Τελευταία Νέα
Διεθνή

Περιορίστηκε η άνοδος στις ευρωπαϊκές αγορές, ο DAX +0,38% - Η ΕΚΤ μείωσε τα επιτόκια, αβέβαιη η συνέχεια

Περιορίστηκε η άνοδος στις ευρωπαϊκές αγορές, ο DAX +0,38% - Η ΕΚΤ μείωσε τα επιτόκια, αβέβαιη η συνέχεια
Το μείζον είναι αν σκοπεύει η ΕΚΤ να συνεχίσει τον κύκλο των μειώσεων και τους επόμενους μήνες
(upd) Περιορίστηκε η άνοδος στις ευρωπαϊκές μετοχές την Πέμπτη, με τους traders να επεξεργάζονται τη μείωση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κατά 0,25%, για πρώτη φορά από τον Σεπτέμβριο του 2019.
Το μείζον ωστόσο είναι αν σκοπεύει η ΕΚΤ να συνεχίσει τον κύκλο των μειώσεων και τους επόμενους μήνες.
Στη Φρανκφούρτη, ο δείκτης DAX ενισχύθηκε 0,38%, στις 18.646 μονάδες.
Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 σημείωσε άνοδο 0,47%, στις 8.285 μονάδες.
Στο Παρίσι, ο δείκτης CAC 40 διαπραγματεύτηκε στις 8.040 μον. με κέρδη 0,42%.
Στο Μιλάνο, ο δείκτης FTSE MIΒ διαμορφώθηκε στις 34.834 με αύξηση +0,95%.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωνε άνοδο 0,6%, με όλα τα μεγάλα χρηματιστήρια και τη συντριπτική πλειονότητα των τομέων να βρίσκονται στο πράσινο.
Οι τεχνολογικές μετοχές σημείωσαν άλμα 1,7%, ενώ οι μετοχές κοινής ωφέλειας αποτέλεσαν σπάνια εξαίρεση, με πτώση 0,7%.
Οι μετοχές του τομέα της υγείας προσέθεσαν 1%, με επικεφαλής τον δανέζικο φαρμακευτικό κολοσσό Novo Nordisk, ο οποίος σκαρφάλωσε 3,5% και έφτασε σε νέο υψηλό ρεκόρ εν μέσω της συνεχιζόμενης ζήτησης για τα blockbuster φάρμακα για την απώλεια βάρους Wegovy.
Οι μετοχές στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού αυξήθηκαν, καθώς οι επενδυτές ανέμεναν τη μείωση των επιτοκίων, ενώ τα ηπιότερα στοιχεία για την αμερικανική αγορά εργασίας την Τετάρτη τροφοδότησαν τις ελπίδες ότι η Fed μπορεί να ακολουθήσει το παράδειγμά της ΕΚΤ, ενισχύοντας το κλίμα στην αγορά, όπως σημειώνει το CNBC.

Μείωση επιτοκίων από την ΕΚΤ κατά 0,25%

Κατά 0,25% μείωσε τα επιτόκια της το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ήτοι κατά 25 μονάδες βάσης.
Σύμφωνα με την επικαιροποιημένη αξιολόγηση όσον αφορά τις προοπτικές για τον πληθωρισμό, τη δυναμική του υποκείμενου πληθωρισμού και την ένταση με την οποία μεταδίδεται η νομισματική πολιτική, κρίνεται τώρα ενδεδειγμένο να μετριαστεί ο βαθμός συσταλτικής μεταβολής της νομισματικής πολιτικής έπειτα από εννέα μήνες διατήρησης σταθερών επιτοκίων.
Από τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου τον Σεπτέμβριο του 2023 και μετά, ο πληθωρισμός έχει μειωθεί κατά περισσότερες από 2,5 ποσοστιαίες μονάδες και οι προοπτικές για τον πληθωρισμό έχουν βελτιωθεί σημαντικά.
Ο υποκείμενος πληθωρισμός έχει επίσης υποχωρήσει, ενισχύοντας τις ενδείξεις ότι οι πιέσεις στις τιμές έχουν εξασθενήσει, και οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό έχουν μειωθεί σε όλους τους ορίζοντες.
Η νομισματική πολιτική έχει διατηρήσει περιοριστικές τις συνθήκες χρηματοδότησης.
Ο περιορισμός της ζήτησης και η σταθεροποίηση των προσδοκιών για τον πληθωρισμό έχουν συμβάλει σημαντικά στην επαναφορά του πληθωρισμού σε χαμηλότερα επίπεδα.

Μείωση 0,5% στις λιανικές πωλήσεις στην ευρωζώνη, τον Απρίλιο του 2024

Στο μέτωπο των μακροοικονομικών, μηνιαία μείωση 0,5% στην ευρωζώνη και 0,6% στην ΕΕ, σημείωσε τον Απρίλιο του 2024, ο εποχικά προσαρμοσμένος όγκος του λιανικού εμπορίου, σύμφωνα με τη Eurostat. Σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του 2023, ο αριθμός παρέμεινε αμετάβλητος στην ευρωζώνη και μειώθηκε κατά 0,1% στην ΕΕ.
Οι μηνιαίες λιανικές πωλήσεις τροφίμων, ποτών και καπνού μειώθηκαν κατά 0,5% στην ευρωζώνη και κατά 0,9% στην ΕΕ. Τα μη διατροφικά προϊόντα εκτός από τα καύσιμα αυτοκινήτων μειώθηκαν κατά 0,1% στην ευρωζώνη και παρέμειναν σταθερά στην ΕΕ, ενώ τα καύσιμα αυτοκινήτων στα εξειδικευμένα καταστήματα σημείωσαν βουτιά κατά 2,2% στην ευρωζώνη και 2% στην ΕΕ.
Οι μεγαλύτερες μηνιαίες μειώσεις παρατηρήθηκαν στη Λετονία με 3,3%, στην Κύπρο με 3,1% και στη Δανία με 2,7%. Η μεγαλύτερη αύξηση καταγράφηκε στην Πολωνία με 2,4%, στην Αυστρία με 1,9% και στην Τσεχία με 1,9%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης