Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι ΗΠΑ... τρέμουν τη «μέχρι τέλους» συμμαχία Κίνας - Ρωσίας και προειδοποιούν την Ευρώπη να...σοβαρευτεί

Οι ΗΠΑ... τρέμουν τη «μέχρι τέλους» συμμαχία Κίνας - Ρωσίας και προειδοποιούν την Ευρώπη να...σοβαρευτεί
Η ηγεσία του Πεκίνου είναι αποφασισμένη να υποστηρίξει τη Μόσχα «μέχρι τέλους», λέει ο Νο 2 του State Department, Kurt Campbell.
Οι ΗΠΑ εντείνουν τις διπλωματικές τους προσπάθειες για να πείσουν την Ευρώπη σχετικά με την κλίμακα του ρόλου της Κίνας στην παροχή βοήθειας στον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας.
Σύμφωνα με το δεύτερο πιο υψηλόβαθμο στέλεχος του αμερικανικού State Department, η Ευρώπη πρέπει να σκληρύνει τη στάση της απέναντι στο Πεκίνο.
Όπως μεταδίδει το Politico, ο Kurt Campbell - ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών που μέχρι πρόσφατα ήταν ο «τσάρος του Ινδο-Ειρηνικού» του Αμερικανού προέδρου Joe Biden - παρέδωσε αυτή την εβδομάδα αυτή την προειδοποίηση στους Ευρωπαίους διπλωμάτες στο ΝΑΤΟ με «όσο το δυνατόν περισσότερες λεπτομέρειες και ιδιαιτερότητες».
Η επίσκεψή του έγινε πριν από τη μεγάλη σύνοδο κορυφής των ηγετών του ΝΑΤΟ στην Ουάσινγκτον τον Ιούλιο, κατά την οποία η συμμαχία αναμένεται να στείλει ένα σοβαρό μήνυμα στο Πεκίνο.

Η τακτική του Πεκίνου

«Ο γενικός στόχος της Κίνας ήταν όχι μόνο να υποστηρίξει τη Ρωσία - κατά την άποψή μας, μέχρι τέλους - αλλά να υποβαθμίσει αυτό το γεγονός δημοσίως και να προσπαθήσει να διατηρήσει κανονικούς διπλωματικούς και εμπορικούς δεσμούς με την Ευρώπη», δήλωσε ο Campbell σε μια μικρή ομάδα μέσων ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένου του POLITICO, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στις Βρυξέλλες την Τετάρτη.
«Και νομίζω ότι αυτό που μας αναθάρρυνε χθες στις συζητήσεις στο NAC [Βορειοατλαντικό Συμβούλιο, το κύριο όργανο λήψης πολιτικών αποφάσεων στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ] ήταν το πόσο πολλές ευρωπαϊκές χώρες μίλησαν ξεκάθαρα, με την άποψη ότι θα ήταν αδύνατο να διατηρήσουμε μια κανονική σχέση με την Κίνα, εάν, ταυτόχρονα, οι Κινέζοι υποθάλπουν κρυφά τον πιο αποσταθεροποιητικό πόλεμο στην Ευρώπη μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο», δήλωσε ο Campbell.

Βαθιά ανησυχία

Ο Campbell περιέγραψε τη βοήθεια του Πεκίνου προς τη Ρωσία τους τελευταίους 18 με 24 μήνες ως «βαθιά ανησυχητική».
«Θέλω να υπογραμμίσω ότι αυτό που είδαμε από την Κίνα προς τη Ρωσία δεν είναι ένα μεμονωμένο γεγονός.
Πρόκειται για μια διαρκή, ολοκληρωμένη προσπάθεια που υποστηρίζεται από την ηγεσία της Κίνας, η οποία έχει σχεδιαστεί για να παράσχει στη Ρωσία κάθε υποστήριξη στο παρασκήνιο που θα της επιτρέψει να ανασυγκροτήσει στοιχεία της στρατιωτικής της δύναμης, τους πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, τα UAV [μη επανδρωμένα αεροσκάφη ή drones], ορισμένες από τις ικανότητές της να παρακολουθεί κινήσεις στο πεδίο της μάχης, πυροβολικό μεγάλου βεληνεκούς και τα παρόμοια», δήλωσε ο Campbell.
«Πρόκειται για μια προσπάθεια που έχει σχεδιαστεί ώστε να είναι σε μεγάλο βαθμό εκτός οπτικού πεδίου», τόνισε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης