Τελευταία Νέα
Διεθνή

Παράνοια στο ευρωκοινοβούλιο για «πράκτορες» της Ρωσίας - Έφοδος της αστυνομίας - Συνελήφθη ένας υπάλληλος

Παράνοια στο ευρωκοινοβούλιο για «πράκτορες» της Ρωσίας - Έφοδος της αστυνομίας - Συνελήφθη ένας υπάλληλος
Η έρευνα διεξήχθη σε συνεργασία των βελγικών αρχών με τις γαλλικές, αλλά και με την αρμόδια δικαστική υπηρεσία της ΕΕ, την Eurojust
Η ομοσπονδιακή εισαγγελία του Βελγίου ανακοίνωσε την Τετάρτη 29/5 ότι οι αστυνομικές αρχές πραγματοποίησαν έρευνες στο γραφείο ενός στελέχους του ευρωκοινοβουλίου στις Βρυξέλλες, αλλά και στην κατοικία του, με την κατηγορία πως είχε «εξέχοντα ρόλο» σε ένα κύκλωμα συνεργασίας με τη Ρωσία, σε βάρος των ευρωπαϊκών συμφερόντων.
Ανάλογη επιχείρηση πραγματοποιήθηκε και στο γραφείο του εν λόγω υπαλλήλου στο Στρασβούργο, στη Γαλλία, όπου βρίσκεται η δεύτερη έδρα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η έρευνα διεξήχθη σε συνεργασία των βελγικών αρχών με τις γαλλικές, αλλά και με την αρμόδια δικαστική υπηρεσία της ΕΕ, την Eurojust.
Οι έφοδοι των αρχών πραγματοποιήθηκαν δύο εβδομάδες πριν από τις ευρωεκλογές (6-9 Ιουνίου) και με φόντο τις ανησυχίες της ρωσικής παρέμβασης.
Τον προηγούμενο μήνα ο πρωθυπουργός του Βελγίου, είχε ανακοινώσει τη έναρξη έρευνας, βάσει στοιχείων από την υπηρεσία πληροφοριών της χώρας, για ύπαρξη δικτύου που προσπαθεί να υπονομεύσει την υποστήριξη προς την Ουκρανία.
«Οι έρευνες αποτελούν μέρος μιας υπόθεσης παρέμβασης, διαφθοράς και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση και σχετίζονται με ενδείξεις ρωσικής παρέμβασης, κατά την οποία μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προσεγγίστηκαν και πληρώθηκαν για να προωθήσουν τη ρωσική προπαγάνδα μέσω του ειδησεογραφικού ιστότοπου Voice of Europe», ανέφεραν οι εισαγγελείς, υπογραμμίζοντας πως ο υπάλληλος που συνελήφθη είχε «σημαντικό ρόλο σε αυτό το κύκλωμα».
Όπως σημειώνει το Associated Press, η ΕΕ απαγόρευσε νωρίτερα τον Μάιο το Voice of Europe και τρία άλλα «φιλορωσικά μέσα ενημέρωσης» να εκπέμπουν στο μπλοκ των 27 κρατών μελών. Σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές αρχές όλα τα ΜΜΕ που απαγορεύτηκαν «ήταν υπό τον έλεγχο του Κρεμλίνου και στόχευαν ευρωπαϊκά πολιτικά κόμματα, ειδικά κατά τις προεκλογικές περιόδους». Υπενθυμίζεται πως από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος τον Φεβρουάριο του 2022, η ΕΕ είχε ήδη αναστείλει το Russia Today και το Sputnik, αλλά και άλλα ρωσικά ΜΜΕ.
Σύμφωνα με τον de Croo, από την έρευνα έχει προκύψει ότι προσεγγίστηκαν μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και προσφέρθηκαν χρήματα για την προώθηση της ρωσικής προπαγάνδας. «Σύμφωνα με την υπηρεσία πληροφοριών μας, οι στόχοι της Μόσχας είναι πολύ σαφείς. Ο στόχος είναι να υποστηρίξει την εκλογή περισσότερων φιλορώσων υποψηφίων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και να ενισχύσει μια ορισμένη φιλορωσική αφήγηση σε αυτό», τόνισε.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης