Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Ευρώπη διολισθαίνει στην ακραία πόλωση και τη βία - Έρχεται πολιτικός σεισμός

Η Ευρώπη διολισθαίνει στην ακραία πόλωση και τη βία  - Έρχεται πολιτικός σεισμός
Σταθμός για την Ευρώπη η απόπειρα δολοφονίας κατά του Robert Fico
Δεκαετίες προτού ο κρότος δύο πυροβολισμών στο Σεράγεβο βυθίσει την Ήπειρο στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, ο Otto von Bismarck προέβλεψε ότι «κάποιο αναθεματισμένο ανόητο πράγμα στα Βαλκάνια» θα ήταν αυτό που θα πυροδοτούσε τον επόμενο μεγάλο πόλεμο στην Ευρώπη.
Η σύγκρουση αυτή άφησε περίπου 20 εκατομμύρια νεκρούς και έβαλε την Ευρώπη σε τροχιά για μια ακόμη γιγαντιαία πυρκαγιά ένα τέταρτο του αιώνα αργότερα.
Ο Αμερικανός διπλωμάτης George Kennan αναφέρθηκε αργότερα στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο ως την «εμβληματική καταστροφή του 20ού αιώνα», καθώς μεγάλο μέρος των επακόλουθων πολιτικών αναταραχών, καταστροφών και φρικαλεοτήτων της Ευρώπης μπορεί, σε κάποιο βαθμό, να αποδοθεί σε αυτόν.
Ωστόσο, επισημαίνει το Politico, είναι καθησυχαστικό ότι ορισμένα πράγματα έχουν αλλάξει από τότε.
Για παράδειγμα, ενώ ο Juraj Cintula μπορεί να έριξε περισσότερες σφαίρες στην απόπειρα δολοφονίας του πρωθυπουργού της Σλοβακίας Robert Fico από ό,τι ο Βόσνιος-Σέρβος φοιτητής Gavrilo Princip στη δολοφονία του Αρχιδούκα Φραγκίσκου Φερδινάνδου και της συζύγου του το 1914, όμως αυτό το επεισόδιο βίας δεν θα οδηγήσει την ήπειρο σε έναν ακόμη μεγάλο πόλεμο - που θα προστεθεί σε αυτόν που ήδη διεξάγει ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin στην Ουκρανία.

Σταθμός η απόπειρα κατά του Fico

Παρ' όλα αυτά, οι ιστορικοί στα επόμενα χρόνια μπορεί κάλλιστα να αξιολογήσουν αυτή την απόπειρα δολοφονίας ενός Ευρωπαίου αρχηγού κυβέρνησης -την πρώτη από το 2003- ως έναν ακόμη σταθμό στην ανησυχητική κάθοδο της Ευρώπης προς την ακραία πολιτική οξύτητα και τη βία.
Στη Βρετανία έχουν ήδη δολοφονηθεί δύο βουλευτές - η Jo Cox και ο David Amess - από το 2016. Και η ομοσπονδιακή αστυνομία της Γερμανίας ανέφερε την περασμένη εβδομάδα ότι κατέγραψε ρεκόρ 60.000 ποινικών αδικημάτων με πολιτικά κίνητρα το 2023.
Έτσι, οι ενέργειες του Cintoula θα πρέπει σίγουρα να αποτελέσουν ένα κάλεσμα αφύπνισης για όλους όσοι νοιάζονται για τη δημοκρατία και φοβούνται ότι η Ευρώπη θα συρθεί πίσω σε ένα συνηθισμένο παρελθόν, όπου η πολιτική βία ήταν συνηθισμένη.

Η σύγκριση με την Belle Époque

Η λεγόμενη Belle Époque - η οποία ξεκίνησε μετά το τέλος του Γαλλοπρωσικού Πολέμου το 1871 και συνεχίστηκε μέχρι τη βίαιη επέμβαση του Princip - μνημονεύεται συχνά ως μια περίοδος που χαρακτηρίζεται από τη χαρά της ζωής, την ευημερία, τον διαφωτισμό, την περιφερειακή ειρήνη, την οικονομική ευημερία και την αξιοσημείωτη τεχνολογική και επιστημονική καινοτομία - όλα αυτά που γιορτάσαμε μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου και μέχρι την οικονομική κρίση του 2008 και το Covid-19.
Γεγονότα που μας έκαναν να καταλάβουμε ότι η ιστορία, στην πραγματικότητα, δεν είχε τελειώσει.
Αλλά όπως πάντα με την ιστορική μνήμη, όλα εξαρτώνται από το ποιος κάνει το χρονικό - οι ωφελημένοι ή οι χαμένοι- η υψηλή κοινωνία, η μεσαία τάξη ή οι φτωχοί.
Για παράδειγμα, η χρυσή εποχή είχε και μια σκοτεινή πλευρά, με την πολιτική βία να διαπερνά την Ευρώπη πολύ πριν από το ξέσπασμα του πολέμου.
Ο αριθμός των δολοφονημένων ηγετών της εποχής είναι εντυπωσιακός, συμπεριλαμβανομένων των πρωθυπουργών της Ελλάδας, της Βουλγαρίας, της Σερβίας και της Ισπανίας (δύο), ενός Φινλανδού υπουργού Δικαιοσύνης και των μοναρχών της Ελλάδας, της Ιταλίας και της Πορτογαλίας - καθώς και μιας Αυστριακής αυτοκράτειρας.
Καθώς εκτυλίσσονταν αυτές οι δολοφονίες, κάποιοι καθησύχαζαν τους εαυτούς τους υποστηρίζοντας ότι ήταν το αιματηρό έργο τρελών και παλαβών.
«Υπάρχουν περισσότερα είδη ανόητων από όσα μπορεί κανείς να προφυλάξει», παρατηρεί ένας χαρακτήρας στο μυθιστόρημα του Joseph Conrad «Ο μυστικός πράκτορας» που διαδραματίζεται την εποχή εκείνη.
Σήμερα, είναι εξίσου δύσκολο να μην κατηγοριοποιήσει κανείς τον 71χρονο Cintoula - τον πολιτικά ρευστό, ενίοτε ποιητή, ανθρακωρύχο, λιθοξόο και, ειρωνικά, συνιδρυτή του βραχύβιου κόμματος «Κίνημα κατά της Βίας» - ως οτιδήποτε άλλο εκτός από ανισόρροπο.
Όμως οι τρελοί μπορεί συχνά να είναι «καναρίνια στο ανθρακωρυχείο».
Όπως και τα τελευταία χρόνια στην Ευρώπη, η Belle Époque είδε την ανάπτυξη των πολιτικών πολιτοφυλακών, των κινημάτων που έτειναν προς τη βία και της επιθετικής εθνικιστικής σκέψης επίσης.
Όντας μια εποχή υπερβολής και εξωφρενικών εισοδηματικών ανισοτήτων, ήταν συγκρίσιμη με τη σημερινή, καλύπτοντας σοβαρές κοινωνικές και οικονομικές ανακατατάξεις, οι οποίες με τη σειρά τους τροφοδότησαν την εκτεταμένη δυσαρέσκεια, με πολλούς να αναζητούν καταφύγιο στους μεγάλους φονταμενταλιστικούς «-ισμούς» της εποχής - τον φασισμό, τον κομμουνισμό, τον αναρχισμό και τον εθνικισμό.
Για μελετητές όπως ο Ινδός δοκιμιογράφος Pankaj Mishra, οι ομοιότητες μεταξύ της λεγόμενης χρυσής εποχής και της δικής μας είναι σαφώς ορατές, καθώς «πολλά στην εμπειρία μας απηχούν με εκείνη των ανθρώπων του δέκατου ένατου αιώνα».
Ωστόσο, στο βιβλίο του «Η εποχή του θυμού», ο Mishra προειδοποίησε ότι σήμερα γινόμαστε μάρτυρες σοκ οικονομικού χαρακτήρα ακόμη μεγαλύτερου μεγέθους, με «κινδύνους πιο διάχυτους και λιγότερο προβλέψιμους».

Πολιτικός σεισμός

Σύμφωνα με το Politico, οι κλυδωνισμοί που συμβαίνουν σήμερα είναι προάγγελοι των πολιτικών σεισμών που θα ακολουθήσουν - πιθανότατα συμπεριλαμβανομένου του αποτελέσματος των επερχόμενων εκλογών για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στις οποίες προβλέπεται αύξηση της υποστήριξης των λαϊκιστικών κομμάτων της δεξιάς.
Καθώς αυξάνονται οι φόβοι για την περιθωριοποίηση, τη μαζική μετανάστευση, την κοινωνική αδικία και την εγκατάλειψη, καθώς διαψεύδονται οι προσδοκίες για τα οφέλη της υλικής ευημερίας, η οργή βράζει - και οι λαϊκιστές επωφελούνται, υποδαυλίζοντας πρόθυμα τις φλόγες με εμπρηστικές εκφράσεις για τον νικητή.
Από τη στιγμή που νομίζαμε ότι ήμασταν απρόσβλητοι μετά τον θρίαμβο της Δύσης επί του κομμουνισμού, αυτό που βλέπουν τώρα οι ψηφοφόροι γύρω τους είναι η άσκοπη πολεμική παραγωγή, η θεσμική ανικανότητα και το γεγονός ότι τα παιδιά τους θα ζουν φτωχότερες ζωές από ό,τι οι ίδιοι.
Αισθάνονται επίσης αδικημένοι, καθώς οι αποφάσεις φαίνεται να λαμβάνονται όλο και περισσότερο από παγκόσμια και υπερεθνικά όργανα που δεν λογοδοτούν άμεσα στο εκλογικό σώμα.
Ούτε οι κεντρώοι πολιτικοί του ευρωπαϊκού κατεστημένου βοηθούν.
Πολύ συχνά, είναι αποκομμένοι από τους απελπισμένους ψηφοφόρους που έχουν εξαντληθεί από τις φαινομενικά μόνιμες κρίσεις.
Σπεύδουν πολύ γρήγορα να κατηγορήσουν την παραπληροφόρηση και τη δημαγωγική χειραγώγηση για την άνοδο του λαϊκισμού, αντί να λάβουν σοβαρά υπόψη τους τις άβολες προκλήσεις του εδώ και τώρα που ταράζουν τις απλές οικογένειες - ή να το κάνουν με καθυστέρηση, δίνοντας στους λαϊκιστές χώρο για ελιγμούς.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης