Τελευταία Νέα
Διεθνή

Poulin (Le Monde Moderne): «Πολιτικό παιχνίδι» οι υποσχέσεις Emmanuel Macron στην Ουκρανία ενόψει των Ευρωεκλογών

Poulin (Le Monde Moderne): «Πολιτικό παιχνίδι» οι υποσχέσεις Emmanuel Macron στην Ουκρανία ενόψει των Ευρωεκλογών
Ο Macron είχε αρνηθεί να προσφέρει το αεροπλάνο στην Ουκρανία μόλις τον Φεβρουάριο, ενώ υπέγραφε μια διμερή συμφωνία με το Κίεβο, η οποία παρόλα αυτά χορηγούσε στον Volodymyr Zelensky επιπλέον 3 δισεκατομμύρια ευρώ σε πρόσθετη βοήθεια φέτος.
Σχετικά Άρθρα
Αν και ο Emmanuel Macron υπήρξε σκληρός υπερασπιστής του καθεστώτος του Κιέβου, οι πρόσφατες δηλώσεις του για αποστολή πολεμικών αεροσκαφών Mirage 2000 στην Ουκρανία μπορεί να μην είναι τίποτα άλλο από «πολιτική στάση», ένα πολιτικό παιχνίδι πριν από τις Ευρωεκλογές, δήλωσε στο Sputnik ο κορυφαίος αναλυτής πολιτικής της ΕΕ και συνεκδότης του περιοδικού Le Monde Moderne, Alexis Poulin.
Ο Πρόεδρος Emmanuel Macron, ο οποίος θεωρείται καιρό τώρα ίσως το πιο σημαντικό αντι-ρωσικό γεράκι της Ευρώπης, δεσμεύτηκε να στείλει τα πολεμικά αεροσκάφη Mirage 2000 της χώρας του στην Ουκρανία κατά τη διάρκεια μιας εμφάνισής του στη γαλλική τηλεόραση την Πέμπτη.
«Ο στόχος είναι να έχουμε τους πιλότους και τα τζετ στην Ουκρανία μέχρι το τέλος του έτους», είπε ο ηγέτης, δεσμευόμενος για ένα σχέδιο που περιλαμβάνει επίσης την εκπαίδευση των ουκρανικών στρατευμάτων για να χειριστούν το βομβαρδιστικό αυτό το καλοκαίρι.
Οι πιλότοι θα λάβουν οδηγίες στο πλαίσιο μιας γαλλικής προσπάθειας να εκπαιδεύσουν 4.500 στρατιώτες για το Κίεβο, αποκάλυψε επίσης ο πρόεδρος.
Το αεροσκάφος, ένα μονοκινητήριο μαχητικό τζετ με πτερύγια δέλτα, που κατασκευάστηκε από την Dassault Aviation, είχε ζητηθεί από τον διοικητή της Ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας Mykola Oleshchuk νωρίτερα αυτό το έτος.

Μετά την άρνηση, το... ναι!

Ο Macron είχε αρνηθεί να προσφέρει το αεροπλάνο στην Ουκρανία μόλις τον Φεβρουάριο, ενώ υπέγραφε μια διμερή συμφωνία με το Κίεβο, η οποία παρόλα αυτά χορηγούσε στον Volodymyr Zelensky επιπλέον 3 δισεκατομμύρια ευρώ σε πρόσθετη βοήθεια φέτος.
Ο Γάλλος πρόεδρος, ο οποίος έχει επανειλημμένα θέσει την υποστήριξη προς την Ουκρανία στις κορυφαίες προτεραιότητές του, παρόλο που η Ρωσία ολοένα και περισσότερο απελευθερώnει περισσότερα εδάφη κοντά στη βόρεια πόλη Kharkiv.
Πρόσφατες αναφορές δείχνουν ότι ο ουκρανικός στρατός πλησιάζει σε κατάρρευση εν μέσω ελλείψεων προσωπικού, πειθαρχίας και ηθικού.
Αν και ο Macron ήταν ίσως ο πιο επιθετικός από τους ηγέτες της Ευρώπης στην υποστήριξη του πολέμου της Ουκρανίας εναντίον της Ρωσίας, τα σχόλιά του την Πέμπτη υποδηλώνουν ότι «δεν είναι σε διάθεση κλιμάκωσης», είπε ο Poulin.
«Υποσχόταν μερικά αεροπλάνα για τις ουκρανικές δυνάμεις, αλλά δεν ήταν σε θέση να πει τον αριθμό των αεροπλάνων», υποστήριξε ο Poulin.
Ο Macron επίσης απέτυχε να διευκρινίσει εάν η Γαλλία θα έστελνε στρατιωτικούς εκπαιδευτές για να βοηθήσουν το καθεστώς του Κιέβου, μια πρόταση που έχει προκαλέσει σημαντική διαμάχη τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς θα αντιπροσώπευε μια σημαντική κλιμάκωση της υποστήριξης των χωρών του ΝΑΤΟ.

Θολή εξήγηση

«Υπήρξε μια πολύ θολή εξήγηση για το ποια θα ήταν η σύγκρουση, επειδή γνωρίζει ότι η κλιμάκωση είναι πολύ επικίνδυνη για όλα τα μέρη, δεδομένης της τελευταίας δήλωσης του Βλαντιμίρ Putin που είπε ότι θα μπορούσε επίσης να παράσχει μερικά όπλα σε συμμάχους της Ρωσίας για να χτυπήσει τους συμμάχους της Ουκρανίας», πρόσθεσε ο Poulin.
Ο πρόεδρος Macron θα ανακοίνωνε επίσημα τη νέα πολιτική όταν ο Zelensky επισκεφθεί τη Γαλλία για να συμμετάσχει στους ετήσιους εορτασμούς της επετείου της D-Day.
Ο φετινός εορτασμός προκάλεσε διαμάχες για τη μη συμπερίληψη αξιωματούχων από τη Ρωσική Ομοσπονδία.
Η Σοβιετική Ένωση γνώρισε τη μεγαλύτερη απώλεια ζωών στην απελευθέρωση της Ευρώπης από το ναζιστικό καθεστώς με περίπου 27 εκατομμύρια στρατιώτες να πεθαίνουν στην προσπάθεια αυτή.
Εν τω μεταξύ, οι Ουκρανοί εθνικιστές όπως ο Stepan Badera, ο οποίος τιμάται από το καθεστώς του Κιέβου, αποτελούσαν σημαντικό μέρος της στρατιωτικής δύναμης των Ναζί στην Ανατολική Ευρώπη.
«Πολλές από τις ομιλίες από τον Joe Biden στον Emmanuel Macron [αφορούσαν την κατάσταση στην Ουκρανία, λέγοντας ότι πρόκειται για δημοκρατία, για αγώνα για ελευθερίες και για ένα είδος ηθικού καθήκοντος απέναντι στην Ουκρανία».
«Αλλά αν ακούσετε τι ειπώθηκε στην D-Day, τίποτα καινούργιο όσον αφορά τη χρήση όπλων από το ΝΑΤΟ στο ρωσικό έδαφος», συνέχισε ο αναλυτής.
«Και σαφώς, πολλά ειπώθηκαν κυρίως για το γαλλικό κοινό λόγω των ευρωεκλογών που γίνονται την Κυριακή.
Και ο Emmanuel Macron θέλει ξεκάθαρα να δηλώσει ότι η ψήφος για το κόμμα του είναι ψήφος υπέρ της Ευρώπης.
Και αυτό είναι πολύ σημαντικό».
«Είναι περισσότερο μια πολιτική στάση παρά οτιδήποτε άλλο», κατέληξε σχετικά με τα σχόλια του Macron.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης