Τελευταία Νέα
Διεθνή

Επικίνδυνη κλιμάκωση - Ποιοι μπορεί να πάρουν ρωσικούς πυραύλους για επίθεση στη Δύση - Τρομάζει η συμμετρική απάντηση της Μόσχας

Επικίνδυνη κλιμάκωση - Ποιοι μπορεί να πάρουν ρωσικούς πυραύλους για επίθεση στη Δύση - Τρομάζει η συμμετρική απάντηση της Μόσχας
Τη λίστα των πιθανών παραληπτών των ρωσικών όπλων για επιθέσεις σε ευαίσθητες υποδομές των ΗΠΑ παρουσιάζουν Ρώσοι επιστήμονες και δημοσιογράφοι
Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Vladimir Putin υποστήριξε πρόσφατα πως ως απάντηση στην απόφαση των ΗΠΑ αλλά και της Γερμανίας να εγκρίνουν τη χρήση αμερικανικών και γερμανικών όπλων από τους Ουκρανούς για επιθέσεις κατά ρωσικών στόχων, η Ρωσία θα μπορούσε να μεταφέρει ρωσικά όπλα και πυραύλους «σε εκείνες τις περιοχές του κόσμου από όπου θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν επιθέσεις σε ευαίσθητες «εγκαταστάσεις εκείνων των χωρών που προμηθεύουν όπλα στην Ουκρανία».
Όπως είπε ο Putin, η Ρωσία θα μπορούσε να αναπτύξει συμβατικούς πυραύλους στην εμβέλεια των οποίων θα είναι οι ΗΠΑ και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι τους, εφόσον επιτρέψουν στην Ουκρανία να πλήξει στόχους βαθιά στη Ρωσία με δυτικά όπλα μεγάλου βεληνεκούς, προειδοποιώντας πως μια τέτοια κίνηση θα ήταν σοβαρή κλιμάκωση που θα μπορούσε να παρασύρει τη Δύση σε πόλεμο με τη Ρωσία.
Συνεπώς ένα εύλογο ερώτημα είναι ποιοι είναι αυτοί οι εχθροί των ΗΠΑ και της Δύσης στους οποίους η Ρωσία θα μπορούσε να δώσει όπλα και πυραύλους για να πλήξουν αμερικανικούς ή δυτικούς στόχους.
Ο αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, Dmitry Medvedev επιχείρησε κάπως να το προσδιορίσει, αναφέροντας πως θα μπορούσαν να είναι «άτομα ή περιοχές» που θεωρούν τις ΗΠΑ και τους εταίρους τους, εχθρούς τους ανεξάρτητα από τις πολιτικές τους πεποιθήσεις και τη διεθνή αναγνώριση».

Μόνο οι Houthis

Το τι σημαίνουν όλα αυτά επιχειρεί να αποκρυπτογραφήσει ο Ρώσος πολιτικός επιστήμονας, Sergei Markov.
Όπως λέει στη ρωσική Pravda, τα όσα είπε στην ομιλία του ο Putin, αφορά πρώτα από όλα τους Houthis, οι οποίοι δρουν στην Υεμένη.
«Εκτός από τους Houthis, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κανείς άλλος που θα ήθελε να τους χτυπήσει.
Όλοι φοβούνται.
Ο αμερικανικός στόλος θα ανησυχήσει.
Όλο το ΝΑΤΟ θα θεωρήσει αυτήν την απάντηση από τη Ρωσία πολύ αδύναμη και θα ανασάνει με ανακούφιση.
Αυτό θα αναγκάσει τη Μόσχα να ανεβάσει την ένταση.
Επειδή μια αδύναμη απάντηση σε μια κλιμάκωση θα ενθαρρύνει τη Δύση να κλιμακώσει ακόμα περισσότερο» λέει ο Markov.

Υπάρχουν και άλλοι στη λίστα

Από την πλευρά ο Sergei Mardan, Ρώσος δημοσιογράφος και τηλεπαρουσιαστής υποστηρίζει ότι πέρα από τους αντάρτες Houthis, υπάρχουν αρκετοί ακόμα πρόθυμοι στη λίστα.
«Οι Houthis ήδη περιμένουν για μερικές ανθρωπιστικές παραδόσεις με καλά ρωσικά όπλα.
Υπάρχουν ακόμα λιγότερο εμφανείς δυνάμεις, που δεν θα αρνηθούν μια πιθανή βοήθεια.
Τόσο στην Αφρική όσο και στη Μέση Ανατολή.
Οι Γάλλοι, οι Βρετανοί και οι Αμερικάνοι θα πρέπει να προετοιμαστούν» επισημαίνει ο Mardan.
Αλλά και ο Ρώσος πολιτικός επιστήμονας, Igor Skurlatov υποστηρίζει πως στον σχετικό κατάλογο, θα μπορούσαν να είναι η Λευκορωσία, η Νικαράγουα και η Κούβα.
«Το βασικό ζήτημα είναι ότι τα λόγια μας δεν θα πρέπει να παρεκκλίνουν από τις πράξεις μας» τονίζει ο Mardan.

H Αμπχαζία

Ωστόσο, ο πολιτικός επιστήμονας Maxim Zharov αντιτίθεται σε αυτές τις εκτιμήσεις, διατυπώνοντας τη δική του θέση.
Όπως λέει, πιθανότερος παραλήπτης είναι η Δημοκρατία της Αμπχαζίας – έχει αποσχιστεί από τη Γεωργία - , καθώς όπως λέει οι Houthis και χωρίς τη συνδρομή της Ρωσίας, μπορεί να έχει καλή ροή όπλων από την Κίνα και το Ιράν.
«Πιθανότατα, υπάρχουν μη αναγνωρισμένα κράτη στον μετασοβιετικό χώρο και στην Αφρική
Και κρίνοντας από την πολύ λεπτομερή παρουσίαση των μέτρων από τον πρόεδρο Putin για την προστασία των αγωγών φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα, το Κρεμλίνο συγκεκριμένα έχει στο μυαλό του την Αμπχαζία» τονίζει ο Ρώσος πολιτικός επιστήμονας.

Το συντομότερο

Η Marina Akhmedova, μέλος του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Ρωσίας, υποστήριξε πως ήταν αναμενόμενη η κίνηση της Δύσης όσον αφορά την έγκριση για χρήση των δυτικών όπλων κατά στόχων στο ρωσικό έδαφος.
«Συζητήσαμε σοβαρά ότι η απάντηση θα ήταν τρομερή» τονίζει η Akhmedova, αναφέροντας πως «τώρα ο Putin είπε ότι οι χώρες του ΝΑΤΟ χρειάζονται μια προσωπική εμπειρία…».
Αλλά και ο Andrei Perla δημοσιογράφος στην Tsargrad υποστηρίζει πως αυτές οι παραδόσεις όπλων στους φίλους της Ρωσίας, πρέπει να αρχίσουν το συντομότερο δυνατό ενώ την ίδια θέση διατυπώνει και ο πολιτικός επιστήμονας, Yuri Baranchik.
Ο Baranchik υποστηρίζει πως η Ρωσία πρέπει να δράσει το συντομότερο δυνατό, καθώς η Ουάσιγκτον μπορεί να άρει τους περιορισμούς στη χρήση πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς ATACMS στο ρωσικό έδαφος ανά πάσα στιγμή.
Όπως λέει ο ουκρανικός στρατός μπορεί να λάβει περίπου 1.500 πυραύλους με βεληνεκές έως και 300 χιλιόμετρα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης