Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σε παράλληλο σύμπαν η World Bank, αναβαθμίζει την παγκόσμια ανάπτυξη του 2024 στο 2,6% - Στο +2,5% οι ΗΠΑ

Σε παράλληλο σύμπαν η World Bank, αναβαθμίζει την παγκόσμια ανάπτυξη του 2024 στο 2,6% - Στο +2,5% οι ΗΠΑ
Οι χώρες της Ευρωζώνης αναμένεται να επιτύχουν κατά μέσο όρο ανάπτυξη 0,7% το 2024
Σχετικά Άρθρα
Σε επί τα βελτίω αναθεώρηση της πρόβλεψης για την αύξηση του παγκόσμιου ΑΕΠ, προχωρά η Παγκόσμια Τράπεζα (World Bank), κάνοντας πλέον λόγο για ανάπτυξη της τάξης του 2,6% το 2024, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για +2,4%.
Ο Οργανισμός επικαλείται την ισχυρότερη από την αναμενόμενη ανάπτυξη στις Ηνωμένες Πολιτείες -τη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, μέχρι στιγμής- καθώς αναμένει πλέον ότι η αμερικανική οικονομία να μεγεθυνθεί κατά 2,5% το 2024, όπως και το 2023 -έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για 1,6%.
Ωστόσο, ο οργανισμός προειδοποίησε ότι η παγκόσμια ανάπτυξη παραμένει υποτονική ( μισή ποσοστιαία μονάδα κάτω από τον μέσο όρο της περιόδου 2010-2019) με τα προηγούμενα πρότυπα, οι φτωχότερες χώρες αγωνίζονται κάτω από το βάρος των χρεών και των υψηλών επιτοκίων και οι αυξημένοι εμπορικοί φραγμοί θέτουν σε κίνδυνο την ευημερία παγκοσμίως. Οι βάναυσοι πόλεμοι στην Ουκρανία και τη Γάζα ασκούν περαιτέρω πιέσεις στις οικονομίες.
Στην έκθεση αναφέρεται ότι η παγκόσμια οικονομία και ειδικά η οικονομία των ΗΠΑ, έχουν αποδειχθεί απροσδόκητα ανθεκτικές μπροστά στα υψηλά επιτόκια που έχουν καθιερωθεί από τη Federal Reserve και άλλες κεντρικές τράπεζες για να περιορίσουν τον υψηλό πληθωρισμό που ξέσπασε το 2021.
Ο μέσος παγκόσμιος πληθωρισμός μειώθηκε σημαντικά -από 7,2% το 2022 σε 4,9% πέρυσι σε πρόβλεψη 3,5% το 2024- αλλά παραμένει πάνω από το 2% που επιθυμούν οι κεντρικές τράπεζες. Αυτό σημαίνει ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της κεντρικής τράπεζας «μπορεί να είναι προσεκτικοί σχετικά με τη μείωση των επιτοκίων από τα τρεχοντα υψηλά επίπεδα». Υπάρχουν συνέπειες από τη διατήρηση των επιτοκίων σε υψηλά επίπεδα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Η Κίνα, η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες, παλεύει με την κατάρρευση της αγοράς ακινήτων και με την αδύναμη καταναλωτική εμπιστοσύνη. Η κινεζική οικονομία αναμένεται να επιβραδυνθεί στο 4,8% το 2024 από 5,2% το 2023.
Οι χώρες  της Ευρωζώνης, πληγωμένες από τις συνέπειες του πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, αναμένεται να επιτύχουν κατά μέσο όρο ανάπτυξη 0,7% το 2024, αν και αυτό θα ήταν σχεδόν διπλάσιο από την ανάπτυξη 0,4% το 2023.
Η Παγκόσμια Τράπεζα αναμένει ότι η οικονομική ανάπτυξη της Ιαπωνίας, που περιορίζεται από τις υποτονικές καταναλωτικές δαπάνες και τις εξαγωγές, θα επιβραδυνθεί στο 0,7% φέτος από 1,9% το 2023.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης