Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι Ευρωπαίοι δεν πιστεύουν σε νίκη Ουκρανίας - Πόλεμος... για 5 χρόνια - Όχι Ελλήνων σε περαιτέρω βοήθεια

Οι Ευρωπαίοι δεν πιστεύουν σε νίκη Ουκρανίας - Πόλεμος... για 5 χρόνια - Όχι Ελλήνων σε περαιτέρω βοήθεια
Η πλειοψηφία των Ευρωπαίων υποστηρίζει πως ο πόλεμος θα λήξει με διαπραγματεύσεις
(upd) Στο τέλος του πολέμου με διαπραγματεύσεις μεταξύ των Ουκρανών και των Ρώσων και όχι σε μια ολοκληρωτική στρατιωτική νίκη της Ουκρανίας πιστεύει η πλειοψηφία των Ευρωπαίων, σύμφωνα με μια μεγάλη δημοσκόπηση που έγινε σε 15 ευρωπαϊκά κράτη, ανάμεσα στα οποία και η Ελλάδα.
Όπως αναφέρεται, η υποστήριξη για την υπόθεση της Ουκρανίας παραμένει ισχυρή σε όλη την Ευρώπη παρά τις ανατροπές στο πεδίο της μάχης, με τους Ευρωπαίους να θεωρούν όλο και περισσότερο τον οπλισμό της Ουκρανίας ως απαραίτητο όχι για την επίτευξη μιας πλήρους ουκρανικής νίκης στο πεδίο της μάχης, αλλά ως ενίσχυση της Ουκρανίας στις μελλοντικές διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία.
Μάλιστα από την έρευνα προκύπτει ένα μεγάλο χάσμα μεταξύ των Ευρωπαίων και των Ουκρανών για το πώς θα πρέπει να τελειώσει ο πόλεμος αλλά και για το τι συνιστά ... νίκη για το Κίεβο.

Πόλεμο για 5 χρόνια βλέπουν οι Ευρωπαίοι

Το 47% των Ευρωπαίων πιστεύει ότι η σύγκρουση στην Ουκρανία θα τελειώσει σε διάστημα ενός έως πέντε ετών.
Βάσει της έρευνας, την ίδια άποψη εκφράζουν περισσότεροι από τους μισούς κατοίκους της Σουηδίας (59%), της Εσθονίας (58%), της Ολλανδίας (53%) και της Πολωνίας (51%), τη στιγμή που το 13% των ερωτηθέντων στην Ευρώπη πιστεύει ότι το τέλος της σύγκρουσης στην Ουκρανία θα έρθει μέσα στον επόμενο χρόνο.
Συγκεκριμένα, με αυτή την εκτίμηση συμφωνεί το 23% των Βουλγάρων, το 22% των Ελλήνων και το 18% των Ιταλών.
Μεταξύ των Ουκρανών συμμετεχόντων στην έρευνα, το 35% συμφωνεί μαζί τους.
Περίπου το 10% των συμμετεχόντων στην έρευνα στην Ευρώπη πιστεύει ότι η ουκρανική σύγκρουση θα διαρκέσει περισσότερο από πέντε χρόνια.
Το 13% των Γερμανών, το 12% των Κάτω Χωρών, καθώς και το 10% των Βουλγάρων και των Τσέχων συμφωνούν με αυτή τη δήλωση.
Το 3% των Ευρωπαίων ερωτηθέντων εξέφρασε την άποψη ότι η αντιπαράθεση στην Ουκρανία μπορεί να μην τελειώσει ποτέ.


Τι λένε οι Ουκρανοί

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του think tank του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων (ECFR) που διενεργήθηκε το πρώτο 15νθήμερο του Μαΐου – ερωτήθηκαν 19.566 άτομα σε 15 χώρες αλλά για πρώτη φορά και στην Ουκρανία – το 34% των Ουκρανών δηλώνει ότι εμπιστεύεται πολύ τον πρόεδρο Volodymyr Zelensky και το 31% ότι τον εμπιστεύεται αρκετά.
Στην ερώτηση σχετικά με την έκβαση του πολέμου, το 58% των Ουκρανών μιλά για νίκη, το 30% προβλέπει διευθέτηση και μόλις το 1% κάνει λόγο για νίκη της Ρωσίας.
Πάντως η πλειοψηφία των Ουκρανών φέρεται να προτιμά την εκχώρηση εδαφών από την εγκατάλειψη της κυριαρχίας που συνεπάγεται από την ένταξη στο ΝΑΤΟ ή στην ΕΕ.

Οι Έλληνες αντίθετοι στην αύξηση των όπλων στην Ουκρανίας

Όσον αφορά τις υπόλοιπες 14 ευρωπαϊκές χώρες, μόνο στην Εσθονία επικρατεί η άποψη στο 38% των πολιτών, ότι η Ουκρανία θα κερδίσει οριστικά τον πόλεμο.
Οι πλειοψηφίες στη Σουηδία και την Πολωνία θέλουν η Ευρώπη να βοηθήσει την Ουκρανία να πολεμήσει μέχρι να ανακτηθεί όλη η επικράτειά της, ενώ οι πλειοψηφίες στην Ιταλία, στην Ελλάδα και στη Βουλγαρία αντιτάχθηκαν σε αυτό, σε βαθμό που θεωρούν ότι είναι κακή ιδέα να αυξηθεί η προμήθεια όπλων στην Ουκρανία.
Σε γενικές γραμμές, η Ιταλία αναδείχθηκε ως η μεγαλύτερη μεγάλη ευρωπαϊκή δύναμη που υποστηρίζει λιγότερο την Ουκρανία.

Όχι στην αποστολή στρατευμάτων

Στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, οι μεγάλες πλειοψηφίες εξακολουθούν να υποστηρίζουν την αποστολή περισσότερων όπλων στην Ουκρανία, ακόμη και αν πρόκειται να ενισχυθεί το διαπραγματευτικό χέρι της Ουκρανίας.
Μια ομάδα χωρών, συμπεριλαμβανομένης της Τσεχίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ολλανδίας, της Ισπανίας και της Ελβετίας, δεν έχει εθνική συναίνεση για τον πόλεμο και τον ρόλο της ΕΕ.
Σε καμία χώρα δεν υπήρχε υποστήριξη για την αποστολή στρατευμάτων στην Ουκρανία.

Πιο αξιόπιστοι σύμμαχοι οι Βρετανοί

Συνολικά το 69% των Ουκρανών είπε ότι χρειάζονται περισσότερα όπλα για να αμυνθεί, αλλά αυτή η άποψη δεν μεταφράστηκε σε απογοήτευση από την ΕΕ.
Το 75% των Ουκρανών θεωρεί τον ρόλο της ΕΕ ως θετικό και θεωρεί απαραίτητη την ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ για να κερδίσει τον πόλεμο. Κληθέντες οι Ουκρανοί να καταγράψουν τις 10 χώρες βάσει της αξιοπιστίας τους στην υποστήριξη τους προς την Ουκρανία, οι Ουκρανοί κατέταξαν στην κορυφή του Ηνωμένο Βασίλειο με 88%, λέγοντας ότι η Βρετανία ήταν «πολύ ή ως επί το πλείστον αξιόπιστη».
Δεύτερη με 77% ακολουθεί η Λιθουανία, αν και όλες οι χώρες στη λίστα χαρακτηρίστηκαν ως αξιόπιστες.

Φοβούνται συμφωνία ΗΠΑ – Ρωσίας χωρίς το Κίεβο

Πάντως, το ένα τρίτο των Ουκρανών δηλώνει ότι ανησυχεί έντονα ότι οι ΗΠΑ θα συνάψουν μια ειρηνευτική συμφωνία με τη Ρωσία χωρίς να εμπλέκεται το Κίεβο.
Επιπλέον, η δημοσκόπηση δείχνει ότι ο Γάλλος πρόεδρος, Emmanuel Macron, δεν κατάφερε να πείσει τους Γάλλους να τον ακολουθήσουν στην την υιοθέτηση μιας πολύ πιο σκληρής φιλοουκρανικής θέσης.
Το ένα τρίτο της Γαλλίας ήταν υπέρ της υποστήριξης της Ουκρανίας για την ανάκτηση των χαμένων εδαφών της, ένα άλλο τρίτο θα προτιμούσε να ωθήσει την Ουκρανία να διαπραγματευτεί μια ειρηνευτική συμφωνία με τη Ρωσία, ενώ το τελευταίο τρίτο δηλώνει αναποφάσιστο.

Πώς θα τελειώσει ο πόλεμος;

Σύμφωνα με τον συντάκτη της έρευνας και πρόεδρο του Κέντρου Φιλελεύθερων Στρατηγικών, Ivan Krastev «το εντυπωσιακό με την κατάσταση της κοινής γνώμης, έναντι της Ουκρανίας, είναι η αξιοσημείωτη σταθερότητά της – ενώ η σύγκρουση δεν έχει παγώσει, από πολλές απόψεις έχει η στάση του κοινού».
«Η νέα μας δημοσκόπηση δείχνει ότι μία από τις βασικές προκλήσεις για τους δυτικούς ηγέτες θα είναι η συμφιλίωση των αντικρουόμενων θέσεων μεταξύ Ευρωπαίων και Ουκρανών για το πώς θα τελειώσει ο πόλεμος.
Ενώ και οι δύο ομάδες αναγνωρίζουν την ανάγκη για συνεχή στρατιωτική βοήθεια προκειμένου η Ουκρανία να απωθήσει τη ρωσική επιθετικότητα, υπάρχει ένα βαθύ χάσμα γύρω από το τι συνιστά νίκη – και ποιος είναι στην πραγματικότητα ο σκοπός της υποστήριξης της Ευρώπης» επισημαίνει ο συντάκτης της έρευνας και διευθυντής του ECFR Mark Leonard.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης