Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κίνηση υψηλού ρίσκου από τον Macron - Έρχεται κυβερνητική παράλυση στη Γαλλία

Κίνηση υψηλού ρίσκου από τον Macron - Έρχεται κυβερνητική παράλυση στη Γαλλία
Oι εκλογές της Εθνοσυνέλευσης μπορεί να αναγκάσουν τον Macron να διορίσει πρωθυπουργό από άλλο κόμμα
Η υποστήριξη των κεντρώων διατηρήθηκε στις ευρωπαϊκές εκλογές, ωστόσο επισκιάστηκε από την αύξηση των ψήφων υπέρ της ακροδεξιάς στη Γαλλία και την αιφνιδιαστική απόφαση του προέδρου Macron να διαλύσει την Εθνοσυνέλευση της Γαλλίας και να διεξάγει πρόωρες εκλογές.
Εξέλιξη η οποία, είναι πιθανό να καταστήσει ακόμη πιο δύσκολες τις δημοσιονομικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, σύμφωνα με την Capital Economics.
Τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών κατέγραψαν εκτίναξη της υποστήριξης για την Εθνική Συσπείρωση της Γαλλίας (RN), με επικεφαλής τη Marine le Pen, η οποία κέρδισε το 31,5% των ψήφων, από 23,3% από τις εκλογές του 2019, ενώ η υποστήριξη για τον συνασπισμό του προέδρου Macron υποχώρησε στο 14,5%.

Κίνηση υψηλού ρίσκου

Μετά τα αποτελέσματα, ο Μacron ανακοίνωσε ότι θα προκηρύξει βουλευτικές εκλογές στις 30 Ιουνίου και στις 7 Ιουλίου, προφανώς με την ελπίδα να αποδείξει ότι μεγάλο μέρος της υποστήριξης του RN στις ευρωεκλογές ήταν σε μεγάλο βαθμό ψήφος διαμαρτυρίας.
Ενώ θα παραμείνει πρόεδρος μέχρι το 2027, οι εκλογές της Εθνοσυνέλευσης μπορεί να τον αναγκάσουν να διορίσει πρωθυπουργό από άλλο κόμμα.
Το RN κέρδισε 18,7% υποστήριξη στις βουλευτικές εκλογές του 2022 και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι δεν θα κερδίσει την πλειοψηφία φέτος, οπότε δεν είναι τελειωμένη υπόθεση ότι ο επόμενος πρωθυπουργός θα είναι ο Ιορδάνης Μπαρδέλα του RN.
Αντ' αυτού, ο Macron θα μπορούσε να διορίσει κάποιον από τους μετριοπαθείς δεξιούς Les Republicains, αλλά ίσως μόνο με κάποια υποστήριξη από το RN.
Κρίνοντας από προηγούμενα παραδείγματα «συγκατοίκησης», αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε παράλυση της πολιτικής ή/και σε εσωτερική πολιτική που θα ασκείται από το κόμμα του πρωθυπουργού, ενώ ο πρόεδρος θα επικεντρώνεται στις εξωτερικές υποθέσεις.

Η άμεση ανησυχία για την οικονομία

Η άμεση ανησυχία για την οικονομία είναι ότι αυτό θα μπορούσε να καταστήσει ακόμη πιο δύσκολο για την κυβέρνηση να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα, το οποίο ήταν 5,5% του ΑΕΠ πέρυσι, οπότε είναι λογικό το γεγονός ότι το spread των γαλλικών έναντι των γερμανικών κρατικών ομολόγων έχει διευρυνθεί - έστω και ελάχιστα.
Η κυβέρνηση έχει επανειλημμένα δεσμευτεί να μειώσει το έλλειμμα κάτω από το 3% του ΑΕΠ έως το 2027, αλλά δεν έχει διευκρινίσει πώς θα το κάνει.
Ενώ υπάρχει ενδεχομένως μια ανησυχία για τα spreads στο πλαίσιο της νομισματικής ένωσης στο σύνολό της, οι κίνδυνοι αυτοί φαίνονται επί του παρόντος χαμηλοί.

Προεδρικές εκλογές του 2027

Ένα βασικό ερώτημα είναι πώς αυτό επηρεάζει τις προεδρικές εκλογές του 2027.
Εάν κερδίσει η Marine le Pen, ή ο προστατευόμενός της Jordan Bardella, η γαλλική πολιτική θα μπορούσε να μετατοπιστεί πιο αποφασιστικά προς μια ευρωσκεπτικιστική και λαϊκιστική κατεύθυνση - αν και η le Pen μπορεί ακόμη να μετακινήσει το κόμμα της προς μια πιο μετριοπαθή θέση, τουλάχιστον όσον αφορά τη δημοσιονομική πολιτική και την πολιτική της ΕΕ, συγκρίσιμη με εκείνη της Giorgia Meloni στην Ιταλία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης