Τελευταία Νέα
Διεθνή

Φεύγουν οι Τσέχοι πατριώτες από τη Φιλελεύθερη Ομάδα του Macron – Κίνδυνος για την επόμενη ευρωβουλή

Φεύγουν οι Τσέχοι πατριώτες από τη Φιλελεύθερη Ομάδα του Macron – Κίνδυνος για την επόμενη ευρωβουλή
Χάνεται η παντοδυναμία...
Σχετικά Άρθρα

Η φιλελεύθερη ομάδα Renew του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου - με επικεφαλής το κόμμα της Αναγέννησης του Γάλλου Προέδρου Macron - ενδέχεται να μείνει με λιγότερους ευρωβουλευτές μετά τις εκλογές και μπορεί ακόμη και να χάσει ένα μελλοντικό κυβερνητικό κόμμα λόγω πολιτικών διαφορών, ιδιαίτερα στη μετανάστευση.
Το φιλελεύθερο - συντηρητικό, λαϊκιστικό ANO 2011 («ΝΑΙ» ή «Δράση των δυσαρεστημένων πολιτών») του πρώην πρωθυπουργού της Τσεχίας Andrej Babiš, σημερινό μέλος του Renew, εξετάζει το ενδεχόμενο αλλαγής ευρωκοινοβουλευτικών ομάδων μετά τις εκλογές.
Σε μια μακροσκελή συνέντευξη στην τσεχική εφημερίδα Deník, που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα 3 Ιουνίου, ο Babis εξήγησε ότι δεν θεωρεί πλέον ότι το κόμμα του ταιριάζει με την υπόλοιπη ομάδα Renew λόγω του τρόπου με τον οποίο η πλειοψηφία των φιλελεύθερων της ΕΕ ψήφισαν ορισμένες διατάξεις του, το Σύμφωνο Μετανάστευσης και η Πράσινη Συμφωνία.
Τούτου λεχθέντος, ο πρώην πρωθυπουργός ήταν αρκετά προσεκτικός για να μην πει τίποτα συγκεκριμένο.
«Δεν ξέρουμε σε ποια παράταξη θα είμαστε.
Θέλουμε να είμαστε μια πλούσια νύφη, ίσως θα είμαστε [στο Renew], ίσως και όχι», είπε ο Babiš όταν ρωτήθηκε για την κριτική του για τις πολιτικές που υποστηρίζονται από το φιλελεύθερο mainstream, προσθέτοντας ότι έγινε μόνο μέλος του Renew.

Γιατί μιλάει καλά γαλλικά και έχει επαφές στο Παρίσι και στο Λουξεμβούργο
Τώρα, ωστόσο, ο Babiš μπορεί να αναζητά συμμάχους πιο κοντά στο σπίτι. Ακόμη και το 2019, κατά τις τελευταίες εκλογές, αναζητούσε συνεργασία με τις συντηρητικές, κυρίαρχες χώρες της Κεντρικής Ευρώπης στο πλαίσιο της Ομάδας του Βίσεγκραντ (V4), που αποτελείται από την Πολωνία, την Ουγγαρία, τη Σλοβακία και την Τσεχία.

Με τη σειρά της, η ομάδα ID έχει επίσης ένα τσεχικό κόμμα ( SPD ), αλλά ένα πολύ μικρότερο και μέχρι στιγμής δεν θεωρείται άμεσος αμφισβητίας του ANO (που θέλει να τερματίσει στην τέταρτη θέση με δύο ευρωβουλευτές), πράγμα που σημαίνει ότι το κόμμα μπορεί ειρωνικά να αποχωρήσει από την ομάδα του Μακρόν για να ενταχθεί στον μεγαλύτερο ανταγωνιστή του Γάλλου προέδρου, το λαϊκιστικό μπλοκ της Μαρίν Λεπέν.
Το κόμμα της αντιπολίτευσης του Μπάμπις βρίσκεται σε καλό δρόμο για να εκθρονίσει τον τρικομματικό κεντροδεξιό συνασπισμό Spolu («Μαζί») του σημερινού πρωθυπουργού Petr Fiala.
Οι πιο πρόσφατες προβλέψεις ανεβάζουν το ANO περίπου στο 32% -με αποτέλεσμα έως και 8 ευρωβουλευτές από τους 21 συνολικά της χώρας- ενώ τα κυβερνητικά κόμματα θέλουν να στείλουν μόνο 4 ευρωβουλευτές στην κεντροδεξιά ομάδα του ΕΛΚ και 3 στο συντηρητικό ECR.
Εάν το κόμμα καταφέρει να ταπεινώσει τον κυβερνητικό συνασπισμό με μεγάλο περιθώριο, μπορεί να χρησιμοποιήσει ακόμη και τη δυναμική για να απαιτήσει πρόωρες εκλογές.
Σύμφωνα με τον Babiš, οι εκλογές για την ΕΕ στην Τσεχία δεν είναι παρά «ένα δημοψήφισμα» για την τρέχουσα κυβέρνηση Fiala.
«Αυτές είναι εκλογές με κύρος για εμάς, επομένως θα θέλαμε να τις κερδίσουμε. Έχουμε ένα πρόγραμμα για τους πολίτες της Τσεχίας, ενώ τα κυβερνώντα κόμματα θέλουν απλώς να νικήσουν τον Babis », συνόψισε το διακύβευμα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης