Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σβήνει η Γάζα - Νεκροί οι 43 από τους 120 ομήρους της Hamas - Ο πόλεμος συμφέρει τον Netanyahu

Σβήνει η Γάζα - Νεκροί οι 43 από τους 120 ομήρους της Hamas - Ο πόλεμος συμφέρει τον Netanyahu
Ο πόλεμος συνεχίζεται ενώ το 55% της Γάζας έχει ήδη ισοπεδωθεί και περίπου 35.000 Παλαιστίνιοι είναι νεκροί
Με τον πόλεμο στη Γάζα να συμπληρώνει 8 μήνες πολέμου, το αδιέξοδο παραμένει καθώς οι όποιες προσπάθειες για διαπραγματεύσεις και για μια συμφωνία εκεχειρίας μεταξύ Ισραήλ και Hamas αποδεικνύονται παντελώς αποτυχημένες.
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Benjamin Netanyahu αν και δέχεται ασφυκτικές πιέσεις τόσο από το εξωτερικό όσο και από το εσωτερικό καθώς χιλιάδες διαδηλωτές ζητούν από την κυβέρνηση να πράξει τα δέοντα για την απελευθέρωση των ομήρων, επιμένει ότι δεν είναι έτοιμος για τον τερματισμό του πολέμου εάν πρώτα δεν εξοντωθεί πλήρως η Hamas.
Αλλά και η Hamas υποστηρίζει από την πλευρά της ότι δεν πρόκειται να συναινέσει σε μια κατάπαυση πυρός, εάν πρώτα δεν αποχωρήσουν πλήρως από τη Λωρίδα της Γάζας οι ισραηλινές δυνάμεις.
Υπό αυτό το πρίσμα και το αδιέξοδο, το αιματοκύλισμα στη Γάζα συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό, με τους Ισραηλινούς να ανακοινώνουν πως την ίδια στιγμή, μειώνεται και ο αριθμός των ομήρων της Hamas που παραμένουν ζωντανοί.
Και ενώ όλοι εκτιμούν ότι ο πόλεμος θα συνεχιστεί ακόμα για μήνες, είναι ενδεικτικά τα στοιχεία από τις μέχρι στιγμής εχθοπραξίες: το 55% της Γάζας έχει ήδη ισοπεδωθεί ενώ περίπου 35.000 Παλαιστίνιοι είναι νεκροί.

Τουλάχιστον 43 νεκροί από τους 120 ομήρους

Το Ισραήλ υποστηρίζει ότι πάνω από το ένα τρίτο των ομήρων που κρατά η Hamas είναι νεκροί.
Από τους περίπου 250 ανθρώπους που απήχθησαν στις 7 Οκτωβρίου, πολλοί απελευθερώθηκαν κατά τη διάρκεια εκεχειρίας του περασμένου Νοεμβρίου, ενώ άλλοι εντοπίστηκαν από τον ισραηλινό στρατό, είτε ζωντανοί είτε νεκροί.
Εκτιμάται ότι 120 παραμένουν σε ομηρεία.
Ωστόσο, από αυτούς τουλάχιστον οι 43 έχουν κηρυχθεί νεκροί ή αγνοούμενοι από τους Ισραηλινούς αξιωματούχους, οι οποίοι δεν αποκλείουν ο αριθμός τους να είναι και μεγαλύτερος.
Σημειώνεται πως χθες Δευτέρα 3/6 ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι εντόπισε ακόμα 4 νεκρούς ομήρους στην περιοχή της Khan Yunis.

Καμία εκεχειρία

Όσον αφορά τις προσπάθειες και τις πιέσεις των ΗΠΑ για μια συμφωνία μεταξύ του Ισραήλ και της Hamas για μια προσωρινή κατάπαυση του πυρός, αυτές αποδεικνύονται παντελώς αποτυχημένες.
Η πρόταση που παρουσίασε ο πρόεδρος Biden και που προβλέπει σε πρώτη φάση εκεχειρία 6 εβδομάδων με ταυτόχρονη απελευθέρωση Ισραηλινών ομήρων και Παλαιστίνιων κρατουμένων, δεν έχει βρει αντίκρισμα.
Το Ισραήλ μιλά για μια ημιτελή πρόταση, αναφέροντας πως δεν ισχύει ότι την έχει αποδεχθεί καθώς και ότι οι όροι της για το τέλος του πολέμου είναι γνωστοί: η καταστροφή της Hamas και η απελευθέρωση των ομήρων.
Αλλά και η Hamas που λέει ότι βλέπει θετικά την πρόταση, στην οποία όμως δεν έχει ακόμα απαντήσει, τονίζει ότι πρέπει πρώτα να υπάρξει αποχώρηση των Ισραηλινών και μόνιμη κατάπαυση πυρός για να συζητήσει.
Πρόκειται για όρους που απορρίπτει κατηγορηματικά το Ισραήλ.

Πιέζει η διεθνής κοινότητα

Παρά την άρνηση Ισραήλ και Hamas, η διεθνής κοινότητα – σχεδόν στο σύνολο της – υποστηρίζει την πρόταση εκεχειρίας.
Με κοινή ανακοίνωσή τους, οι υπουργοί Εξωτερικών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, της Σαουδικής Αραβίας, του Κατάρ, της Ιορδανίας και της Αιγύπτου τάχθηκαν επίσης υπέρ της πρότασης ενώ τα κράτη της G7 διαβεβαίωσαν πως υποστηρίζουν «πλήρως» την πρόταση κι απαίτησαν η Hamas να την δεχτεί.
Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν πως διένειμαν σχέδιο απόφασης στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για να εκφραστεί υποστήριξη στο σχέδιο που παρουσίασε ο Biden, αν και μέχρι στιγμής, δεν έχει σε αυτό το στάδιο οριστεί καμιά ημερομηνία ψηφοφορίας.

Το δίλημμα Netanyahu

Πρόκειται για μια κατάσταση που έχει φέρει σε πολύ δύσκολη θέση τον Netanyahu, ο οποίος μπορεί αρκετά σύντομα να αναγκαστεί να επιλέξει: Είτε να συμφωνήσει σε μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός με τη Hamas είτε να διατηρήσει την κυβέρνησή του στην εξουσία.
Αλλά καθώς αντιμετωπίζει αυτή την επιλογή, ο Netanyahu ψάχνει έναν τρόπο να αποφύγει εντελώς αυτό το δίλημμα.
Για μήνες, ο Netanyahu έχει ισορροπήσει μεταξύ αυτών των δύο επιλογών, αρνούμενος ακόμη και να σκεφτεί μια μόνιμη κατάπαυση του πυρός, καθώς κατηγόρησε τη Hamas για «παραληρητικές απαιτήσεις» αποδίδοντας της την ευθύνη για την κατάρρευση των προηγούμενων γύρων διαπραγματεύσεων.
Αλλά αφού ο πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden παρουσίασε δημόσια την τελευταία πρόταση κατάπαυσης του πυρός του Ισραήλ την Παρασκευή – μια πρόταση που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μόνιμη εκεχειρία και την οποία η Hamas μπορεί να είναι έτοιμη να αποδεχθεί – ο Netanyahu είναι πλέον εκτός χρόνου.
«Πιστεύω ότι ο Bibi βρίσκεται τώρα στη γωνία.
Ο Biden αναγκάζει τον Bibi να βγάλει τη μάσκα του και να πει: «Εντάξει, τώρα είναι η ώρα των χρημάτων. Είστε υπέρ μιας συμφωνίας;» λέει ο Αviv Bushinsky πρώην σύμβουλος του Netanyahu.
Καθώς το Ισραήλ αναμένει την απάντηση της Hamas στην τελευταία πρόταση, ο υπουργός Εθνικής Ασφάλειας Itamar Ben Gvir και άλλα ακροδεξιά μέλη του συνασπισμού του Netanyahu απειλούν ήδη να αποσυρθούν από την κυβέρνηση και να προκαλέσουν την κατάρρευσή της εάν ο πρωθυπουργός ακολουθήσει.

Δεν τα είπε όλα ο Biden

Εν μέσω του πλήθους των απειλών από τη δεξιά πλευρά του, ο Netanyahu προσπαθεί να αναδιαμορφώσει την τελευταία πρόταση κατάπαυσης του πυρός, επιμένοντας ότι οι όροι της συμφωνίας δεν είναι όπως τους όρισε ο Biden.
Συγκεκριμένα, είπε ότι «ο ισχυρισμός ότι συμφωνήσαμε σε κατάπαυση του πυρός χωρίς να πληρούνται οι όροι μας δεν είναι αληθινός».
Φάνηκε να αναφέρεται στη μόνιμη κατάπαυση του πυρός που περιγράφεται στη δεύτερη φάση της πρότασης, τους όρους της οποίας θα έπρεπε να διαπραγματευτούν το Ισραήλ και η Hamas κατά την πρώτη φάση – ένα σημείο που ο Netanyahu επιχείρησε να τονίσει τις τελευταίες ημέρες.
Σύμφωνα με τον Biden, η πρόταση τριών φάσεων θα συνδυάζει την απελευθέρωση των ομήρων με μια «πλήρη και πλήρη κατάπαυση του πυρός».
Ωστόσο, ο εκπρόσωπος του Netanyahu είπε ότι ο Biden παρουσίασε μόνο ένα «μερικό» περίγραμμα της συμφωνίας που είχε προσφέρει το Ισραήλ στη Hamas.
«Ο πόλεμος θα σταματήσει με σκοπό την επιστροφή των ομήρων και μετά θα προχωρήσουμε σε περαιτέρω συζητήσεις.
Υπάρχουν και άλλες λεπτομέρειες που ο πρόεδρος των ΗΠΑ δεν παρουσίασε στη δημοσιότητα», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος, ο οποίος επανέλαβε την άρνηση του Ισραήλ να συμφωνήσει σε οποιαδήποτε κατάπαυση του πυρός έως ότου απελευθερωθούν όλοι οι όμηροι, έως ότου η Γάζα δεν αποτελεί πλέον «απειλή» για το Ισραήλ και έως ότου εξαλειφθούν οι «κυβερνητικές και στρατιωτικές δυνατότητες» της Hamas στη Γάζα.
«Η ιδέα ότι το Ισραήλ θα συμφωνήσει σε μια μόνιμη κατάπαυση του πυρός πριν εκπληρωθούν αυτοί οι όροι δεν είναι αρχή.
Δεν είναι επιλογή», ​​είπε ο εκπρόσωπος.

Επιφυλάξεις

Οι προσπάθειες του Netanyahu να πείσει τους ακροδεξιούς υπουργούς προκειμένου να αποφύγουν την επιλογή μεταξύ μιας συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός και της επιβίωσης της κυβέρνησής του έχουν μέχρι στιγμής πέσει στο κενό.
Ο Ben Gvir είπε τη Δευτέρα ότι το γραφείο του Netanyahu αρνήθηκε να τηρήσει τη δέσμευση να του δείξει το προσχέδιο πρότασης, αφήνοντάς τον πεπεισμένο ότι ο πρωθυπουργός έχει κάτι να κρύψει.
Εάν ο Ben Gvir ή ο υπουργός Οικονομικών Bezalel Smotrich δεν υποχωρήσουν από τις απειλές τους ότι θα εγκαταλείψουν την κυβέρνηση, ο Netanyahu θα επιστρέψει στην επιλογή που αρχίζει να υλοποιείται μπροστά στα μάτια του.
Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Yair Lapid προσφέρθηκε να παράσχει ένα «δίχτυ ασφαλείας» για να διατηρήσει την κυβέρνηση στην εξουσία προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, αλλά κάτι τέτοιο θα έδινε επίσης στον Lapid τα κλειδιά για την επιβολή πρόωρων εκλογών μόλις εφαρμοστεί η συμφωνία.
Ακριβώς όπως συνέβη τους τελευταίους οκτώ μήνες, η πολιτική επιβίωση του Netanyahu μπορεί να ολοκληρωθεί με τη συνέχιση του πολέμου και την άπιαστη επιδίωξή του για ολοκληρωτική νίκη επί της Hamas.
Ο Netanyahu βρίσκεται αντιμέτωπος με την επιλογή μεταξύ της επιβίωσης της κυβέρνησής του και μιας συμφωνίας ομήρων σε μια εποχή που η πολιτική του τύχη έχει αρχίσει να βελτιώνεται.
Για πρώτη φορά φέτος, ο Netanyahu ξεπέρασε τον κύριο πολιτικό του αντίπαλο Benny Gantz ως καταλληλότερος για πρωθυπουργός για τους Ισραηλινούς.

Άγριες μάχες

Την ίδια στιγμή, οι μάχες και οι συγκρούσεις συνεχίζονται στη Γάζα, η οποία «βλέπει» το 55% των υποδομών της να έχει καταστραφεί ή να έχει υποστεί σοβαρές ζημιές..
Στο επίκεντρο δεν είναι μόνο η Rafah όπου οι Ισραηλινοί έχουν εστιάσει τη στρατιωτική τους δράση προκειμένου να εξαλείψουν και τα τελευταία τάγματα της Hamas, όπως υποστηρίζουν, αλλά και άλλες περιοχές στα βόρεια και κεντρικά της Γάζας, εκεί που υποτίθεται πως ο IDF είχε καταφέρει να εξαλείψει τους μαχητές της Hamas.
Μάλιστα οι Παλαιστίνιοι κάνουν λόγο για ισχυρούς βομβαρδισμούς στην κεντρική περιοχή της Al Bureij όπου γίνεται λόγος για πολλούς νεκρούς ενώ οι Ισραηλινοί προσπαθούν να σβήσουν φωτιές από τις επιθέσεις της Hezbollah με ρουκέτες και drones.
Σημειώνεται ότι ο τελευταίος απολογισμός στη Γάζα κάνει λόγο για 36.479 νεκρούς.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης