Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ο Macron σχηματίζει στρατό για Ουκρανία, ποια χώρα της ΕΕ είπε το πρώτο «Ναι» - Ανακοινώσεις 7 Ιουνίου

Ο Macron σχηματίζει στρατό για Ουκρανία, ποια χώρα της ΕΕ είπε το πρώτο «Ναι» - Ανακοινώσεις 7 Ιουνίου
Το σχέδιο Macron προϋποθέτει πρώτα την αποστολή πολλών δεκάδων στρατιωτικών ειδικών στην Ουκρανία για να αξιολογήσουν τις ανάγκες των δυνάμεων της χώρας
Ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron επιδιώκει να δημιουργήσει έναν ευρωπαϊκό συνασπισμό για την αποστολή στρατιωτικών εκπαιδευτών στην Ουκρανία, ανέφερε την Πέμπτη (30/5/2024) η γαλλική εφημερίδα Le Monde, επικαλούμενη πηγές με γνώση του θέματος.
Οι γαλλικές αρχές πρόκειται να διεξαγάγουν διαβουλεύσεις για την οργάνωση ενός τέτοιου συνασπισμού, ανέφερε η εφημερίδα, προσθέτοντας ότι η απόφαση ενδέχεται να ανακοινωθεί κατά την επίσκεψη του Ουκρανού προέδρου Volodymyr Zelensky στη Γαλλία που έχει προγραμματιστεί για τις 6-7 Ιουνίου.
Το σχέδιο προϋποθέτει πρώτα την αποστολή πολλών δεκάδων στρατιωτικών ειδικών στην Ουκρανία για να αξιολογήσουν τις ανάγκες των δυνάμεων της χώρας, την οποία θα ακολουθήσει η ενίσχυση πολλών εκατοντάδων στρατιωτικών, επισημαίνει η γαλλική εφημερίδα.

Συζήτησε την αποστολή στρατιωτικών με τον Scholz

Το θέμα φέρεται να συζητήθηκε μεταξύ του Macron και του Γερμανού καγκελάριου Olaf Scholz την Τρίτη (28/5/2024) στο περιθώριο των γαλλογερμανικών υπουργικών συμβουλίων στο Βερολίνο.
Νωρίτερα τον Μάιο, ο υπουργός Εξωτερικών της Λιθουανίας Gabrielius Landsbergis δήλωσε ότι το Βίλνιους είναι έτοιμο να στείλει στρατιωτικούς εκπαιδευτές στην Ουκρανία ως μέρος ενός συνασπισμού υπό την ηγεσία της Γαλλίας.
Μετά από μια διάσκεψη που φιλοξενήθηκε στο Παρίσι για την Ουκρανία στις 26 Φεβρουαρίου, ο Macron δήλωσε ότι οι δυτικοί ηγέτες συζήτησαν το ενδεχόμενο αποστολής στρατευμάτων στην Ουκρανία και αν και δεν είχε επιτευχθεί συναίνεση σχετικά με αυτό, τίποτα δεν μπορούσε να αποκλειστεί.
Ορισμένες χώρες της ΕΕ αντιτάχθηκαν στα εν λόγω σχέδια.
Οι δυτικές χώρες παρέχουν τεράστια στρατιωτική και οικονομική βοήθεια στο Κίεβο από την έναρξη της στρατιωτικής επιχείρησης της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.
Το Κρεμλίνο έχει προειδοποιήσει επανειλημμένα ενάντια στη συνέχιση των παραδόσεων όπλων στο Κίεβο, λέγοντας ότι θα οδηγήσει σε περαιτέρω κλιμάκωση της σύγκρουσης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης