Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ο 28χρονος εκλεκτός της Le Pen που θέλει να πάρει τα ηνία της Γαλλίας - Πολιτικό φαινόμενο που ξέρει να κερδίζει τις εντυπώσεις

Ο 28χρονος εκλεκτός της Le Pen που θέλει να πάρει τα ηνία της Γαλλίας - Πολιτικό φαινόμενο που ξέρει να κερδίζει τις εντυπώσεις
Η Le Pen έχει παραμείνει αρχηγός του κόμματος στο κοινοβούλιο και αναμένεται ευρέως να είναι και πάλι υποψήφια το 2027
Είναι μόλις 28 ετών, ονομάζεται Jordan Bardella και είναι ο ηγέτης του ακροδεξιού κόμματος «Εθνικός Συναγερμός». Κυριάρχησε της «Αναγέννησης» του προέδρου της χώρας Macron στις χθεσινές 9/6 ευρωεκλογές και είναι ένας φιλόδοξος πολιτικός με αυτοπεποίθηση, τον οποίο οι υποστηρικτές του θεωρούν πολιτικό φαινόμενο, αλλά οι επικριτές του υποστηρίζουν ότι στερείται ουσίας.
Ο Bardella, ο οποίος θα είναι υποψήφιος του κόμματός του για την πρωθυπουργία, μεγάλωσε σε μονογονεϊκή οικογένεια. Το 2022, σε ηλικία μόλις 27 ετών, έγινε επισήμως ηγέτης του αντιμεταναστευτικού «Εθνικού Συναγερμού» (RN), κομπάζοντας ότι διαθέτει καλύτερα επικοινωνιακά χαρίσματα σε σχέση με μεγαλύτερους πολιτικούς.
«Η Γαλλία εξέδωσε την ετυμηγορία της και δεν υπάρχει έφεση. Οι συμπατριώτες μας εξέφρασαν μια επιθυμία για αλλαγή αλλά και έναν δρόμο για το μέλλον. Είναι ένας άνεμος ελπίδας και αυτή είναι μόνο η αρχή», δήλωσε χθες μετά τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών καλώντας τον πρόεδρο Macron να προκηρύξει πρόωρες εκλογές και χαρακτηρίζοντάς τον «αποδυναμωμένο πρόεδρο».
Μέλος του ακροδεξιού κόμματος από τα 17 του, ο Bardella προβάλλει την ταπεινή καταγωγή του: έχει ιταλικές ρίζες και μεγάλωσε με τη μητέρα του σε ένα εργατικό προάστιο του Παρισιού. Και αυτό για να δείχνει ότι κατανοεί τις ανησυχίες των Γάλλων για την αγοραστική δύναμη, τη μετανάστευση, την ανασφάλεια.

«Δεν είμαι κατά της Ευρώπης»

Ο Jordan Bardella ανέλαβε την ηγεσία του RN από τη Le Pen, η οποία προσπαθούσε να απαλλάξει το κόμμα από το ρατσιστικό και αντισημιτικό στίγμα που είχε αφήσει ο πατέρας της και συνιδρυτής Ζαν-Μαρί Λεπέν.
Η Le Pen έχει παραμείνει αρχηγός του κόμματος στο κοινοβούλιο και αναμένεται ευρέως να είναι και πάλι υποψήφια το 2027.
Αλλά ο χαρισματικός διάδοχός της, ο οποίος διαθέτει 1,2 εκατομμύριο ακολούθους στο TikTok, αποδεικνύεται ότι είναι μεγάλο ατού για την προσέλκυση ενός αυξανόμενου αριθμού νεαρών ψηφοφόρων για το κόμμα.
Η Le Pen έχει αφήσει να εννοηθεί ότι θα είναι ο πρωθυπουργός της, αν εκείνη κερδίσει την προεδρία το 2027.
Αλλά υπάρχουν ενδείξεις στους κόλπους του «Εθνικού Συναγερμού» ότι ο νεαρός φέρελπις θα είναι ακόμα καλύτερος υποψήφιος σε σχέση με τη μέντορά του.
Το προσεκτικά επιμελημένο προφίλ του Μπαρντελά έχει συντελέσει στην αναβάθμιση της εικόνας του RN, το οποίο κάποτε ο Ζαν-Μαρί Λεπέν διοικούσε από έναν πύργο σε μια πλούσια πόλη δυτικά της πρωτεύουσας.
Το 2022 ο αρχηγός του RN δημοσιοποίησε λεπτομέρειες για την παιδική του ηλικία στον όγδοο όροφο μιας εργατικής πολυκατοικίας στο Σεν-Σαιν-Ντενί, μια περιοχή με υψηλό ποσοστό εγκληματικότητας, βορειοανατολικά του Παρισιού.
«Είμαι κατά του τρόπου που λειτουργεί σήμερα η Ευρώπη»
Στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας ο Jordan Bardella εμφανίστηκε ο νικητής της τηλεμαχίας στην οποία συμμετείχε απέναντι στην ελάχιστα γνωστή επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου του κόμματος του Μακρόν, Βαλερί Χαγιέ.
Προφανώς ενοχλημένος από τις επιδόσεις της Χαγιέ στο τηλεοπτικό ντιμπέιτ, ο πρωθυπουργός Γκαμπριέλ Ατάλ κονταροχτυπήθηκε με τον Bardella σε μια άλλη τηλεμαχία στις 23 Μαΐου και πέτυχε να του ασκήσει σημαντική πίεση σχετικά με την Ευρώπη.
Ο Ατάλ επιχείρησε να παρουσιάσει τον Jordan Bardella ως επικεφαλής ενός κόμματος χωρίς ουσία που δεν ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για την Ευρώπη.
«Δεν είμαι κατά της Ευρώπης. Είμαι κατά του τρόπου που λειτουργεί σήμερα η Ευρώπη», απάντησε ο Jordan Bardella.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης