Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σε τροχιά φονικής σύγκρουσης με τη Ρωσία ο Macron: Προμηθεύει την Ουκρανία με Mirage 2000-5, συγκροτεί «γαλλική ταξιαρχία»

Σε τροχιά φονικής σύγκρουσης με τη Ρωσία ο Macron: Προμηθεύει την Ουκρανία με Mirage 2000-5, συγκροτεί «γαλλική ταξιαρχία»
Ο Γάλλος πρόεδρος τόνισε ότι η Ρωσία βρίσκεται σε πολεμικό παροξυσμό και χρησιμοποιεί τρομοκρατικές μεθόδους απέναντι στα κράτη της Δύσης
Ο Emmanuel Macron εμπλέκει τη Γαλλία ολοένα και πιο επικίνδυνα στον δυτικό πόλεμο απέναντι στη Ρωσία, καθώς προαναγγέλλει την αποστολή μαχητικών αεροσκαφών Mirage 2000-5 στην Ουκρανία, αλλά και τη συγκρότηση μιας ειδικής ταξιαρχίας αποτελούμενης από 4.500 Ουκρανούς, η οποία θα εκπαιδευτεί και οπλιστεί αποκλειστικά από τις γαλλικές ένοπλες δυνάμεις.
Παράλληλα, σε συνέντευξη του ανημέρα εορτασμού των 80 ετών από την απόβαση στην Νορμανδία, ο Γάλλος πρόεδρος τόνισε ότι η Ρωσία βρίσκεται σε πολεμικό παροξυσμό και χρησιμοποιεί τρομοκρατικές μεθόδους απέναντι στα κράτη της Δύσης.

«Σχηματίζουμε μια "γαλλική ταξιαρχία" στην Ουκρανία»

Αναφορικά με την εκπαίδευση των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, ο Γάλλος πρόεδρος τόνισε πως «η πρόκληση είναι να εκπαιδεύσουμε 4.500 Ουκρανούς στρατιώτες, να τους εξοπλίσουμε, να τους εκπαιδεύσουμε, να υπερασπιστούν το έδαφος τους» και ως αποτέλεσμα αυτών «να συγκροτήσουμε μια γαλλική ταξιαρχία»,
Ωστόσο, αυτή τη στιγμή δεν τίθεται άμεσο θέμα αποστολής Γάλλων στρατιωτών στην Ουκρανία.
«Θέλουμε να σχηματίσουμε μια ταξιαρχία» στην Ουκρανία, αποκάλυψε ο Γάλλος πρόεδρος.

Προμηθεύει το Κίεβο με μαχητικά Mirage 2000-5

«Η Γαλλία βοηθά τους Ουκρανούς να αντισταθούν, αλλά δεν θέλουμε κλιμάκωση. Πολύ συγκεκριμένα, θα ξεκινήσουμε μια νέα συνεργασία αύριο κατά τη συνάντησή μου με τον Zelensky και θα προσφέρουμε Mirage 2000-5 και θα προσφέρουμε την εκπαίδευση των πιλότων», ανακοίνωσε ο Macron χωρίς, ωστόσο, να διευκρινίζει προς το παρόν τον ακριβή αριθμό των αεροσκαφών που προορίζονται για το Κίεβο.

«Σε πολεμικό πυρετό η Ρωσία, κινείται τοξικά»

Οι απειλές της Μόσχας είναι «ένδειξη πολεμικού πυρετού εκ μέρους της Ρωσίας», επισήμανε ο Macron.
Ερωτηθείς για τον φόβο της «ρωσικής τρομοκρατίας», κατ' αρχάς υπογράμμισε αρχικά ότι «μας οδήγησαν στο να αφιερώνουμε πολύ χρόνο στο να μιλάμε για το τι κάνουν οι Ρώσοι, επίτηδες, για να μας μολύνουν με τοξικότητα».
«Από την πρώτη μέρα, οι Ρώσοι έχουν απειλήσει με πυρηνικές βόμβες ... τέτοιου είδους επιθέσεις και αυτό δεν αλλάζει με τίποτα. Αυτό θα πρέπει να εκληφθεί ως ένδειξη παροξυσμού από την πλευρά της Ρωσίας».
Και πρόσθεσε: «Στη Ρωσία συνελήφθη ένας συμπατριώτης μας, ο οποίος εργάζεται σε ελβετική μη κυβερνητική οργάνωση. Σε καμία περίπτωση δεν εργάστηκε για τη Γαλλία, αλλά θα του παρέχουμε όλη την απαραίτητη προξενική προστασία.»

«Η Ρωσία πρόδωσε το μήνυμα της Aπόβασης στη Νορμανδία»

«Τον Φεβρουάριο του 2022, ο Putin αποφάσισε να ξεκινήσει έναν ολοκληρωτικό πόλεμο. Παραβιάζει πλήρως το Διεθνές Δίκαιο και διαπράττει εγκλήματα πολέμου. Στην πραγματικότητα, η Ρωσία πρόδωσε το μήνυμα της Απόβασης», εξήγησε, απαντώντας σε ερώτηση για τη μη πρόσκληση του Ρώσου προέδρου στους εορτασμούς της 80ής επετείου από την Απόβαση της Νορμανδίας. 

«Υποστηρίζουμε την ένταξη της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση»

«Η Γαλλία έπαιξε ηγετικό ρόλο στην υποστήριξη του ρόλου της Ουκρανίας ως υποψήφιας για ένταξη στην ΕΕ. Θα συνεχίσουμε να το κάνουμε. Αυτή είναι μια ευκαιρία για την Ουκρανία να πραγματοποιήσει όλες τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις για να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αλλά αυτό δεν θα συμβεί αμέσως», διεμήνυσε σχετικά με τις ενταξιακές προσπάθειες του Κιέβου.

«Δεν θα αναγνωρίζουμε ένα κράτος στη βάση της αγανάκτησης»

Σχετικά με την αναγνώριση του Κράτους της Παλαιστίνης, ξεκαθάρισε ότι για το Παρίσι «δεν υπάρχει κανένα ταμπού».
Παρόλα αυτά, εξέφρασε την εκτίμηση ότι μια τέτοια αναγνώριση δεν «άσκησε πίεση» στον Benjamin Netanyahu για κατάπαυση του πυρός, ρίχνοντας έτσι εμμέσως βέλη κατά της Ισπανίας, της Νορβηγίας, της Ιρλανδίας και της Σλοβενίας.
«Η άλλη προτεραιότητα είναι να αποφευχθεί η κλιμάκωση στο Βορρά και ο πόλεμος με τον Λίβανο. Έχουμε έναν μοναδικό ρόλο με τον Λίβανο, παρακολουθούμε στενά τα πράγματα εκεί», πρόσθεσε για την εν γένει κατάσταση στη Μέση Ανατολή, υπενθυμίζοντας τη διαχρονική εμπλοκή του Παρισίου στα της Βηρυτού.
Ενώ συμπλήρωσε ότι «η Γαλλία πάντα υπερασπιζόταν τη λύση των δύο κρατών. Εγώ ο ίδιος [ενν. το έκανα] πριν από 3-4 χρόνια όταν πολλοί άνοιγαν πρεσβείες τους στην Ιερουσαλήμ. Νομίζετε όμως ότι σήμερα είναι η σωστή απάντηση; Όχι. Ειδικά επειδή η Παλαιστινιακή Αρχή πρέπει να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις. Δεν μπορούμε να αναγνωρίσουμε το κράτος με τη Hamas στα τούνελ. Βλέποντας τις εικόνες των βομβαρδισμών, νιώθω το ίδιο πράγμα με εσάς, αλλά δεν αναγνωρίζουμε ένα κράτος στη βάση της αγανάκτησης. Πρέπει να υπάρξει μια διαδικασία».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης