Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ισραήλ - Δίχτυ ασφαλείας από Lapid για αποδοχή της πρότασης Biden - Netanyahu: Όχι σε μόνιμη κατάπαυση του πυρός στη Γάζα

Ισραήλ - Δίχτυ ασφαλείας από Lapid για αποδοχή της πρότασης Biden - Netanyahu: Όχι σε μόνιμη κατάπαυση του πυρός στη Γάζα
Η ανάρτηση του Yair Lapid στο Χ για την πρόταση τριών σταδίων του Biden
Βαθαίνει το ρήγμα στην κυβέρνηση ειδικού στοπού του Ισραήλ καθώς ο πρωθυπουργός Benjamin Netanyahu δήλωσε το Σάββατο 1 Ιουνίου ότι δεν θα υπάρξει «μόνιμη κατάπαυση του πυρός» στη Γάζα μέχρι να καταστραφούν οι στρατιωτικές και κυβερνητικές δυνατότητες της Hamas.
«Οι συνθήκες του Ισραήλ για τον τερματισμό του πολέμου δεν έχουν αλλάξει:
Η καταστροφή των στρατιωτικών και κυβερνητικών δυνατοτήτων της Hamas, η απελευθέρωση όλων των ομήρων και η διασφάλιση ότι η Γάζα δεν αποτελεί πλέον απειλή για το Ισραήλ», είπε ο Netanyahu .
«Το Ισραήλ θα συνεχίσει να επιμένει ότι πληρούνται αυτοί οι όροι πριν τεθεί σε εφαρμογή μια μόνιμη κατάπαυση του πυρός.
Η ιδέα ότι το Ισραήλ θα συμφωνήσει σε μια μόνιμη κατάπαυση του πυρός πριν εκπληρωθούν αυτοί οι όροι δεν είναι αρχή διαπραγμάτευσης 
», πρόσθεσε.
Τα σχόλια αυτά , η δεύτερη δήλωση που εκδόθηκε από το γραφείο του τις ώρες μετά την ομιλία του Μπάιντεν, φάνηκε να αποσκοπούν στο να διαμορφώσουν τον τύπο της εκεχειρίας στην οποία θα συμφωνούσε αρχικά το Ισραήλ, χωρίς να αποκλείσει οριστικά κάτι τέτοιο.
Την ίδια ώρα ο ηγέτης της ισραηλινής αντιπολίτευσης Yair Lapid κάλεσε τον πρωθυπουργό Benjamin Netanyahu να εξετάσει προσεκτικά την πρόταση του προέδρου των ΗΠΑ Joe Biden για την εφαρμογή κατάπαυσης του πυρός στην Γάζα βάσει της οποίας η Hamas θα απελευθερώσει ομήρους και πρόσφερε την υποστήριξή του προς την κυβέρνηση σε περίπτωση που αποχωρήσουν οι ακροδεξιοί εταίροι του συνασπισμού.
"Η κυβέρνηση του Ισραήλ δεν μπορεί να αγνοήσει την σημαντική ομιλία του προέδρου Μπάιντεν.
Στο τραπέζι υπάρχει μία συμφωνία και πρέπει να επιτευχθεί», γράφει ο Yair Lapid σε ανάρτησή του στο Χ.
“Υπενθυμίζω στον Netanyahu ότι διαθέτει ένα δίκτυ ασφαλείας από εμάς για την συνάντηση εκπροσώπων των ΗΠΑ, της Αιγύπτου, του Ισραήλ αύριο στο Κάιρο με θέμα το άνοιγμα του περάσματος της Rafah και τη απελευθέρωση των ομήρων, αν ο υποργεός Εθνικής Ασφάλειας Itamar Ben Gvir και ο υποργός Οικονομικών Bezalel Smotrich εγκαταλείψουν την κυβέρνηση.
Το ειρηνευτικό σχέδιο τριών φάσεων για τη Γάζα
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden παρουσίασε το νέο ισραηλινό σχέδιο για τη Λωρίδα της Γάζας, προτρέποντας τη Hamas να το αποδεχθεί και τονίζοντας ότι "δεν μπορούμε να αφήσουμε να χαθεί" αυτή η ευκαιρία για μια συμφωνία.
Το Ισραήλ πρότεινε ένα συνολικό σχέδιο τριών φάσεων, η πρώτη εκ των οποίων θα διαρκέσει έξι εβδομάδες και θα περιλαμβάνει την πλήρη κατάπαυση του πυρός και την αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από τις κατοικημένες περιοχές του θύλακα.
Κατά τις έξι εβδομάδες το Ισραήλ και η Hamas θα διαπραγματευτούν ώστε να φτάσουμε στη δεύτερη φάση, που θα σηματοδοτήσει τη μόνιμη παύση των εχθροπραξιών.
Εάν οι διαπραγματεύσεις κρατήσουν περισσότερες από έξι εβδομάδες, η κατάπαυση του πυρός θα συνεχιστεί, για όσο συνεχίζονται και οι συνομιλίες.

Στη δεύτερη φάση θα γίνει ανταλλαγή κρατουμένων και θα απελευθερωθούν όλοι οι όμηροι που είναι ακόμη εν ζωή ενώ οι ισραηλινές δυνάμεις θα αποσυρθούν, και η τρίτη περιλαμβάνει ένα μεγάλο σχέδιο για την ανοικοδόμηση της Λωρίδας της Γάζας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης