Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η μαφία σπρώχνει τη Βουλγαρία στο χάος - Ένας διεφθαρμένος μεγιστάνας των ΜΜΕ απειλεί τη δημοκρατία

Η μαφία σπρώχνει τη Βουλγαρία στο χάος  - Ένας διεφθαρμένος μεγιστάνας των ΜΜΕ απειλεί τη δημοκρατία
H ίδια η δημοκρατία αποτελεί το διακύβευμα των εκλογών της 9ης Ιουνίου στη Βουλγαρία
Οι εκλογές της Βουλγαρίας τον Ιούνιο επικεντρώνονται στον ρόλο ενός μεγιστάνα των ΜΜΕ στον οποίο έχουν επιβληθεί κυρώσεις και στην ικανότητά του να υπονομεύσει την εύθραυστη δημοκρατία της χώρας.
Σύμφωνα με το Politico, για τους επικριτές του - ιδιαίτερα τα μεταρρυθμιστικά, κόμματα κατά της διαφθοράς- ο μεγιστάνας των μέσων ενημέρωσης και βουλευτής Delyan Peevski έχει καταλήξει να ενσαρκώνει το αιχμάλωτο κράτος της Βουλγαρίας, στο οποίο σκιώδεις ολιγάρχες, κατάσκοποι και εγκληματικές συμμορίες έχουν τυλίξει τα πλοκάμια τους γύρω από βασικούς βασικούς θεσμούς της χώρας, που είναι μέλος σε ΕΕ και του ΝΑΤΟ.
Ο Nikolay Denkov, πρωθυπουργός μέχρι τον περασμένο μήνα, περιγράφει τον Peevski - στον οποίο έχουν επιβληθεί κυρώσεις από τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο - ως το «μεγαλύτερο κακό» που έπληξε το βαλκανικό έθνος των 6,5 εκατομμυρίων κατοίκων.
Δεν είναι περίεργο, λοιπόν, ότι μία από τις κύριες πολιτικές μάχες γύρω από τις εκλογές της 9ης Ιουνίου εξαρτάται από την επιρροή του Peevski στα δικαστήρια και την υπηρεσία ασφαλείας.

Διακύβευμα η Δημοκρατία

Ο Hristo Ivanov, επικεφαλής του κόμματος «Ναι, Βουλγαρία», υποστηρίζει ότι οι εκλογές πρέπει να σπάσουν την επιρροή του Peevski και προειδοποιεί ότι διακυβεύεται η «λειτουργία της Δημοκρατίας».
Η αναμέτρηση με τον Peevski, ωστόσο, δεν είναι εύκολη υπόθεση.
Ο πρώην πρωθυπουργός Kiril Petkov, από το κόμμα κατά της διαφθοράς «Συνεχίζουμε την Αλλαγή» μίλησε στο POLITICO την ημέρα της έναρξης της προεκλογικής του εκστρατείας στη Σόφια και ήταν σαφές ότι μόλις είχε πέσει πάνω σε ένα εμπόδιο, λόγω του Peevski.
Κάνοντας χειρονομίες δίπλα στο παράθυρο του γραφείου της προεκλογικής του εκστρατείας, μιλούσε στο τηλέφωνο με έναν εκπρόσωπο μιας εταιρείας διαφημιστικών πινακίδων που αρνήθηκε να κρεμάσει μια σειρά αφισών που μόλις είχε παραγγείλει.
«Τι εννοείτε ότι δεν μπορείτε;» είπε ο Petkov. «Σας έχουμε πληρώσει για 500 αφίσες».
Το πρόβλημα ήταν τι απεικονιζόταν στην αφίσα της εκστρατείας: Έδειχνε μια γελοιογραφία του Peevski ως ποδοσφαιριστή-γουρούνι με μεγάλα μάγουλα και το πόδι του πάνω σε μια κολοκύθα.

vulgaria2.JPG

Η αφίσα ήταν ένας μικρόκοσμος της πολιτικής του έθνους.
Η «κολοκύθα» είναι το παρατσούκλι του πρώην πρωθυπουργού Boyko Borissov, του οποίου το κεντροδεξιό κόμμα GERB προηγείται στις δημοσκοπήσεις.
(Κολοκύθα είναι η βουλγαρική αργκό για ένα μεγάλο αλλά κούφιο κεφάλι.)
Με την προειδοποίηση «Αυτός είναι ο νικητής αν δεν ψηφίσετε», το μήνυμα ήταν σαφές: ο Peevski έχει τον Borissov κάτω από τη μπότα του.
Η ευαισθησία σχετικά με τις αφίσες επανήλθε την Τρίτη, όταν το GERB άσκησε επιτυχώς πιέσεις στην εκλογική επιτροπή για να επιβάλει την απομάκρυνση των αφισών «Συνεχίζουμε την αλλαγή» με φωτογραφίες του Borissov και του Peevski παρουσιάζοντάς τους ουσιαστικά ως ένα και το αυτό ως επιλογή για πρωθυπουργό.

Η επιστροφή του Borissov

Το GERB του Borissov προηγείται αυτή τη στιγμή στις δημοσκοπήσεις και αναμένεται να συγκεντρώσει περίπου το 27% των ψήφων.
Ο Peevski - ενώ ο ίδιος δεν είναι μουσουλμάνος - ηγείται του εθνοτουρκικού κόμματος της Βουλγαρίας, του DPS, το οποίο βρίσκεται σε πορεία για ποσοστό περίπου 15%.
Οι δύο άνδρες θεωρούνται ευρέως ως πολιτικά ευθυγραμμισμένοι στην προεκλογική εκστρατεία, αλλά το μεγάλο ερώτημα είναι ποιος από τους δύο είναι πραγματικά επικεφαλής και ποιος θα διευθύνει τη χώρα αν καταφέρουν να συγκροτήσουν έναν συνασπισμό μετά τις εκλογές.
Μια επιστροφή στην πρωθυπουργία για τον πρώην πυροσβέστη και σωματοφύλακα Borissov δεν είναι καθόλου αδύνατη.
«Υπάρχει μια συμφωνία μεταξύ του Borissov, και του Peevski, σύμφωνα με την οποία είναι ότι ο Peevski έχει σημαντικό έλεγχο της δικαιοσύνης και των υπηρεσιών ασφαλείας και ο Borissov έχει παλιές αμαρτίες που φοβάται ότι [θα τιμωρηθούν] εάν υπάρχουν πραγματικά λειτουργικά δικαστήρια και εισαγγελείς», δήλωσε ο Petkov.
«Έτσι, ο Borissov φέρνει τις ψήφους και ο Peevski εγγυάται ότι οι σημερινοί θεσμοί δεν εγκυμονούν κινδύνους».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης