Τελευταία Νέα
Διεθνή

Προχωράει, παρά τα εμπόδια, μια Συνθήκη για τις Πανδημίες από τον ΠΟΥ

Προχωράει, παρά τα εμπόδια, μια Συνθήκη για τις Πανδημίες από τον ΠΟΥ
Το INB συστάθηκε από τον ΠΟΥ τον Δεκέμβριο του 2021 με σκοπό τη διαπραγμάτευση μιας σύμβασης, συμφωνίας ή άλλου διεθνούς κειμένου για την ενίσχυση της πρόληψης, της ετοιμότητας και της αντιμετώπισης της πανδημίας
Παρά τις εντατικές συνομιλίες για μια ακόμα εβδομάδα, οι διαπραγματευτές δεν κατάφεραν να καταλήξουν στο κείμενο μιας νέας συμφωνίας για τις πανδημίες πριν από την Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας στη Γενεύη από τις 27 Μαΐου έως την 1η Ιουνίου.
Το διακυβερνητικό όργανο διαπραγμάτευσης (INB) που διεξήγαγε τις διαπραγματεύσεις παραδέχθηκε ότι, ενώ υπήρχαν πολλαπλά στοιχεία συμφωνίας και σύγκλισης, εξακολουθούσαν να υπάρχουν αποκλίσεις απόψεων σε ορισμένες πτυχές του κειμένου, ιδίως στα μέρη εκείνα που αφορούν την ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με τους παθογόνους μικροοργανισμούς και την κατανομή των οφελών.
Το INB συστάθηκε από τον ΠΟΥ τον Δεκέμβριο του 2021 με σκοπό τη διαπραγμάτευση μιας σύμβασης, συμφωνίας ή άλλου διεθνούς κειμένου για την ενίσχυση της πρόληψης, της ετοιμότητας και της αντιμετώπισης της πανδημίας.
Παρά τη μη επίτευξη τελικής συμφωνίας, η μέχρι σήμερα πρόοδος όσον αφορά τη Συνθήκη για τις Πανδημίες και τις αναθεωρήσεις των Διεθνών Υγειονομικών Κανονισμών (ΔΥΚ) θα παρουσιαστεί στην Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας στη Γενεύη. Ο ΠΟΥ έδωσε στη δημοσιότητα το κείμενο που δείχνει πού επιτεύχθηκε συμφωνία (με πράσινο χρώμα) και πού υπήρξε σύγκλιση (με κίτρινο χρώμα).
«Ενώ σημειώθηκε μεγάλη πρόοδος κατά τη διάρκεια αυτών των διαπραγματεύσεων, υπάρχουν ακόμη προκλήσεις που πρέπει να ξεπεραστούν», δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ Tedros Adhanom Ghebreyesus. «Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε την Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας για να μας δώσει νέα ώθηση και να ολοκληρώσουμε το έργο που έχουμε αναλάβει, το οποίο είναι να παρουσιάσουμε στον κόσμο μια συμφωνία για τις πανδημίες».
Η συμπρόεδρος του INB Precious Matsoso, από τη Νότια Αφρική, δήλωσε τα εξής: «Ο κόσμος δεν πρέπει να αποπροσανατολιστεί από τον παρόντα στόχο, ο οποίος είναι να διασφαλίσει ότι ο κόσμος θα είναι καλύτερα προστατευμένος σε μια επόμενη πανδημία».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης