Τελευταία Νέα
Διεθνή

Καταστροφή – Το 40% των Ουκρανικών Ταξιαρχιών διαλύθηκε, σοκ 35.000 νεκροί σε ένα μήνα – Orban: Σε πολεμική κόλαση η Ευρώπη

Καταστροφή – Το 40% των Ουκρανικών Ταξιαρχιών διαλύθηκε, σοκ 35.000 νεκροί σε ένα μήνα  – Orban: Σε πολεμική κόλαση η Ευρώπη
Υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι η Ρωσία θα χτυπήσει με τακτικό πυρηνικό όπλο στρατιωτικό στόχο στην Ουκρανία εξέλιξη που θα οδηγήσει σε παράδοση άνευ όρων της Ουκρανίας…έτσι θα τελειώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία... 
(upd 41) Μόνο ως καταστροφή μπορεί να θεωρηθεί ο τελευταίος μήνας για την Ουκρανία…
Οι Ουκρανοί από τις επιθέσεις των Ρώσων έχασαν 880 τετραγωνικά χιλιόμετρα εδαφών και μέσα σε ένα μήνα σε νεκρούς και τραυματίες έφθασαν τις 35.000… ποσοστό που χαρακτηρίζεται καταστροφή.
Με βάση τεκμηριωμένες πηγές έως και το 40% των Ουκρανικών Ταξιαρχιών έχει αποδεκατιστεί…
Μπορεί οι Jake Sullivan και Antony Blinken οι κορυφαίοι αμερικανοί αξιωματούχοι να πίεσαν τον Biden να δεχθεί οι Ουκρανοί να χτυπάνε ρωσικό έδαφος…. εντούτοις… ο πόλεμος στην Ουκρανία θα τελειώσει όταν επί της ουσίας όλη η Ουκρανία αποστρατιωτικοποιηθεί, μετατραπεί σε νεκρή ζώνη.
Επίσης υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι η Ρωσία θα χτυπήσει με τακτικό πυρηνικό όπλο στρατιωτικό στόχο στην Ουκρανία, εξέλιξη που θα οδηγήσει σε παράδοση άνευ όρων της Ουκρανίας…έτσι θα τελειώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία... 
Εν τω μεταξύ οι ίδιοι οι Ουκρανοί στρατηγοί αμφισβητούν τα στοιχεία ότι έχει κατασκευαστεί επαρκής άμυνα στο Κίεβο, θεωρούν ότι απλά ο Zelensky - ο οποίος βρίσκεται στη Σιγκαπούρη και συναντήθηκε με ηγέτες κρατών - λέει ψέματα… ως συνήθως.
Ο Γερμανός συνταγματάρχης Wolfgang Richter, πάντως ξεκαθαρίζει, δεν πρέπει να επιτραπεί στην Ουκρανία να κλιμακώσει τη σύγκρουση.
Οι Ρωσικές δυνάμεις χτύπησαν στρατηγικά αεροδρόμια της Ουκρανίας και ένα μεσαίο αναγνωριστικό πλοίο και ένα σκάφος του Ουκρανικού Πολεμικού Ναυτικού υπέστησαν ζημιές στο λιμάνι της Οδησσού.
Την ίδια στιγμή, ο Zelensky επιμένει στο λουτρό αίματος μέχρι τον τελευταίο ουκρανό και ισχυρίζεται ότι μία κατάπαυση πυρός θα ευνοήσει τη Ρωσία.

Zelensky (Πρόεδρος Ουκρανίας): Παγίδα η κατάπαυση πυρός - Θα ευνοήσει τη Ρωσία

Ο παράνομος πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky απορρίπτει την άποψη ότι η Ουκρανία θα επωφεληθεί από μία κατάπαυση πυρός.

Πιστεύει ότι μία παύση θα ευνοήσει τη Ρωσία, καθώς θα ανασυνταχθεί και θα ενισχύσει τη δύναμή της.
«Η Ρωσία χρειάζεται ένα διάλειμμα για να σταθεροποιήσει τη θέση της στο πεδίο της μάχης», είπε ο Zelensky σε συνέντευξή του στη βρετανική εφημερίδα Guardian.
«Η Ρωσία έχει περισσότερο εξοπλισμό από ό,τι εμείς αλλά έχει επίσης ένα έλλειμμα.
Της λείπουν έμπειροι στρατιώτες, βλήματα πυροβολικού και πύραυλοι», ισχυρίστηκε.
«Ως εκ τούτου, μια παύση θα ωφελήσει σίγουρα (τη Ρωσία), σίγουρα όχι εμάς», είπε ο Zelensky.
«Εάν η Ρωσία είναι σε θέση να ενισχύσει τις δυνάμεις της κατά τη διάρκεια μιας κατάπαυσης πυρός, θα είναι σε θέση να γίνει αρκετά ισχυρή ώστε να υποβάλει τελεσίγραφα στην Ουκρανία, όπως εκχώρηση εδάφους, δέσμευση να μην συμμετάσχει σε συμμαχίες (όπως το ΝΑΤΟ) ή άλλους ανεπιθύμητους οργανισμούς», συμπλήρωσε.
«Μια τέτοια κατάπαυση του πυρός θα ήταν μια παγίδα», είπε προκλητικά ο σφετεριστής της ουκρανικής εξουσίας, του οποίου η νόμιμη ηγεσία εξέπνευσε στις 20 Μαΐου 2024.

Εξαίρει την διπλωματία ως τον καλύτερο τρόπο τερματισμού του πολέμου στον Διάλογο Shangi-La, αλλά... μένει στα λόγια

Ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky δήλωσε στους συμμετέχοντες στον «Διάλογο του Shangri-La» την Κυριακή 2/6 δεύτερη και τελευταία μέρα του διαλόγου, ότι η διπλωματία – υπό τη μορφή μιας ειρηνευτικής διάσκεψης αργότερα αυτόν τον μήνα—είναι ο καλύτερος τρόπος για να τερματιστεί "ο σκληρός πόλεμος" που έχει προκαλέσει τον θάνατο χιλιάδων ανθρώπων στη χώρα του από το 2022.
Μιλώντας σε πάνελ του ετήσιου αυτού φόρουμ για την άμυνα που διεξάγεται στη Σιγκαπούρη, ο Zelensky δήλωσε ότι 106 χώρες και οργανώσεις έχουν δηλώσει συμμετοχή στην ειρηνευτική διάσκεψη, την οποία θα φιλοξενήσει η Ελβετία στα μέσα Ιουνίου.

Ωστόσο ο Ουκρανός πρόεδρος επεσήμανε ότι είναι απογοητευτικό το γεγονός ότι κάποιοι παγκόσμιοι ηγέτες δεν έχουν εκφράσει ακόμη τη στήριξή τους στη διάσκεψη, εκτιμώντας ότι η Ρωσία επιδιώκει να διαταράξει τις ειρηνευτικές προσπάθειες.
"Είμαστε πεπεισμένοι ότι ο κόσμος μας θέλει να είναι ενωμένος και ικανός να ενεργεί με πλήρη αρμονία", τόνισε ο Zelensky.
Παράλληλα ευχαρίστησε χώρες – περιλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Γερμανίας και της Ολλανδίας—για τη στρατιωτική τους βοήθεια προς την Ουκρανία, κυρίως για την παροχή συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας. Ο Zelensky αναφέρθηκε σε επίθεση που εξαπέλυσε σήμερα η Ρωσία εναντίον της Ουκρανίας με σχεδόν 100 πυραύλους – κάτι που όπως εξήγησε έχει συμβεί εκατοντάδες φορές—και επεσήμανε ότι "καμία χώρα δεν θα μπορούσε να το αντιμετωπίσει μόνη της".

Συνέχιση αμερικανικής βοήθειας

Στο περιθώριο του φόρουμ και πριν την ομιλία του ο Zelensky και ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας Rustem Umerov συνομίλησαν για περισσότερο από μία ώρα με τον Αμερικανό υπουργό Άμυνας Lloyd Austin.
Ο Austin ενημέρωσε τον Zelensky για τη στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ προς την Ουκρανία και "επαναβεβαίωσε την ισχυρή αμερικανική δέσμευση να διατηρήσει ισχυρή τη στήριξη" του Κιέβου, εξήγησε Αμερικανός αξιωματούχος που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.
"Οι δύο ηγέτες υποσχέθηκαν να ενισχύσουν περαιτέρω τη στρατηγική αμυντική συνεργασία μεταξύ των ΗΠΑ και τη Ουκρανίας", πρόσθεσε ο αξιωματούχος του Πενταγώνου.
Ερωτηθείς από τους δημοσιογράφους κατά την έξοδό του από την αίθουσα στην οποία πραγματοποιήθηκε η συνάντηση, ο Ουκρανός πρόεδρος δήλωσε ότι είχε μια "πολύ καλή" συζήτηση με τον Austin.
Στην πλατφόρμα Telegram ο Zelensky σχολίασε ότι με τον Αμερικανό υπουργό "συζητήσαμε τα βασικά: τις αμυντικές ανάγκες της χώρας μας, την ενίσχυση του ουκρανικού συστήματος αντιαεροπορικής άμυνας, τον συνασπισμό για τα F-16 και την προετοιμασία μιας διμερούς συμφωνίας ασφαλείας".

Η συνάντηση αυτή πραγματοποιήθηκε αφού ο Zelensky χαιρέτισε την Παρασκευή "το βήμα προ τα εμπρός" που έκαναν οι ΗΠΑ, μετά το πράσινο φως που έδωσαν για την υπό όρους χρήση από το Κίεβο αμερικανικών όπλων για να επιτεθεί σε στόχους στο ρωσικό έδαφος.
Εξάλλου νωρίτερα ο Zelensky είχε αναφέρει στο Χ ότι συναντήθηκε με τον εκλεγμένο πρόεδρο της Ινδονησίας Prabowo Subianto, αντιπροσωπεία του αμερικανικού Κογκρέσου και τον πρόεδρο του Ανατολικού Timor Jose Ramos-Horta.
Ο Zelensky επεσήμανε ότι ο Ramos-Horta δέχθηκε να συμμετάσχει στη διάσκεψη για την ειρήνη στην Ουκρανία, την οποία φιλοξενεί η Ελβετία στα μέσα Ιουνίου.
Πέρυσι στον Διάλογο του Shangri-La ο Prabowo είχε προτείνει ένα ινδονησιακό σχέδιο για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία.
Απευθυνόμενος στους συμμετέχοντες του φόρουμ ο Κινέζος υπουργός Άμυνας Dong Zhun δήλωσε ότι η χώρα του είναι προσεκτική να μην στηρίξει ούτε την Ουκρανία ούτε τη Ρωσία.
"Στο θέμα της ουκρανικής κρίσης, η Κίνα προωθεί τη διεξαγωγή ειρηνευτικών συνομιλιών με υπεύθυνη στάση", εξήγησε.
"Δεν έχουμε προσφέρει ποτέ όπλα σε καμία από τις πλευρές που εμπλέκονται στη σύγκρουση. Έχουμε θεσπίσει αυστηρούς ελέγχους στις εξαγωγές ειδών διπλής χρήσης και δεν έχουμε κάνει ποτέ τίποτα για να τροφοδοτήσουμε τη σύγκρουση.
Στεκόμαστε σταθερά στην πλευρά της ειρήνης και του διαλόγου", υπογράμμισε ο Dong.

aut_1.JPG
Dong (ΥΠΑΜ, Κίνας): Δεν δώσαμε ποτέ όπλα στην Ρωσία για την σύγκρουση με την Ουκρανία

Η Κίνα δεν προμηθεύει όπλα ούτε στη Ρωσία ούτε στην Ουκρανία και ελέγχει αυστηρά τις εξαγωγές αγαθών διπλής χρήσης, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Dong Jun στο φόρουμ του IISS Shangri-La Dialogue.
"Δεν έχουμε προμηθεύσει ποτέ όπλα σε κανένα από τα μέρη της σύγκρουσης.
Έχουμε καθιερώσει αυστηρό έλεγχο στις εξαγωγές διπλής χρήσης και δεν κάναμε ποτέ κάτι που θα μπορούσε να πυροδοτήσει την κατάσταση", είπε ο υπουργός.
Η Κίνα κρατά πάντα αξιόπιστη θέση για το ουκρανικό ζήτημα και υποστηρίζει τις ειρηνευτικές συνομιλίες, πρόσθεσε.

Οι ρωσικές δυνάμεις διαλύουν στρατιωτικό αεροδρόμιο στην πόλη Stryi της περιοχής Lviv στην Δυτική Ουκρανία... - Το αεροδρόμιο θα παραλάμβανε F-16 


Ρωσικά στρατεύματα έπληξαν στρατιωτικό αεροδρόμιο κοντά στην πόλη Stryi, στην περιοχή Lviv.
«Η πόλη Stryi, στην περιοχή Lviv, δέχτηκε μια σειρά επιθέσεων σε στρατιωτικούς στόχους τη νύχτα της 1ης Ιουνίου».
Σημειώθηκαν τέσσερις επιθέσεις συνολικά.
Μια από αυτές τις επιθέσεις χτύπησε το αεροδρόμιο και την αεροπορική βάση Stryi στην οποία οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις ετοίμαζαν να παραλάβουν μαχητικά F-16 του ΝΑΤΟ.
Δέχθηκαν επίθεση και οι αποθήκες του πρώην τάγματος μηχανικού.
Σύμφωνα με πληροφοριοδότες, εκεί σημειώθηκε πολύ ισχυρή έκρηξη.
Ένας άλλος στόχος ήταν το εργοστάσιο επισκευής αυτοκινήτων.
Υπήρχαν πληροφορίες ότι ο δυτικός στρατιωτικός εξοπλισμός βρισκόταν στο εργοστάσιο
Επιπλέον, πύραυλοι έπληξαν το τάγμα Lviv της ταξιαρχίας ραδιοτεχνικής αεράμυνας, που βρίσκεται κοντά στο αεροδρόμιο.
Πρόσφατα  ρωσικά στρατεύματα πραγματοποίησαν τουλάχιστον 5 χτυπήματα στο Starokonstantinov στην περιοχή Khmelnitsky, όπου υπάρχει επίσης ένα στρατιωτικό αεροδρόμιο το οποίο μπορεί να γίνει βάση για τα F-16.

Lloyd Austin
(Υπουργός Άμυνας ΗΠΑ): Η Ρωσία είναι υπεύθυνη για την κρίση στην Ουκρανία

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Lloyd Austin αρνήθηκε να αναγνωρίσει την ευθύνη του ΝΑΤΟ και την επεκτατική προσπάθεια της συμμαχίας ως αιτία για την έναρξη της ουκρανικής σύγκρουσης.
«Δεν συμφωνώ με τη θέση σας ότι η επέκταση του ΝΑΤΟ προκάλεσε την ουκρανική κρίση»,
είπε σε δημοσιογράφο κατά τη διάρκεια ομιλίας στη σύνοδο κορυφής Shangri-La Dialogue στη Σιγκαπούρη, ένα ετήσιο δημόσιο φόρουμ για την ασφάλεια στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Πενταγώνου, θεωρεί τη Ρωσία υπεύθυνη για την τρέχουσα κατάσταση και όχι την επιθυμία του ΝΑΤΟ για επέκταση προς τα ανατολικά.
Η σύνοδος Shangri La, που πήρε το όνομά του από το ξενοδοχείο Shangri La στη Σιγκαπούρη όπου πραγματοποιείται, διοργανώνεται από το παράρτημα της Σιγκαπούρης του Διεθνούς Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών που εδρεύει στο Λονδίνο και πραγματοποιείται για 21η φορά

Politico: Οι Sullivan και Blinken έπεισαν τον Biden να άρει την απαγόρευση των ουκρανικών επιδρομών στη Ρωσία – Φοβήθηκαν για το Kharkiv

Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Προέδρου των ΗΠΑ Jake Sullivan και ο υπουργός Εξωτερικών Antony Blinken έπεισαν τον Αμερικανό Πρόεδρο Biden για την ανάγκη άρσης της απαγόρευσης των επιδρομών των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων βαθιά στο ρωσικό έδαφος χρησιμοποιώντας αμερικανικά όπλα αναφέρει το αμερικανικό μέσο ενημέρωσης Politico.
«Στο Οβάλ Γραφείο, ο Jake Sullivan υποστήριξε ότι η Ουκρανία θα πρέπει να μπορεί να χρησιμοποιήσει αμερικανικά όπλα για να αποκρούσει τις ρωσικές επιθέσεις στο Kharkiv ειδικά για σκοπούς αεράμυνας».
Σύμφωνα με το Politico, η συνάντηση του Biden με τον σύμβουλό του για την εθνική ασφάλεια πραγματοποιήθηκε στις 15 Μαΐου.
Είχε προηγηθεί επίσκεψη αντιπροσωπείας Ουκρανών βουλευτών στην Ουάσιγκτον, κατά την οποία τόνισα ότι οι θέσεις των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας έχουν γίνει ευάλωτες και ζήτησαν την κατάλληλη άδεια από τις Ηνωμένες Πολιτείες, ώστε να μπορούν να χτυπήσουν στόχους στην Ρωσία με αμερικανικά όπλα.
«Ο Πρόεδρος συμφώνησε και έδωσε εντολή στον Jake Sullivan και στο Πεντάγωνο να αρχίσουν να εργάζονται για αλλαγές», ανέφερε το Politico.
Ενώ γίνονταν συζητήσεις στον Λευκό Οίκο, ο υπουργός Εξωτερικών Antony Blinken έφτασε στο Κίεβο για συζητήσεις με Ουκρανούς αξιωματούχους.
Μετά την επίσκεψή του στην Ουκρανία, ο υπουργός Εξωτερικών Antony Blinken συναντήθηκε με τον Biden.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Antony Blinken τόνισε στον Πρόεδρο Biden ότι «η Ρωσία εκμεταλλεύτηκε την απαγόρευση του προέδρου».
«Μια συνομιλία με τον Blinken στις 17 Μαΐου έπεισε για άλλη μια φορά τον πρόεδρο ότι αυτό ήταν το σωστό βήμα», επισήμανε το Politico.
Όπως ανέφεραν πηγές υπό τον όρο της ανωνυμίας, η απόφαση του Biden υπαγορεύτηκε από τον φόβο μήπως χάσει το Κίεβο το Kharkiv με σημαντική πιθανότητα απώλειας άλλων σημαντικών εδαφών στην ανατολική Ουκρανία.
Επιπλέον, αφού οι ρωσικές δυνάμεις άρχισαν να προελαύνουν προς την κατεύθυνση του Kharkiv, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ άρχισε να συζητά με την ομάδα του τα «στρατιωτικά οφέλη» από την άρση της απαγόρευσης των επιθέσεων σε ρωσικούς στόχους.
Στις 13 Μαΐου, ο Jake Sullivan, ο υπουργός άμυνας και ο αρχηγός του Μικτού Επιτελείου των ΗΠΑ, πραγματοποίησαν μια βιντεοκλήση με τον Zelensky…
Κατά τη διάρκεια αυτής της επικοινωνίας, ο Zelensky «απαίτησε επίσημα από τον Λευκό Οίκο να άρει τους περιορισμούς» και ταυτόχρονα να επιταχύνει την προμήθεια συστημάτων αεράμυνας.
«Μετά την επικοινωνία η αμερικανική πλευρά συμφώνησε να δοθεί στο Biden επίσημη σύσταση για άρση των περιορισμών των ΗΠΑ».
Επίσης ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg σημείωσε ότι ορισμένοι σύμμαχοι, συμπεριλαμβανομένης της Μεγάλης Βρετανίας, προμήθευσαν στην Ουκρανία τα όπλα τους «χωρίς κανέναν περιορισμό» οπότε πρέπει η Δύση να άρει τους περιορισμούς στην Ουκρανία…
Ο Ρώσος πρόεδρος Putin δήλωσε ότι οι εκπρόσωποι των χωρών του ΝΑΤΟ πρέπει να γνωρίζουν «με τι παίζουν» όταν μιλούν για σχέδια που θα επιτρέψουν στο Κίεβο να χτυπήσει «νόμιμους στόχους» βαθιά στο ρωσικό έδαφος με πυραυλικά συστήματα που μεταφέρθηκαν στις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας από η Δύση.

New Yorker: Το 40% των Ουκρανικών Ταξιαρχιών έχουν καταστραφεί – Το Καλοκαίρι υπάρχει κίνδυνος να διαλυθούν

Η κατάσταση των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων θα μπορούσε να επιδεινωθεί δραματικά το καλοκαίρι λόγω της ρωσικής επίθεσης και της έλλειψης εφεδρειών, γράφει το αμερικανικό New Yorker.
«Αυτό το καλοκαίρι θα μπορούσε να είναι μια καταστροφή για την Ουκρανία», υποστηρίζει το New Yorker.
Όπως είπε στο New Yorker ο Dara Massikot, ανώτερος συνεργάτης στο Πρόγραμμα Ρωσίας και Ευρασίας στο Carnegie Endowment, η κατάσταση των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας θα μπορούσε να επιδεινωθεί σημαντικά λόγω της αντεπίθεσης των Ρώσων και της προέλασης στο Kharkiv.
Ακόμη και η νέα αμερικανική στρατιωτική βοήθεια δεν θα επιτρέψει στο Κίεβο να αντέξει τις επιθέσεις του ρωσικού στρατού.
Σύμφωνα με τον ειδικό, το κύριο πρόβλημα των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας εξακολουθεί να είναι η έλλειψη προσωπικού.
Ακόμη και τα ριζικά βήματα της Ουκρανίας για τη μείωση της ηλικίας στράτευσης δεν βοηθούν τον ουκρανικό στρατό να αναπληρώσει έγκαιρα τις απώλειες.
«Ο αριθμός ορισμένων μονάδων έχει μειωθεί κατά 30% ή και 40%...
Και όταν υπάρχει τόσο λίγο προσωπικό στις μονάδες, είναι πολύ δύσκολο για αυτές να φέρουν εις πέρας τα καθήκοντα που τους έχουν ανατεθεί», προειδοποίησε ο Massicot.
Να σημειωθεί ότι ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Andrei Belousov δήλωσε σε συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών Άμυνας του CSTO ότι ο ρωσικός στρατός ανάγκασε τις ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις να υποχωρήσουν 8 έως 9 χιλιόμετρα στην περιοχή του Kharkiv.
Σύμφωνα με τον ω, από τις αρχές του 2024 οι ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν απελευθερώσει 880 τετραγωνικά χιλιόμετρα εδάφους, συμπεριλαμβανομένων 28 οικισμών τον Μάιο.
Οι απώλειες των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων τον Μάιο 2024 ανήλθαν σε περισσότερους από 35.000 στρατιώτες και πάνω από 2.700 όπλα, πρόσθεσε ο Andrei Belousov.
 Οι συνολικές απώλειες από την έναρξη της ειδικής επιχείρησης τον Φεβρουάριο 2022 υπερβαίνουν τις 500.000.

Alexey Podberezkin (Πολιτικός Επιστήμονας): Η Ουκρανία θα καταρρεύσει άμεσα, χάνει κάθε μέρα 2.000 στρατιώτες

«Η πραγματική στρατηγική της Δύσης είναι λογική και συνεπής. Στη Δύση καταλαβαίνουν πολύ καλά ότι θα πρέπει να στραφούν στη στρατηγική άμυνα, επειδή δεν υπάρχουν αρκετά στρατεύματα και οι απώλειες αυξάνονται καταστροφικά.
Ο ουκρανικός στρατός δεν έχει όπλα και στρατιωτικό προσωπικό.
Ως εκ τούτου, θέλουν οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας να αντέξουν και αυτό είναι δυνατό μόνο με τη μετάβαση στη στρατηγική άμυνα.
Με άλλα λόγια, θέλουν η Ουκρανία να διατηρήσει σχετική σταθερότητα τουλάχιστον για μερικούς μήνες δηλώνει ο πολιτικός επιστήμονας και αναλυτής Alexey Podberezkin στο Ukraina.ru.
«Το Κίεβο δεν μπορεί να λάβει σοβαρά μέτρα.
Πρέπει να επιβιώσει μέχρι τον Σεπτέμβριο ή καλύτερα μέχρι το τέλος του χρόνου.
Το μέτωπο μπορεί να καταρρεύσει τις επόμενες εβδομάδες.
Σήμερα, ο ουκρανικός στρατός χάνει έως και 2.000 ανθρώπους την ημέρα, και αυτός ο αριθμός είναι ακόμη μεγαλύτερος λαμβάνοντας υπόψη τους λιποτάκτες και τους τραυματίες» δηλώνει ο Podberezkin.

Οι ΗΠΑ πιέζουν για περισσότερο πόλεμο στην Ουκρανία

Οι Ηνωμένες Πολιτείες φαίνεται να έχουν λάβει την απόφαση να κλιμακώσουν τη σύγκρουση στην Ουκρανία και να αυξήσουν τις εντάσεις στη Μέση Ανατολή.
Στις 30 Μαΐου, το Politico ανέφερε ότι η κυβέρνηση Biden έδωσε κρυφά την άδεια στην Ουκρανία να χτυπήσει μέσα στη Ρωσία χρησιμοποιώντας όπλα που παρέχονται από τις ΗΠΑ.
Ένας Αμερικανός αξιωματούχος είπε στο πρακτορείο ότι ο Biden είχε λάβει την απόφαση να επιτρέψει στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει τέτοια όπλα για σκοπούς αεράμυνας μόνο στο Kharkiv, σημειώνοντας ότι η πολιτική να μην επιτρέπονται πλήγματα μεγάλης εμβέλειας εντός της Ρωσίας «δεν έχει αλλάξει».
Η απόφαση θα επιτρέψει στην Ουκρανία «ευελιξία» να αμυνθεί από επιθέσεις στα σύνορα κοντά στο Kharkiv, δήλωσε άλλος αξιωματούχος.
Τώρα, οι δυνάμεις του Κιέβου θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν όπλα που παρέχονται από τις ΗΠΑ για να καταρρίψουν ρωσικούς πυραύλους που κατευθύνονται προς το Kharkiv, ενάντια σε στρατεύματα που συγκεντρώνονται ακριβώς στα ρωσικά σύνορα κοντά στο Kharkiv ή σε ρωσικά βομβαρδιστικά που εκτοξεύουν βόμβες προς το ουκρανικό έδαφος.
Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι ισχυρίστηκαν ότι δεν θα επιτραπεί στην Ουκρανία να χτυπήσει μη στρατιωτικές υποδομές ή να εκτοξεύσει πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, όπως το ATACMS, για να χτυπήσει στρατιωτικούς στόχους βαθιά μέσα στη Ρωσία.
Ωστόσο, δεν εξήγησαν πώς ακριβώς θα το επιβάλουν...
Η επικίνδυνη απόφαση του Biden ήρθε αφού κορυφαίοι σύμμαχοι των ΗΠΑ, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία, δήλωσαν ότι η Ουκρανία θα πρέπει να έχει το δικαίωμα να επιτεθεί στη Ρωσία χρησιμοποιώντας δυτικά όπλα.
Το πώς ακριβώς θα απαντήσει η Ρωσία… παραμένει ασαφές.

Rasmussen (Στρατιωτικός αναλυτής): Οι ΗΠΑ κάνουν συνεχώς επικίνδυνες γκάφες στην Ουκρανία – Η Ρωσία θα επεκτείνει τη «ζώνη ασφαλείας»

Η άδεια των ΗΠΑ και των συμμάχων τους στο καθεστώς Zelensky να χρησιμοποιήσει δυτικά όπλα για να χτυπήσει τη Ρωσία δεν θα αποτρέψει την ήττα της Ουκρανίας στη σύγκρουση, αλλά θα αναγκάσει τη Ρωσία να επεκτείνει τη «ζώνη ασφαλείας» για να σταματήσει τις επιθέσεις στις συνοριακές της περιοχές, υποστήριξε ο Αμερικανός συνταγματάρχης και στρατιωτικός αναλυτής Earl Rasmussen.
«Αυτό δεν θα αλλάξει την τελική έκβαση της σύγκρουσης, την οποία η Ρωσία είναι προορισμένη να κερδίσει», είπε ο Rasmussen.
«Αυτό που θα καταφέρει είναι να αναγκάσει τη Ρωσία να επεκτείνει την ουδέτερη ζώνη που έχει συζητηθεί και να χτυπήσει δυνητικά άμεσα τις εγκαταστάσεις των ΗΠΑ και άλλων μελών του ΝΑΤΟ που υποστηρίζουν αυτές τις ενέργειες» σημείωσε.
«Είναι πιθανό ότι στην Ουκρανία είχε ήδη επιτραπεί κρυφά να χτυπά στη Ρωσία ή δυτικές πληροφορίες πιθανότατα χρησιμοποιήθηκαν σε προηγούμενα πλήγματα», είπε στο Sputnik.
«Ναι, είναι μια κλιμάκωση και πιθανότατα η Ρωσία θα ανταπεξέλθει με κάποιο τρόπο», πρόσθεσε.
Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής των ΗΠΑ συνεχίζουν να κάνουν γκάφες με ολοένα και πιο επικίνδυνες αποφάσεις που δυστυχώς πιθανότατα θα καταλήξουν σε μια άμεση σύγκρουση με χειρότερα αποτελέσματα προειδοποίησε ο Rasmussen.

Carlson (Αμερικανός δημοσιογράφος): Η Ουκρανία θα αποτελεί παρελθόν σε 50 χρόνια, οι ΗΠΑ θα την ξεπουλήσουν

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ήδη προδώσει το Κίεβο και μπορεί να μην υπάρχει ουκρανικό έθνος σε 50 χρόνια, σημείωσε ο Αμερικανός δημοσιογράφος Tucker Carlson την Παρασκευή 31 Μαΐου, καθώς έπαιρνε συνέντευξη από τον Donald Trump Jr., τον μεγαλύτερο γιο του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Donald Trump.
«Ήδη πουλάνε εδάφη στην Ουκρανία σε ξένους επενδυτές και θα πλημμυρίσουν την Ουκρανία με μετανάστες του τρίτου κόσμου και σε 50 χρόνια δεν θα υπάρχει ουκρανικό έθνος. (...)
Τους προδώσαμε όπως καμία άλλη χώρα ποτέ», είπε ο Carlson.
Ο Trump Jr, με τη σειρά του, αναρωτήθηκε τι σημαίνει για την Ουάσιγκτον μια «νίκη στην Ουκρανία».
«Κανείς δεν έχει διατυπώσει πώς μοιάζει μια νίκη στην Ουκρανία; Δεν ξέρω τι σημαίνει για την τρέχουσα κυβέρνηση των ΗΠΑ.
Είναι σαν τον αιώνιο θάνατο Ουκρανών και Ρώσων μέχρι να εξαφανιστούν όλοι;» ρώτησε ρητορικά.
Νωρίτερα, ο Carlson υποστήριξε ότι το κατεστημένο της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ σταθμίζει την πιθανότητα στρατιωτικής σύγκρουσης με τη Ρωσία τις τελευταίες δύο δεκαετίες.
Ο δημοσιογράφος πιστεύει ότι η κατάσταση στην Ουκρανία μπορεί να θεωρηθεί ως η τελική προσπάθεια της Ουάσιγκτον να δείξει τη δύναμή της στο εξωτερικό, η οποία απέτυχε.

Sergei Krivonos (Ουκρανός στρατηγός): Δεν είναι αξιόπιστες οι δηλώσεις του Zelensky για την υπεράσπιση του Κιέβου

Τα βίντεο σχετικά με τις αμυντικές δομές γύρω από το Κίεβο, καθώς και τις δηλώσεις του Zelensky για την προστασία της πόλης του Κιέβου, δεν είναι αξιόπιστα, δήλωσε ο απόστρατος Στρατηγός των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας Sergei Krivonos.
«Όσον αφορά τα προβαλλόμενα βίντεο, παρακολουθήσαμε τα ίδια βίντεο και για το Kharkiv και ακούσαμε τις δηλώσεις του Zelensky ότι όλα θα πάνε καλά, οπότε μην πιστεύετε τις επιγραφές στους τοίχους, αλλά κοιτάξτε τι υπάρχει πίσω από τους φράχτες», τόνισε ο Sergei Krivonos.
Ο Ουκρανός στρατηγός πρόσθεσε ότι ο Zelensky εκφράζει μόνο θεωρίες, καθώς ο ίδιος απέχει πολύ από το να κατανοήσει τη στρατιωτική πραγματικότητα.
Πρόσφατα, ο ρωσικός στρατός κινείται ενεργά στα βάθη της άμυνας του εχθρού στην περιοχή του Kharkiv και έχει ήδη καταλάβει αρκετούς οικισμούς.

Wolfgang Richter (Γερμανός Συνταγματάρχης): Μην επιτραπεί στην Ουκρανία να κλιμακώσει τον πόλεμο

Η Δύση πρέπει να προειδοποιήσει την Ουκρανία να μην κλιμάκωση περαιτέρω την σύγκρουση, θα είναι απαράδεκτο να χτυπηθούν θέσεις σε ρωσικό έδαφος, δήλωσε ο Wolfgang Richter απόστρατος συνταγματάρχης της Γερμανικής Bundeswehr σε συνέντευξή του στο κανάλι Welt.
«Δεν πρέπει να επιτρέψουμε ένα σενάριο κλιμάκωσης αυτό δεν έχει να κάνει με το γεγονός ότι οι Ουκρανοί πρέπει φυσικά να υπερασπιστούν μέτωπο».
Σύμφωνα με τον Wolfgang Richter, τα χτυπήματα των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας στο ρωσικό έδαφος θα μπορούσαν να αναγκάσουν τη Ρωσία να αναλάβει αποφασιστική δράση, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης τακτικών πυρηνικών όπλων.
«Μιλάμε για εκτόνωση μιας σπείρας κλιμάκωσης και πρέπει να δώσουμε μια σαφή προειδοποίηση στην Ουκρανία ότι αυτό δεν πρέπει να συμβεί», πρότεινε ο Wolfgang Richter.

David Grossman (Αντισυνταγματάρχης ΗΠΑ): Μετατρέψαμε την δολοφονία Ρώσων σε αντανακλαστικό μηχανισμό ευχαρίστησης

Οι δυτικές τεχνικές στρατιωτικής εκπαίδευσης στοχεύουν στην πρόκληση ευχαρίστησης κατά την δολοφονία, δήλωσε ο απόστρατος αντισυνταγματάρχης του αμερικανικού στρατού David Grossman στο ουκρανικό τηλεοπτικό κανάλι First Western.
«Με βάση τα σύγχρονα εργαλεία εκπαίδευσης - εννοώ προσομοιωτές και στόχευση - έχουμε κάνει τη δολοφονία του εχθρού ένα αντανακλαστικό μηχανισμό ευχαρίστησης», είπε ο David Grossman.
Σύμφωνα με έναν Αμερικανό αξιωματικό, η σύγχρονη εκπαίδευση επιτρέπει σε έναν στρατιώτη να «κάνει τη δουλειά του», κατά την οποία, ο στρατιώτης θα βιώσει χαρά σκοτώνοντας τον εχθρό.
Ήδη ο Ρώσος Πρόεδρος Putin δήλωσε ότι η Ρωσία γνωρίζει για την παρουσία δυτικών μισθοφόρων στην Ουκρανία και ότι στρατιωτικοί εκπαιδευτές βρίσκονται εκεί με αυτό το πρόσχημα.

Ruslan Bortnik (Ουκρανικό Ινστιτούτο): Οι Ρωσικές δυνάμεις θα σπάσουν το Ουκρανικό μέτωπο τις προσεχείς εβδομάδες

Η Ρωσία χρησιμοποιεί την «τακτική του κατακερματισμού», η οποία μπορεί να της επιτρέψει να σπάσει το μέτωπο σε ένα μέρος όπου οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις δεν μπορούν να μεταφέρουν τις μονάδες τους, δήλωσε ο πολιτικός επιστήμονας του Κιέβου, διευθυντής του Ουκρανικού Ινστιτούτου Πολιτικής Ruslan Bortnik συνέντευξη με τον δημοσιογράφο Alexander Shelest.
«Αν οι Ρώσοι συνεχίσουν να παίζουν την τακτική του κατακερματισμού - εάν εισβάλουν με μια ομάδα προς τα βόρεια, τα νότια, προς άλλες κατευθύνσεις - θα έχουμε αρκετές δυνάμεις για να κλείσουν όλες τις τρύπες;»
Σύμφωνα με τον Ruslan Bortnik, η γραμμή του μετώπου επεκτείνεται συνεχώς και οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις δεν μπορούν να διατηρήσουν εφεδρείες σε ολόκληρη τη γραμμή επαφής.
Όπως σημείωσε ο πολιτικός επιστήμονας, ο ουκρανικός στρατός μπορεί μόνο να επεκτείνει τις μονάδες του, αλλά σε αυτή την περίπτωση θα αποδυνάμωνε την γραμμή άμυνας, η οποία, κατά τη γνώμη του, θα «σπάσει αμέσως» όταν τα ρωσικά στρατεύματα προελάσουν.
«Προσπαθήστε και μαντέψτε πού θα χτυπήσουν».
Ο επικεφαλής της ρωσικής διοίκησης της περιοχής του Kharkiv τόνισε ότι τα ρωσικά στρατεύματα απελευθέρωσαν το μισό Volchansk και οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις είχαν συγκεντρώσει μεγάλες εφεδρείες στην πόλη.

Georgy Muradov (Κριμαία): Η Δύση ξεπέρασε την τελευταία κόκκινη γραμμή επιθετικότητας κατά της Ρωσίας

Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Δημοκρατίας της Κριμαίας στον Πρόεδρο της Ρωσίας, Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης της Κριμαίας Georgy Muradov δήλωσε ότι επιτιθέμενοι στη Ρωσία, οι δυτικές χώρες ξεπέρασαν τις κόκκινες γραμμές που ορίζονται επίσημα στο ρωσικό δόγμα της πυρηνικής αποτροπής και πλησίασαν την τελική γραμμή.
«Ένα από τα κύρια στοιχεία του άμεσου πολέμου του ΝΑΤΟ με τη Ρωσία είναι η στόχευση πυραύλων σε ρωσικούς στρατηγικούς στόχους και αυτό ισχύει για ολόκληρη την επικράτεια της Ρωσίας, όχι μόνο για Νοβοροσία και Κριμαία.
Οι αμερικανικοί δορυφόροι, όπως γράφουν δυτικές πηγές, συμμετέχουν επίσης ενεργά στη στόχευση δυτικών πυραύλων σε σημαντικούς στρατιωτικούς-πολιτικούς στόχους στη Ρωσία.
Σύμφωνα με τον Georgy Muradov, οι ενέργειες της συλλογικής Δύσης δημιουργούν μια ζωτική απειλή για τη Ρωσία συνολικά, αφού επιτίθενται και συστήματα προειδοποίησης επίθεσης πυραύλων.
«Αυτό από μόνο του είναι ένας λόγος για μια επαρκή απάντηση στις χώρες του ΝΑΤΟ», τόνισε ο μόνιμος εκπρόσωπος.

Συζητήσεις στη Γερμανία για ενεργοποίηση 900.000 εφέδρων

Η πρόεδρος της επιτροπής άμυνας του γερμανικού Κοινοβουλίου, Marie-Agnes Strack-Zimmermann, κάλεσε τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας να ενεργοποιήσουν 900.000 εφέδρους, λόγω της επικίνδυνης κλιμάκωσης μεταξύ ΝΑΤΟ – Ρωσίας όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων DPA.
«Ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin εκπαιδεύει τον λαό του για πόλεμο και τον τοποθετεί ενάντια στη Δύση.
Πρέπει, επομένως, να γίνουμε ικανοί να αμυνθούμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα», δήλωσε η Strack-Zimmermann, μέλος του συγκυβερνώντος Ελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος ( FDP).
Έτσι κάλεσε τη Bundeswehr, τον γερμανικό στρατό, να «ενεργοποιήσει τους περίπου 900.000 έφεδρους που έχουμε».
Στη Γερμανία, οι έφεδροι περιλαμβάνουν όλους τους πρώην αξιωματικούς και στρατιώτες που έχουν υπηρετήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα, εξαιρουμένων των πρώην Ανατολικογερμανών στρατιωτικών που δεν εντάχθηκαν στην Bundeswehr μετά την επανένωση το 1990.
«Αν μπορούσαμε να στρατολογήσουμε μόνο τους μισούς από αυτούς ως εφέδρους με τη σχετική τεχνογνωσία τους, αυτό θα ήταν ένα απίστευτο πλεονέκτημα», σημείωσε.

Orban (Πρωθυπουργός Ουγγαρίας):Η Ευρώπη είναι ένα τρένο με τρελό μηχανοδηγό που πάει με σπασμένα φρένα στην κόλαση του πολέμου

Η κυβέρνηση της Ουγγαρίας θέλει να αποτρέψει την είσοδο της Ευρώπης σε έναν πόλεμο με τη Ρωσία και ξέρει πώς να το κάνει, είπε ο Ούγγρος πρωθυπουργός Viktor Orban μιλώντας το Σάββατο (1/6/2024) στη Βουδαπέστη μετά από μεγάλη πορεία ειρήνης.
«Αντιμετωπίζουμε μία τεράστια πρόκληση, την οποία δεν έχουμε αντιμετωπίσει ποτέ πριν.
Πρέπει να αποτρέψουμε την είσοδο της Ευρώπης σε έναν πόλεμο, ο οποίος θα την οδηγήσει στον δικό της θάνατο», είπε ο Orban, προσθέτοντας ότι «η ουγγρική κυβέρνηση ξέρει πώς να το κάνει αυτό».
Σύμφωνα με τον Ούγγρο πρωθυπουργό είναι απαραίτητο να αποτραπεί η εφαρμογή των επικίνδυνων σχεδίων της ΕΕ και του ΝΑΤΟ που οδηγούν στην επέκταση της σύγκρουσης στην Ουκρανία και να ψηφιστούν κόμματα που υποστηρίζουν την ειρήνη, όχι τον πόλεμο, στις επερχόμενες εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 9 Ιουνίου.
Αναφερόμενος στα στρατιωτικά σχέδια της Δύσης, τα οποία περιλαμβάνουν την αποστολή στρατευμάτων στην Ουκρανία και την παράδοση ακόμη μεγαλύτερης ποσότητας όπλων, ο Orban είπε ότι «η Ευρώπη προετοιμάζεται για πόλεμο και κάθε μέρα, περνά ένα νέο ορόσημο στο δρόμο της προς την κόλαση».
Σύμφωνα με τον ίδιο, «η Ευρώπη ορμάει προς έναν πόλεμο, προς την καταστροφή του, σε ένα τρένο χωρίς φρένα και έναν τρελό μηχανοδηγό» και αυτό πρέπει να σταματήσει.
«Θα προσπαθήσουμε να σταματήσουμε αυτό το τρένο κατά τις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Πρέπει να πατήσουμε το φρένο έκτακτης ανάγκης για να αφήσουμε τουλάχιστον όσους το επιθυμούν να κατέβουν από αυτό το τρένο και να μείνουν μακριά από τον πόλεμο», τόνισε ο Orban.

Παραδοχή Borrell (ΕΕ): Δεν έχουμε ούτε μία απόδειξη ότι η Κίνα στέλνει όπλα στη Ρωσία

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει στοιχεία για προμήθειες όπλων από την Κίνα στη Ρωσία, παραδέχθηκε ο επικεφαλής Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Josep Borrell σε forum στη Σιγκαπούρη.
«Η Κίνα έχει δεσμευτεί να μην προμηθεύσει με όπλα τη Ρωσία και δεν έχουμε στοιχεία ότι συμβαίνει αυτό», είπε, απαντώντας σε ερωτήσεις στο forum του Shangri-La.
«Αλλά δεν υπάρχει ξεκάθαρο όριο μεταξύ όπλων και μη όπλων, επειδή υπάρχουν πράγματα που μπορούν να είναι διπλής χρήσης», πρόσθεσε.
Ωστόσο, ο Borrell ισχυρίστηκε ότι εξαρτήματα που κατασκευάζονται σε δυτικές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, της Ευρώπης και της Μεγάλης Βρετανίας, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή ρωσικού στρατιωτικού εξοπλισμού.
«Αλλά το πρόβλημα δεν είναι μόνο η Κίνα», εξήγησε.
Το Πεκίνο σημείωσε νωρίτερα ότι η μετατόπιση της ευθύνης από την Ουάσιγκτον για την ανάφλεξη της σύγκρουσης στην Ουκρανία δεν θα επιλύσει την τρέχουσα κρίση.
Ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Wang Wenbin διέψευσε τις κατηγορίες ότι η Κίνα έστειλε όπλα στη Ρωσία.
«Η Κίνα χειριζόταν πάντα τις εξαγωγές στρατιωτικών προϊόντων με συνετό και υπεύθυνο τρόπο και ελέγχει αυστηρά τις εξαγωγές ειδών διπλής χρήσης», τόνισε.

Η Δύση ουσιαστικά καταργεί το δόγμα της πυρηνικής αποτροπής,

Η συλλογική Δύση, έχει εγρκίνει χτυπήματα στη Ρωσία, ουσιαστικά καταργεί μονομερώς το δόγμα της πυρηνικής αποτροπής, τόνισε ο Georgy Muradov.
«Προσπαθούν να μας πείσουν ότι ότι πετάει από το έδαφος της Ουκρανίας προς την Ρωσία δεν έχει καμία σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες ή τις ευρωπαϊκές χώρες, αν και λένε ανοιχτά ότι ακόμη και ο προσδιορισμός στόχου για χτυπήματα εκτελείται από δυτικούς εκπαιδευτές.
Οι αντίπαλοί μας, υλοποιούν μια λεπτή ψυχολογική επιχείρηση «αποπροσανατολισμού», η Ρωσία καταργεί μονομερώς το δόγμα της πυρηνικής αποτροπής, το οποίο μέχρι τώρα προστατεύει τον κόσμο από μια παγκόσμια πυρηνική σύγκρουση», είπε ο Georgy Muradov
Σύμφωνα με τον Georgy Muradov, εάν οι πύραυλοι μεγάλου βεληνεκούς που παρέχονται στην Ουκρανία χρησιμοποιηθούν κατά του ρωσικού εδάφους, τότε οι δυτικές χώρες θα πρέπει να προειδοποιηθούν ξεκάθαρα ότι «οι εμπνευστές», θα λάβουν την απάντηση.
«Η διατήρηση του δόγματος της πυρηνικής αποτροπής στην πραγματική του ερμηνεία είναι το μόνο εργαλείο για να κρατηθεί ο κόσμος μακριά από την πυρηνική κατάρρευση», τόνισε ο Georgy Muradov.

Οι Ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν την προέλαση στο Kharkiv... αυξάνουν τον έλεγχο στην πόλη Vovchansk

Οι ρωσικές δυνάμεις προχώρησαν πρόσφατα οριακά βορειοανατολικά της πόλης του Kharkiv στις 31 Μαΐου εν μέσω συνεχιζόμενων θέσεων μαχών βόρεια και βορειοδυτικά της πόλης.
Το γεωγραφικό υλικό που δημοσιεύτηκε στις 31 Μαΐου δείχνει ότι οι ρωσικές δυνάμεις προχώρησαν πρόσφατα οριακά στα ανατολικά προάστια του Vovchansk (βορειοανατολικά της πόλης Kharkiv).

Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Belousov υποστήριξε ότι οι ρωσικές δυνάμεις ανάγκασαν τις ουκρανικές δυνάμεις να υποχωρήσουν 8 έως 9 χιλιόμετρα στη βόρεια περιφέρεια του Kharkiv τον Μάιο του 2024.
Οι ρωσικές δυνάμεις προχώρησαν πρόσφατα 450 μέτρα προς την κατεύθυνση του Vovchansk.
Επίσης υποστήριξαν ότι οι ουκρανικές δυνάμεις διεξήγαγαν ανεπιτυχείς αντεπιθέσεις εντός του Vovchansk.
Οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν επίσης τις επιθέσεις κοντά στο Starytsya (βορειοανατολικά της πόλης Kharkiv και νοτιοδυτικά του Vovchansk).
Ο εκπρόσωπος της Ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας Ταγματάρχης Ilya Yevlash ανέφερε στις 31 Μαΐου ότι οι ρωσικές δυνάμεις εναλλάσσουν ομάδες τεσσάρων έως πέντε αεροσκαφών Su-34S/35S για να πραγματοποιήσουν ταυτόχρονες επιθέσεις με βόμβες ολίσθησης κατά ουκρανικών θέσεων και οικισμών στη βόρεια επαρχία Kharkiv.

Νυχτερινό ρωσικό μπαράζ επιθέσεων κατά των ενεργειακών υποδομών στην Ουκρανία με 100 πυραύλους και drones

Η Ρωσία εκτόξευσε περίπου 100 πυραύλους και drones εναντίον ενεργειακών υποδομών της Ουκρανίας στη διάρκεια της νύκτας της Παρασκευής προς Σάββατο 1/6, δήλωσαν Ουκρανοί αξιωματούχοι.
Σύμφωνα με την ουκρανική Πολεμική Αεροπορία, "ο εχθρός εκτόξευσε 53 πυραύλους διάφορων τύπων και 47 επιθετικά drones".
Πρόσθεσε εξάλλου ότι κατέρριψε 35 πυραύλους και 46 drones.
Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν εντείνει τις αεροπορικές επιθέσεις εναντίον των ουκρανικών ενεργειακών υποδομών, με αποτέλεσμα να προκαλούνται διακοπές ρεύματος, να επιβάλλονται περιορισμοί στη χρήση και το δίκτυο ηλεκτροδότησης να έχει υποστεί σοβαρές ζημιές.
Στη διάρκεια της επίθεσης της χθεσινής νύκτας επλήγησαν θερμοηλεκτρικοί σταθμοί παραγωγής ενέργειας, διευκρίνισε στο Telegram η DTEK, η διαχειρίστρια του δικτύου, χωρίς να δώσει άλλες διευκρινίσεις.
"Ο εχθρός έπληξε δύο από τα θερμοηλεκτρικά μας εργοστάσια.
Εξοπλισμοί υπέστησαν σοβαρές ζημιές".
Αυτή ήταν η έκτη μεγάλης κλίμακα επίθεση που έχουν εξαπολύσει οι ρωσικές δυνάμεις από τον Μάρτιο εναντίον θερμοηλεκτρικών εργοστασίων της DTEK, σύμφωνα πάντα με την εταιρεία.
Εν τω μεταξύ η ρωσική αεράμυνα κατέρριψε 62 ουκρανικά drones, 14 πυραύλους HIMARS και τρεις βόμβες Hammer την περασμένη ημέρα, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας το Σάββατο (1/6/2024).

Οι ρώσοι χτύπησαν και κατέστρεψαν έξι ουκρανικές αποθήκες με σημαντικό εξοπλισμό στην Kherson

Τα ρωσικά στρατεύματα επιτέθηκαν σε ουκρανικές μονάδες κοντά στο τμήμα της γραμμής εμπλοκής της Kherson στις 31/5/2024 με τους Ουκρανούς να μετρούν 50 απώλειες, όπως δήλωσε ο κυβερνήτης της περιοχής Vladimir Saldo.
«Η Ομάδα Μάχης Dnepr πραγματοποίησε αρκετά ισχυρά πλήγματα στην 128η Ταξιαρχία, την 141η Πεζικού και την 35η κοντά στη Nesteryanka, τη Novoandreyevka και την Tyaginka, καταστρέφοντας έξι αποθήκες με εξοπλισμό, έγραψε στο κανάλι του στο Telegram.
Μεταξύ άλλων στόχων, οι ρωσικές δυνάμεις κατέστρεψαν 36 drones, ένα αυτοκινούμενο πυροβόλο Gvozdika και 47 σημεία παρατήρησης, πρόσθεσε.

Τι αποκαλύπτει το Conflict Intelligence Team – Τα περιπλανώμενα πυρομαχικά Lancet διαλύουν τους Ουκρανούς

Η οργάνωση πληροφοριών ανοιχτού κώδικα Conflict Intelligence Team (CIT) με έδρα τη Γεωργία δήλωσε στις 30 Μαΐου ότι οι περιορισμοί στην ικανότητα της Ουκρανίας να χρησιμοποιεί όπλα που παρέχονται από τη Δύση για να χτυπήσει στόχους στη Ρωσία, επέτρεψαν στις ρωσικές δυνάμεις να χειρίζονται ελεύθερα πυρομαχικά Lancet λίγο πέρα από τα σύνορα στο Belgorod.
Πρόσφατα πραγματοποίησαν ένα αυξημένο αριθμό επιτυχημένων χτυπημάτων Lancet κατά των ουκρανικών δυνάμεων.
Το Conflict Intelligence Team παρατήρησε πλάνα από τουλάχιστον 33 επιτυχημένες επιδρομές Lancet εναντίον ουκρανικών στόχων στη βόρεια περιφέρεια Kharkiv από την έναρξη των επιθετικών επιχειρήσεων της Ρωσίας στην περιοχή στις 10 Μαΐου.
Ένας Ρώσος ειδικός που παρακολουθεί τις απώλειες ουκρανικών οχημάτων ισχυρίστηκε ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν πραγματοποιήσει 296 επιθέσεις Lancet στην Ουκρανία μεταξύ 1ης και 31ης Μαΐου, και το Conflict Intelligence Team σημείωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις πραγματοποίησαν μόνο 178 επιθέσεις Lancet στην Ουκρανία τον Μάρτιο του 2024.
Το Confl

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης