Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ουκρανία: Οι μισοί πολίτες βλέπουν πτώση της δημοκρατίας και ύφεση της οικονομίας υπό τον Zelensky – Αποκαλυπτική έρευνα

Ουκρανία: Οι μισοί πολίτες βλέπουν πτώση της δημοκρατίας και ύφεση της οικονομίας υπό τον Zelensky – Αποκαλυπτική έρευνα

Έρευνα – κόλαφος για τον Zelensky

Σχετικά Άρθρα

Μια έρευνα του Διεθνούς Ινστιτούτου Κοινωνιολογίας του Κιέβου (KIIS) τόνισε ότι περίπου οι μισοί Ουκρανοί αντιλαμβάνονται μια πτώση των δημοκρατικών και οικονομικών συνθηκών κατά τη διάρκεια της πενταετούς θητείας του Προέδρου Volodymyr Zelensky.
Τα ευρήματα της έρευνας δείχνουν ότι ενώ μια σημαντική πλειοψηφία των Ουκρανών προτιμά ένα δημοκρατικό σύστημα από την ισχυρή ηγεσία, υπάρχουν ανάμεικτα συναισθήματα για την τρέχουσα κατάσταση της δημοκρατίας και της οικονομίας.
Σύμφωνα με την έρευνα, περισσότερο από το 90% των Ουκρανών επιθυμούν μια πλήρως λειτουργική δημοκρατία.
Ωστόσο, οι απόψεις για την πρόοδο της δημοκρατίας υπό τον Zelensky διίστανται.

Η έρευνα διαπίστωσε ότι:

Το 19% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι η κατάσταση με τη δημοκρατία έχει βελτιωθεί.
Το 29% πιστεύει ότι έχει παραμείνει αμετάβλητο.
Το 43% αντιλαμβάνεται επιδείνωση.
Μεταξύ αυτών, το 11% αποδίδει την πτώση σε συνθήκες πολέμου, ενώ το 28% κατηγορεί τις προσπάθειες των αρχών να περιορίσουν τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των πολιτών.
Ένα επιπλέον 3% ανέφερε και τους δύο λόγους.

Όσον αφορά τις οικονομικές συνθήκες, η έρευνα αποκάλυψε παρόμοια συναισθήματα:

Το 17% πιστεύει ότι η οικονομική κατάσταση έχει βελτιωθεί τα τελευταία πέντε χρόνια.
Το 21% πιστεύει ότι έχει παραμείνει το ίδιο.
Το 49% αντιλαμβάνεται μια επιδείνωση της κατάστασης.
Από αυτούς, το 16,5% κατηγορεί πρωτίστως την ευρεία εισβολή, ενώ το 23% την αποδίδει σε λανθασμένες ενέργειες των αρχών, ενώ ένα άλλο 9% επισημαίνει και τους δύο παράγοντες.
Παρά τις ανησυχίες, ο εκτελεστικός διευθυντής του KIIS Anton Hrushetsky σημείωσε ότι «όχι περισσότερο από το ένα πέμπτο των Ουκρανών βλέπουν βελτιώσεις στη σφαίρα της δημοκρατίας και της οικονομίας κατά τα 5 χρόνια της προεδρίας του Volodymyr Zelensky και όχι περισσότερο από το ένα τέταρτο σημειώνει επιδείνωση λόγω της λανθασμένες ενέργειες των αρχών».
Πρόσθεσε ότι η αντίληψη των αλλαγών θα μπορούσε να θεωρηθεί ως έλλειψη σημαντικής προόδου παρά ως αυστηρή κριτική προς τις αρχές, ιδιαίτερα στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων συνθηκών εν καιρώ πολέμου.
Η έρευνα, που διεξήχθη από τις 16 έως τις 22 Μαΐου 2024, χρησιμοποίησε τηλεφωνικές συνεντεύξεις με τη βοήθεια υπολογιστή (CATI) με ένα τυχαίο δείγμα 1.002 ερωτηθέντων από όλες τις περιοχές υπό τον έλεγχο της ουκρανικής κυβέρνησης.
Οι συμμετέχοντες περιελάμβαναν ενήλικες ηλικίας 18 ετών και άνω, εξαιρουμένων εκείνων που βρίσκονται σε περιοχές που δεν ελέγχονται από την κυβέρνηση ή εκείνων που εγκατέλειψαν τη χώρα μετά τις 24 Φεβρουαρίου 2022.
Ο Hrushetsky κατέληξε στο συμπέρασμα ότι λαμβάνοντας υπόψη την ιστορική εμπειρία της Ουκρανίας με προηγούμενους προέδρους, η τρέχουσα αντίληψη είναι σχετικά θετική και παρέχει στον πρόεδρο την ευκαιρία να διατηρήσει ουσιαστική υποστήριξη και αισιοδοξία για το μέλλον, υπό την προϋπόθεση ότι θα ληφθούν οι απαραίτητες ενέργειες και αποφάσεις για την αντιμετώπιση υφιστάμενων ζητημάτων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης