Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ρωσία: Οι αυξανόμενοι μισθοί εν καιρώ πολέμου ενισχύουν την υποστήριξη της εργατικής τάξης στον Putin

Ρωσία: Οι αυξανόμενοι μισθοί εν καιρώ πολέμου ενισχύουν την υποστήριξη της εργατικής τάξης στον Putin
Αύξηση εισοδημάτων παρά τον πόλεμο στην Ουκρανία
Σχετικά Άρθρα

Οι λόγοι για την αύξηση των εισοδημάτων στη Ρωσία έχουν τεκμηριωθεί καλά:
έλλειψη εργατικού δυναμικού, βαριές πληρωμές στους στρατιώτες και τις οικογένειές τους και ένα άνευ προηγουμένου επίπεδο κρατικών δαπανών που ανάγκασε τα εργοστάσια του αμυντικού τομέα να εργάζονται όλο το εικοσιτετράωρο.
Ωστόσο, αν το βιοτικό επίπεδο έχει βελτιωθεί πραγματικά είναι ανοιχτό προς συζήτηση, δεδομένων των ρεκόρ στρατιωτικών δαπανών, του υψηλού πληθωρισμού, των δυτικών κυρώσεων και των ορίων στις εξαγωγές υδρογονανθράκων.
Τα δεδομένα που κανονικά θα χρησιμοποιούνται για την προσπάθεια εξαγωγής συμπερασμάτων θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με προσοχή:
η συμπεριφορά των Ρώσων καταναλωτών έχει αλλάξει πολύ ριζικά εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία και υπάρχουν τεράστιες διαφορές στη ρωσική κοινωνία.
Ενώ η πλήρους κλίμακας εισβολή στην Ουκρανία ήταν ένα σημαντικό σοκ για τη μεσαία τάξη, διοχέτευσε επίσης πλούτο σε πολλούς ανθρώπους που στο παρελθόν πάλευαν να τα βγάλουν πέρα.

Τα στοιχεία

Τα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν ότι τα πραγματικά εισοδήματα αυξήθηκαν 5,8% το 2023 και με τον ίδιο ρυθμό το πρώτο τρίμηνο του 2024, σύμφωνα με την Κρατική Στατιστική Υπηρεσία της Ρωσίας (Rosstat).
Επιπλέον, τα στοιχεία της Ομοσπονδιακής Φορολογικής Υπηρεσίας δείχνουν ότι τα έσοδα από τη φορολογία εισοδήματος του ρωσικού κράτους το 2023 ήταν 40% υψηλότερα από το 2021 (η μερίδα του λέοντος αυτής της αύξησης πραγματοποιήθηκε το 2023).
Οι δεκαπέντε ταχύτερα αναπτυσσόμενες περιφέρειες όσον αφορά τη συνεισφορά φόρου εισοδήματος (εξαιρουμένων των περιοχών που η Ρωσία ισχυρίζεται ότι έχει προσαρτήσει στην Ουκρανία) δεν περιλαμβάνουν σχεδόν κανέναν από τους παραδοσιακά μεγάλους χορηγούς.
Αντίθετα, οι πρώτες θέσεις καταλαμβάνονται από περιοχές που πριν από τον πόλεμο ήταν παραδοσιακά καθαροί αποδέκτες από τον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό.
Περιλαμβάνουν τη δημοκρατία της Chuvashia (αύξηση 56% σε δύο χρόνια), την περιοχή Bryansk (54%), την περιοχή Kostroma (52%), την περιοχή Kurgan (50%), την περιοχή Smolensk (49%) και την περιοχή Zabaikalsky (47). %).
Υπήρχαν μόνο τρεις περιφέρειες όπου η αύξηση της εισφοράς φόρου εισοδήματος ήταν κάτω του 20%.
Οι κύριοι ωφελούμενοι του πολέμου στην Ουκρανία (εξαιρουμένων των αξιωματούχων ασφαλείας και των στρατιωτών) είναι εκείνοι των οποίων τα επαγγέλματα θεωρούνταν από καιρό χαμηλά αμειβόμενα. Τώρα απολαμβάνουν υψηλούς μισθούς και μεγάλη προσοχή τόσο από τους εργοδότες που αγωνίζονται να καλύψουν κενές θέσεις εργασίας, όσο και από το κράτος συνολικά.

Ενίσχυση του Putin 

Η δημόσια εικόνα του Putin τους παρέχει ένα ανακουφιστικό αίσθημα σταθερότητας και μια αίσθηση ότι οι ηγέτες τους παίρνουν τις σωστές αποφάσεις.
Δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι το επίπεδο υποστήριξης προς το ρωσικό καθεστώς μεταξύ αυτών των ομάδων μόνο αυξάνεται.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης