Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αποδίδει καρπούς η μάχη της Βουλγαρίας κατά του ξεπλύματος χρήματος

Αποδίδει καρπούς η μάχη της Βουλγαρίας κατά του ξεπλύματος χρήματος
Η χώρα έχει σημειώσει πρόοδο όσον αφορά την πολιτική λογοδοσία…
Η Βουλγαρία έχει βελτιώσει το έργο της κατά του ξεπλύματος χρήματος και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, σημειώνοντας πρόοδο στους περισσότερους δείκτες αξιολόγησης, δήλωσε την Τρίτη ο φορέας του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΣτΕ) για την καταπολέμηση του ξεπλύματος χρήματος. Ωστόσο, θα παραμείνει ένα από τα δύο κράτη μέλη της ΕΕ που βρίσκονται στον «γκρίζο κατάλογο» μαζί με την Κροατία.
Η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του ΣτΕ για αξιολόγηση των μέτρων κατά της νομιμοποίησης προσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, γνωστή ως MONEYVAL, δημοσίευσε μια έκθεση που δείχνει ότι η Βουλγαρία σημειώνει πρόοδο σε 10 από τους 12 δείκτες, ενώ δεν έχει επιδεινωθεί στους υπόλοιπους δύο.
Ωστόσο, παρά τις θετικές εξελίξεις, η Βουλγαρία παραμένει υπό στενή παρακολούθηση και θα συνταχθεί νέα έκθεση το επόμενο έτος. Από τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ, μόνο η Βουλγαρία και η Κροατία βρίσκονται ακόμα στον γκρίζο κατάλογο.
«Από την έκδοση της έκθεσης αμοιβαίας αξιολόγησης τον Μάιο του 2022, η Βουλγαρία έχει λάβει πάρα πολλά μέτρα για την ενίσχυση των συστημάτων της για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας», σημειώνει η MONEYVAL.
Η χώρα έχει σημειώσει πρόοδο όσον αφορά την πολιτική λογοδοσία, τον έλεγχο των τραπεζικών υπηρεσιών για συναλλαγές χρήματος, την εποπτεία των υποκαταστημάτων και των θυγατρικών ξένων εταιρειών, τη διασφάλιση της διαφάνειας της πραγματικής ιδιοκτησίας των εταιρειών και την εποπτεία των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.
Τον Οκτώβριο του 2002, η Βουλγαρία συμπεριλήφθηκε στον «γκρίζο κατάλογο» των δικαιοδοσιών για τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες της Ομάδας Χρηματοοικονομικής Δράσης (FATF), λόγω ορισμένων σοβαρών ελλείψεων στους αρμόδιους μηχανισμούς για την καταπολέμηση, της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας και της διάδοσης των όπλων.
Εκείνη την εποχή, η Βουλγαρία ανέλαβε πολιτική δέσμευση υψηλού επιπέδου να εργαστεί για την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των μέτρων καταπολέμησης της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.
Στο τέλος του περασμένου έτους, ο «γκρίζος κατάλογος» περιλάμβανε τη Βουλγαρία, την Μπουρκίνα Φάσο, το Καμερούν, τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, την Κροατία, την Αϊτή, την Τζαμάικα, το Μάλι, τη Μοζαμβίκη, τις Φιλιππίνες, τη Νότια Αφρική και άλλες χώρες.
Η αφαίρεση από τον γκρίζο κατάλογο θα μπορούσε ενδεχομένως να διευκολύνει τις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές σε ξένα νομίσματα, να χαμηλώσει τις διατραπεζικές χρεώσεις κ να αυξήση το εμπόριο και τις επενδύσεις.
Η «μαύρη λίστα» της FATF με τις χώρες που διατρέχουν ιδιαίτερα υψηλό κίνδυνο νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και χρηματοδότησης της τρομοκρατίας περιλαμβάνει τη Βόρεια Κορέα, το Ιράν και τη Μιανμάρ.
Ο κατάλογος σηματοδοτεί την ανεπάρκεια της χρηματοοικονομικής ακεραιότητας μιας χώρας και την αντίδρασή της στους κινδύνους και τα εγκλήματα που σχετίζονται με το ξέπλυμα χρήματος και δημιουργούν χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία, όπως η διαφθορά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης