψηλότερες δημόσιες δαπάνες στην τρέχουσα περίοδο οικονομικής στασιμότητας.
Παράλληλα, απαιτούνται μεταρρυθμίσεις για τη μείωση των μεσοπρόθεσμων πιέσεων στις δαπάνες και για την αύξηση των εσόδων.
Σημειώνεται πως για να αλλάξουν οι κανόνες για το «φρένο» δημοσίου χρέους που βάζει πλαφόν στο δημοσιονομικό έλλειμμα στο 0,35% του ΑΕΠ, απαιτείται πλειοψηφία των δύο τρίτων στην άνω και στην κάτω Βουλή της Γερμανίας.
«Το φρένο χρέος της Γερμανίας έχει τεθεί σε σχετικά σφιχτό επίπεδο, τόσο που το ετήσιο όριο στον καθαρό δανεισμό θα μπορούσε να μειωθεί κατά περίπου μία ποσοστιαία μονάδα του ΑΕΠ, διατηρώντας το ποσοστό χρέους-ΑΕΠ σε πτωτική τροχιά», αναφέρει το ΔΝΤ, σύμφωνα με το Reuters.
Τον Νοέμβριο του 2023, το Ανώτατο Δικαστήριο της Γερμανίας αμφισβήτησε την κυβερνητική απόφαση χρήσης ειδικών κονδυλίων, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί «τρύπα» ύψους 60 δισεκ. ευρώ στα δημόσια ταμεία.
Επισημαίνεται πως ένθερμος υποστηρικτής της διατήρησης του φρένου χρέους είναι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Christian Lindner. Εξάλλου, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου που επικαλείται το Reuters, οι προτάσεις του ΔΝΤ ενέχουν κινδύνους.
«Η τροποποίηση του φρένου χρέους κρύβει τον κίνδυνο της αναζωπύρωσης του πληθωρισμού, ο οποίος μόλις ξεκίνησε να επιβραδύνεται», αναφέρει πηγή της κυβέρνησης του Reuters, υπενθυμίζοντας ότι στην περίπτωση αυτή θα ανέβει και το κόστος δανεισμού.
Στις προβλέψεις που δημοσιεύθηκαν τον Απρίλιο 2024, το ΔΝΤ αναθεώρησε επί τα χείρω τις εκτιμήσεις για την ανάπτυξη της γερμανικής οικονομίας στο 0,2% το 2024 και στο 1,3% το 2025.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης