Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ερυθρά Θάλασσα: Στο στόχαστρο των Houthi το Eisenhower, 6 επιχειρήσεις - Οι ΗΠΑ τους κατέρριψαν drone και πυραύλους

Ερυθρά Θάλασσα: Στο στόχαστρο των Houthi το Eisenhower, 6 επιχειρήσεις - Οι ΗΠΑ τους κατέρριψαν drone και πυραύλους
Σύμφωνα με τον Yahya Saree, η οργάνωση το Σάββατο 1/6 «στοχοποίησε το αμερικανικό αεροπλανοφόρο Eisenhower με πυραύλους και drones», για «δεύτερη» φορά μέσα στις «τελευταίες 24 ώρες», ενώ αποπειράθηκε να πλήξει αμερικανικό αντιτορπιλικό στην Ερυθρά Θάλασσα
Οι αντάρτες Houthi της Υεμένης διεξήγαγαν έξι επιχειρήσεις, βάζοντας στο στόχαστρο Αμερικανικό αεροπλανοφόρο, αμερικανικό αντιτορπιλικό και τρία εμπορικά πλοία στα ύδατα της Ερυθράς Θάλασσας και του Ινδικού Ωκεανού, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπός τους για τις στρατιωτικές υποθέσεις, ο Yahya Saree.
Σύμφωνα με τον Yahya Saree, η οργάνωση το Σάββατο 1/6 «στοχοποίησε το αμερικανικό αεροπλανοφόρο Eisenhower με πυραύλους και drones», για «δεύτερη» φορά μέσα στις «τελευταίες 24 ώρες», ενώ αποπειράθηκε να πλήξει αμερικανικό αντιτορπιλικό στην Ερυθρά Θάλασσα.
Επίσης, στο στόχαστρό της μπήκαν τρία εμπορικά πλοία, το Abliani στην Ερυθρά Θάλασσα, το Maina στην Αραβική Θάλασσα και το Aloraiq στον Ινδικό Ωκεανό.
Σημειώνεται ότι την Παρασκευή 31/5 οι Houthi Χούθι διεμήνυσαν ότι θα κλιμακώσουν τις επιθέσεις τους εναντίον πλοίων κινούμενων ανοικτά της Υεμένης, μετά τους νέους αεροπορικούς βομβαρδισμούς των ΗΠΑ και της Βρετανίας εναντίον θέσεών τους, στους οποίους σκοτώθηκαν 16 άνθρωποι, κατ’ αυτούς.
Από τα μέσα Νοεμβρίου, το υποστηριζόμενο από το Ιράν υεμενίτικο σιιτικό ένοπλο κίνημα Ανσάρ Αλλάχ («Υποστηρικτές του Θεού»), πιο γνωστό με το επώνυμο της οικογένειας των ηγετών του, των Houthi έχει εξαπολύσει δεκάδες επιθέσεις με πυραύλους και drones εναντίον εμπορικών και κατόπιν πολεμικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα και στον Κόλπο του Άντεν, υποστηρίζοντας πως δρα σε ένδειξη «αλληλεγγύης» προς τους Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας, στη σκιά του πολέμου του Ισραήλ και του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Hamas.
Οι ΗΠΑ, που είναι ο κυριότερος σύμμαχος του Ισραήλ σε διεθνές επίπεδο, συγκρότησαν τον Δεκέμβριο διεθνή δύναμη για την προστασία της ναυσιπλοΐας σε αυτή τη θαλάσσια περιοχή στρατηγικής σημασίας, ενώ ναυτική δύναμη αναπτύχθηκε στη συνέχεια και από την ΕΕ.
Από τον Ιανουάριο, οι Ένοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ, σε πολλές περιπτώσεις σε συνεργασία με της Βρετανίας, πλήττουν θέσεις και εγκαταστάσεις των Houthi στην Υεμένη.
Η δράση των Houthi έχει οδηγήσει πολλές ναυτιλιακές εταιρείες να αναδρομολογήσουν τα πλοία τους και να τα στέλνουν πλέον να κάνουν τον γύρο της Αφρικής, καθιστώντας πιο δαπανηρές και χρονοβόρες τις θαλάσσιες μεταφορές.

Οι ΗΠΑ κατέρριψαν drone και πυραύλους των Houthi

Οι Ένοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ ανακοίνωσαν το Σάββατο 1/6 πως κατέρριψαν πάνω από τη νότια Ερυθρά Θάλασσα τηλεκατευθυνόμενο μη επανδρωμένο εναέριο σύστημα (UAS) και δυο αντιπλοϊκούς βαλλιστικούς πυραύλους (ASBMs) που εξαπολύθηκαν από τους αντάρτες Houthi της Υεμένης, σε δυο διακριτές επιχειρήσεις.
Δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί ή ζημιές σε πλοία που κινούνταν στην περιοχή, διαβεβαίωσε μέσω X το μεικτό διοικητήριο των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων που είναι αρμόδιο για τη Μέση Ανατολή (CENTCOM, «κεντρική διοίκηση»).
Το drone καταστράφηκε χθες κατά τη διάρκεια της ημέρας, ανέφερε, ενώ ακόμη δυο τέτοια συστήματα φάνηκαν να πέφτουν στη θάλασσα, όπως διευκρίνισε.
Το βράδυ δυνάμεις της CENTCOM αναχαίτισαν «επιτυχώς» δυο αντιπλοϊκούς βαλλιστικούς πυραύλους πάνω από την Ερυθρά Θάλασσα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης