Τελευταία Νέα
Διεθνή

Χωρίς νόημα ο πόλεμος της Ε.Ε. στα ρωσικά σιτηρά – Οι Βρυξέλλες δεν πήραν το μάθημά τους με την καταστροφή της ευρωπαϊκής αγοράς

Χωρίς νόημα ο πόλεμος της Ε.Ε. στα ρωσικά σιτηρά – Οι Βρυξέλλες δεν πήραν το μάθημά τους με την καταστροφή της ευρωπαϊκής αγοράς

Ενώ η ΕΕ διεξάγει έναν πόλεμο χωρίς νόημα ενάντια στις εισαγωγές ρωσικών σιτηρών, οι ουκρανικές εισαγωγές καταστρέφουν την αγορά, γράφει ο αρθρογράφος του Magyar Hírlap, Péter G. Fehér

Φαίνεται ότι τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην πολιτική τους θανατηφόρα δίνη, εξακολουθούν να είναι σε θέση να κάνουν πράγματα που θα μπορούσαν να επιδεινώσουν τις σχέσεις με τη Ρωσία.

Όχι ότι η σημερινή κατάσταση είναι καλή, αλλά είναι βέβαιο ότι οποιαδήποτε κίνηση για περαιτέρω αποδυνάμωση των σχέσεων θα είναι άλλο ένα πρόβλημα προς επίλυση στον δρόμο προς την εξομάλυνση μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Η κομματική σύνθεση των θεσμικών οργάνων της ΕΕ σίγουρα θα αλλάξει μετά τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου, επομένως η βιασύνη των σημερινών οργάνων είναι κατανοητή.
Η ΕΕ μόλις έκανε ένα από τα τελευταία της βήματα, αυξάνοντας βάναυσα τους δασμούς σε ορισμένα γεωργικά προϊόντα από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία, κυρίως σε σιτηρά και ελαιούχους σπόρους.
Στόχος είναι να διώξουν αυτές τις καλλιέργειες από την αγορά της ΕΕ.
Τα παραπάνω στοιχεία προς την ΕΕ αντιπροσωπεύουν μόνο ένα μικρό ποσοστό των ρωσικών αγροτικών εξαγωγών, επομένως αυτό το μέτρο είναι απίθανο να κλονίσει την εξουσία του Putin και να κερδίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Για άλλη μια φορά, αυτό εμπίπτει στην κατηγορία των ευσεβών πόθων της αστικής τάξης των Βρυξελλών.
Το ίδιο συνέβη και με την ενέργεια όταν η πλειοψηφία των κρατών μελών της ΕΕ αποφάσισαν να αποκοπούν από το ρωσικό σύστημα ανεφοδιασμού.
Φυσικά, οι Βρυξέλλες βοήθησαν σε αυτό η ανατίναξη του αγωγού Nord Stream, αλλά και τα ενδιαφερόμενα κράτη μέλη έχουν κάνει πολλά για να αφήσουν τη Μόσχα σε χλωρό κλαρί.
Ωστόσο, εξακολουθούν να έχουν εν μέρει ανάγκη από ρωσικές πηγές ενέργειας, τις οποίες δεν θέλουν αλλά είναι απαραίτητες αυτή τη στιγμή.
Και ο κυβερνήτης του Κρεμλίνου μπορεί να καθίσει αναπαυτικά και να πιει έναν καφέ γιατί το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο που δεν πωλούνται στην ΕΕ έχουν αγοραστεί από την Κίνα και την Ινδία.
Τα ρωσικά σιτηρά, τα οποία έχουν καταστεί μη πωλήσιμα στην ΕΕ λόγω των αυξημένων δασμών της ΕΕ, είναι πιθανό να ακολουθήσουν παρόμοια πορεία.
Αλλά η αιτιολόγηση των Βρυξελλών για την ανάγκη αύξησης των εισαγωγικών δασμών της ΕΕ είναι εντυπωσιακή.
Οι νέοι δασμοί έχουν σχεδιαστεί, σύμφωνα με τα λόγια της ΕΕ, για να «αποτρέψουν την αποσταθεροποίηση της αγοράς της ΕΕ, να προστατεύσουν την αγροτική κοινότητα της ΕΕ και να σταματήσουν τα έσοδα που θα μπορούσαν να χρηματοδοτήσουν τον συνεχιζόμενο επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας».
Είναι αδύνατο για τους ευρωκράτες να μην γνωρίζουν ότι η πτώση της τιμής των ρωσικών αγροτικών προϊόντων που προορίζονται για την Ευρώπη δεν θα αλλάξει την πολιτική της Μόσχας.
Όσον αφορά την αποσταθεροποίηση της αγροτικής αγοράς της ΕΕ, τη μεγαλύτερη απειλή αποτελούν τα ουκρανικά σιτηρά, τα οποία έχουν αδασμολόγητη πρόσβαση.
Έχει ειπωθεί πολλές φορές, αλλά όχι αρκετά συχνά, ότι τα ουκρανικά σιτηρά είναι γενετικά τροποποιημένα και ως εκ τούτου ανθυγιεινά, ότι το κόστος παραγωγής τους είναι σημαντικά χαμηλότερο από ό,τι στην ΕΕ, εν μέρει λόγω των χαμηλών τιμών καυσίμων και των μισθών, και ότι ως εκ τούτου είναι καταστροφικό για την ευρωπαϊκή αγορά.
Είδαμε τις απελπισμένες διαμαρτυρίες των ευρωπαίων αγροτών κατά της απόρριψης ουκρανικών σιτηρών.
Κάπως έτσι οι φωνές τους δεν έχουν ακουστεί στις Βρυξέλλες.
Λένε ότι μόνο τα ρωσικά σιτηρά μπορούν να αποσταθεροποιήσουν την αγροτική αγορά της ΕΕ και ότι τα ουκρανικά σιτηρά δεν έχουν καμία σχέση με αυτό.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης