Τελευταία Νέα
Διεθνή

Sachs (καθηγητής Columbia): Οι κυρώσεις στη Ρωσία απλώς απέτυχαν και προκαλούν τώρα ζημία στις ΗΠΑ

Sachs (καθηγητής Columbia):  Οι κυρώσεις στη Ρωσία απλώς απέτυχαν και προκαλούν τώρα  ζημία στις ΗΠΑ
Πώς η πολεμική μηχανή του Putin δεν ανακόπηκε από τις κυρώσεις – Τα ανταλλακτικά από τις ΗΠΑ και οι σχέσεις με τρίτες χώρες
Ο Jeffrey Sachs, ένας παγκοσμίου φήμης καθηγητής οικονομικών και συγγραφέας εξιστόρησε πώς προειδοποίησε ανώτερους αξιωματούχους των ΗΠΑ ότι οι κυρώσεις στη Ρωσία θα αποτύχουν – όπως και συνέβη αποκαλύπτοντας το πλήρες ναυάγιο της στρατηγικής των ΗΠΑ να συντρίχουν τη Ρωσία του Putin.
Η δήλωσή του έρχεται καθώς ο Daleep Singh, αναπληρωτής σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ με ειδίκευση στη διεθνή οικονομία, είπε ότι σημαντικό μέρος των ρωσικών όπλων εξακολουθεί να τροφοδοτείται από ηλεκτρονικά εξαρτήματα από εταιρείες στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε συμμαχικές χώρες με πλάγιους τρόπους.
«Το ποσοστό των ρωσικών όπλων που χρησιμοποιούνται στο πεδίο της μάχης με εξαρτήματα επώνυμα των ΗΠΑ ή των συμμάχων είναι ανησυχητικά και απαράδεκτα υψηλό», ανέφερε το Bloomberg ο Singh σύμφωνα με τον στις 28 Μαΐου, προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους έχουν αγωνιστεί να ανακόψουν τη ροή εξαρτημάτων προς τη Ρωσία και κάλεσε τις εταιρείες να μην μετέχουν με την αποστολή αυτών των εξαρτημάτων στη σύγκρουση στην Ουκρανία
Οι έλεγχοι των εξαγωγών —που στοχεύουν στην κυκλοφορία αγαθών και όχι στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές— ήταν δύσκολο να επιβληθούν επειδή οι χώρες - παραγωγοί δεν διαθέτουν τα μεγάλα τμήματα εσωτερικής συμμόρφωσης που έχουν εμφανιστεί στον τραπεζικό τομέα τις τελευταίες δύο δεκαετίες εξαιτίας της πολιτικής κυρώσεων των ΗΠΑ.
«Βάλτε τη δημιουργικότητα και τους πόρους σας να δουλέψουν, γνωρίστε τους πελάτες σας, γνωρίστε τους πελάτες αυτών και γνωρίστε τους τελικούς χρήστες.

Έκκληση για εταιρική ευθύνη

Βεβαιωθείτε ότι οι αμερικανικές εταιρείες δεν είναι ακούσια γρανάζια στο οπλοστάσιο της Ρωσίας», έκανε έκκληση ο σύμβουλος.
Ο Singh, ο οποίος έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην εφαρμογή του αρχικού γύρου οικονομικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας στις πρώτες ημέρες της στρατιωτικής επιχείρησης της Ρωσίας, είπε ότι τα σχόλιά του ήταν «μια επείγουσα έκκληση για εταιρική ευθύνη».
«Χρειάστηκαν δεκαετίες για να οικοδομηθεί η αρχιτεκτονική των οικονομικών κυρώσεων μετά την 11η Σεπτεμβρίου.
Πρέπει να το κάνουμε με μεγάλη ταχύτητα για τις εταιρείες τεχνολογίας και αγαθών», πρόσθεσε.
Οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία από τη Δύση έχουν αποδειχθεί σε μεγάλο βαθμό αναποτελεσματικές σε σχέση με όσα πίστευαν οι στρατηγικοί αναλυτές ότι θα επιτύγχαναν, και προφανώς όχι μόνο στον χρηματοπιστωτικό τομέα αλλά ακόμη και στον βιομηχανικό.
Στην πραγματικότητα, ο Αμερικανός οικονομολόγος Jeffrey Sachs τόνισε ότι οι κυρώσεις αποδείχθηκαν «αρκετά άχρηστες».

Δεν λογαριάζουν τις ΗΠΑ

«Οι κυρώσεις αποδείχτηκαν αρκετά άχρηστες σε σύγκριση με το μέγεθος αυτού που σκέφτηκαν οι στρατηγοί των ΗΠΑ», είπε ο Sachs σε συνέντευξή του στον δημοσιογράφο Tucker Carlson, προσθέτοντας ότι «ο υπόλοιπος κόσμος δεν λογαριάζει πολύ τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Αυτό που κάνει, τους φαίνεται, είναι μια παράξενη χώρα».
Νωρίτερα τον Μάιο, ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin τόνισε ότι οι σαρωτικές κυρώσεις της Δύσης έχουν δημιουργήσει ευκαιρίες ανάπτυξης για τη ρωσική οικονομία παρά το γεγονός ότι αρχικά προκάλεσαν κάποια προβλήματα.
Συνολικά, υπάρχουν περίπου 16.000 περιοριστικά μέτρα, καθιστώντας τη Ρωσία την πλέον πληγείσα απο κυρώσεις χώρα στον κόσμο.
Ο Sachs είπε ότι «μιλούσε με ανώτερους αξιωματούχους καθ' όλη τη διάρκεια που απλώς πίστευαν ότι η Ρωσία δεν θα αντιταχθεί ή δεν θα μπορεί να αντιταχθεί ή θα παραμεριστεί ή θα γονατίσει με τις οικονομικές κυρώσεις των ΗΠΑ ή θα υποκύψει στις ΗΠΑ …
Χίμαιρα..

Μόνο ένα απολύτως αφελής ιδέα μετά την άλλη».

Η ήττα των νεοσυντηρητικών και η προειδοποίηση του Brzezinski

Εξήγησε επίσης πώς η Ρωσία κατάλαβε πώς να ξεπεράσει τις κυρώσεις στα δεξαμενόπλοια και την ασφαλιστική κάλυψη και τώρα «βγάζει πολλά χρήματα» από τον σκιώδη στόλο, ενώ οι νεοσυντηρητικοί των ΗΠΑ «δεν κατάλαβαν» την προειδοποίηση του Zbigniew Brzezinski ότι «με κάθε τρόπο, το ένα πράγμα ποτέ, ποτέ να κάνουμε είναι να οδηγήσουμε τη Ρωσία και την Κίνα μαζί».
Ο Christopher Waller, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Ομοσπονδιακού Αποθεματικού Συστήματος των Ηνωμένων Πολιτειών (FED), έλαβε υπόψη την προειδοποίηση του Brzezinski και υποστήριξε πρόσφατα ότι οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία και τις κινεζικές προσπάθειες να ενισχύσουν το γιουάν θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη διεθνή χρήση του δολαρίου ΗΠΑ ως παγκόσμιου αποθεματικού.
«Οι αυξανόμενες γεωπολιτικές εντάσεις, οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας, οι προσπάθειες της Κίνας να ενισχύσει τη χρήση του ρενμίνμπι [γουάν] και ο οικονομικός κατακερματισμός, όλα μπορούν να επηρεάσουν τη διεθνή χρήση του δολαρίου, πιο ορατά ως αποθήκη αξίας και αντικατοπτρίζεται στη χρήση του στο επίσημο συνάλλαγμα αποθεματικά», είπε ο Waller.
Το μέλος της FED πρόσθεσε ότι οι παρατιθέμενοι παράγοντες θα μπορούσαν επίσης να επηρεάσουν τον ρόλο του δολαρίου ΗΠΑ ως μέσο συναλλαγής, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης του στο εμπόριο, τις παγκόσμιες τραπεζικές συναλλαγές και τις συναλλαγές σε ξένο συνάλλαγμα.
Στην πραγματικότητα, οι κυρώσεις των ΗΠΑ όχι μόνο δεν κατάφεραν να καταρρεύσουν οικονομικά τη Ρωσία και να αποτρέψουν την προμήθεια κρίσιμων προϊόντων, αλλά έφτασαν στο αντίθετο αποτέλεσμα και επιτάχυναν την αποδολαριοποίηση της παγκόσμιας οικονομίας.
Καθώς η Ρωσία έχει ήδη υποστεί το μεγαλύτερο μέρος της ζημίας που είχαν οι κυρώσεις τους πρώτους μήνες της επιβολής τους, δεν υπάρχει καμία νέα κύρωση που να μπορεί να εισαχθεί σήμερα που θα καταστρέψει οικονομικά τη χώρα.

Οι μνήμες από το Βιετνάμ

Ωστόσο, παρά αυτή την πραγματικότητα, η Ουάσιγκτον επιμένει να διατηρήσει την επιθετική της πολιτική εναντίον της Μόσχας, ακόμη κι αν δεν έχει αποτέλεσμα.
Και ο Sachs, μιλώντας στον Tucker Carlson, είναι προφανώς απογοητευμένος από αυτή την απερίσκεπτη πολιτική: «Είμαι αρκετά μεγάλος για να θυμάμαι το Βιετνάμ.
Είμαι αρκετά μεγάλος για να θυμάμαι ότι προσπάθησα να ανατρέψω τον Bashar al-Assad.
Είμαι αρκετά μεγάλος για να θυμάμαι τη Λιβύη.
Είμαι αρκετά μεγάλος για να θυμάμαι το Αφγανιστάν.
Δεν έχουμε αποτελέσματα.
Δεν είναι έξυπνο αυτό που κάνουμε», κατέληξε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης