Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βυζάντιο η ΕΕ – O Michel συνωμοτεί κατά της Von der Leyen για να την αποκλείσει από την Κομισιόν

Βυζάντιο η ΕΕ – O Michel συνωμοτεί κατά της Von der Leyen για να την αποκλείσει από την Κομισιόν
Ο Charles Michel σχεδιάζει εκδίκηση εναντίον της Ursula von der Leyen
Δίνουν και παίρνουν τα κουτσομπολιά στους διαδρόμους του Μπερλεμόντ για τις προσπάθειες στις οποίες επιδίδεται ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel προκειμένου η νυν πρόεδρος της Κομισιόν Ursula von der Leyen να μην εξασφαλίσει δεύτερη θητεία…
Σύμφωνα με το Politico, οκτώ διπλωμάτες της ΕΕ φοβούνται ότι ο Miche είναι έτοιμος να εκδικηθεί.
«Τους τρελαίνει όλους, γιατί συνωμοτεί τόσο απροκάλυπτα: κάνει τα πάντα ώστε η Von der Leyen να μην συνεχίσει» υποστήριξε αξιωματούχος της ΕΕ.
Παρασκηνιακά, ο πόλεμος εξουσίας μεταξύ των δύο κορυφαίων αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Ένωσης διαδραματίστηκε σε ακυρωμένα μεσημεριανά γεύματα και σε στρατηγικά ασυνήθιστες δηλώσεις.
Η τεταμένη δυναμική ξεχύθηκε σε κοινή θέα κατά τη διάρκεια επίσκεψης στην Άγκυρα το 2021, όταν ο Michel άρπαξε τη μοναδική καρέκλα που ήταν διαθέσιμη δίπλα στον Τούρκο πρόεδρο, αφήνοντας τη Von der Leyen σε κοντινό καναπέ, σε αυτό που έγινε γνωστό ως Sofagate.

Τον κατηγόρησε για σεξισμό…

Αργότερα η Von der Leyen κατηγόρησε τον Michel για σεξισμό στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Να σημειωθεί πως, για κάποιους, ο Michel να διαδεχθεί τον Josep Borrell ως ύπατος εκπρόσωπος εξωτερικής πολιτικής στην ΕΕ…
«Στρατηγική του είναι να προσεγγίσει τους αρχηγούς των κρατών μελών, αντί να συζητήσει θέσεις μαζί με όλους τους παρευρισκόμενους για την κατανομή των αξιωμάτων, όπως παραδοσιακά γίνονται αυτές οι συμφωνίες» είπαν μερικοί από τους οκτώ διπλωμάτες και αξιωματούχους.
Επισημαίνεται πως ο Michel προεδρεύει της διαδικασίας κατανομής των κορυφαίων θέσεων εργασίας που θα δοθούν μετά τις εκλογές στην ΕΕ.
«Δεν είναι υποψήφιος. Όπως ανέφερε πολλές φορές ο πρόεδρος, είναι και θα είναι επικεντρωμένος στη δουλειά του ως προέδρου της EUCO» δήλωσε η Ecaterina Casinge, εκπρόσωπος του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Πάντως, τις τελευταίες εβδομάδες, ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες έχουν γίνει όλο και πιο νευρικές σχετικά με την πραγματική ατζέντα του Michel.
«Πολλά κράτη μέλη ανησυχούν ότι δεν θα διαδραματίσει εποικοδομητικό ρόλο, αλλά θα επιδιώξει μια προσωπική ατζέντα εκδίκησης» είπε ένας διπλωμάτης της ΕΕ, καταγράφοντας τη διάθεση πολλών από τους συναδέλφους τους.
Στα χαρτιά, η 65χρονη Von der Leyen είναι το φαβορί.
Από τότε που ανέλαβε τη δουλειά το 2019, η φήμη της ως επικεφαλής διαχείρισης κρίσεων έχει αυξηθεί.
Άλλωστε, διαχειρίστηκε μια πανδημία και την κρίση στην Ουκρανία.

Γκρινιάρης, τοξικός και είρωνας

Από την άλλη, ο Michel χαρακτηρίζεται γκρινιάρης, τοξικός και είρωνας.
Η δε απόφασή του να εγκαταλείψει πρόωρα το αξίωμά του για να είναι υποψήφιος για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προκάλεσε ενόχληση σε όλο το μπλοκ.
Μόλις η θητεία του Michel λήξει την 1η Δεκεμβρίου, δεν μπορεί να ανανεωθεί και ο πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου δεν έχει προφανή στρατηγική εξόδου.
Στις Βρυξέλλες, υπήρξαν κάποιες αντιδράσεις κατά της Von der Leyen και του συγκεντρωτικού στιλ ηγεσίας της.
Η Γαλλία, της οποίας ο πρόεδρος Emmanuel Macron είναι από τις πιο σημαντικές φωνές στην ΕΕ, διακηρύσσει την υποστήριξή του υπέρ αυτής, πιθανώς για να αποσπάσει παραχωρήσεις.
Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, οι σοσιαλιστές και οι φιλελεύθεροι, που αποτελούν μέλη του συνασπισμού ΕΛΚ της Von der Leyen, καταφέρονται ολοένα και περισσότερο εναντίον λόγω της πιθανότητας να συνεργαστεί με δεξιούς ηγέτες και κόμματα.
«Όλα έχουν να κάνουν με το εγώ τους» σημείωσε στο Politico κορυφαίος διπλωμάτης.
Άλλα πάλι είπαν πως ο Michel είναι έτοιμος να χτυπήσει, αλλά μάλλον δεν θα έχει την ευκαιρία.
Εν κατακλείδι, σύμφωνα με όσα φημολογούνται, οι 27 ηγέτες της ΕΕ θα παρακάμψουν τον Michel κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τις κορυφαίες θέσεις όταν συναντηθούν στις Βρυξέλλες στις 17 Ιουνίου και στις 27-28 Ιουνίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης