Τελευταία Νέα
Διεθνή

«Εξαϋλώνεται» το κόμμα Macron – Μόλις 90 - 130 έδρες αναμένεται να λάβει, το RN της Lepen θα έχει πιθανόν 220 - 270 έδρες

«Εξαϋλώνεται» το κόμμα Macron – Μόλις 90 - 130 έδρες αναμένεται να λάβει, το RN της Lepen θα έχει πιθανόν 220 - 270 έδρες
Νέα δημοσκόπηση προβλέπει ότι το RN θα κερδίσει μεταξύ 220 και 270 έδρες, το αριστερό 150-190 και η συμμαχία του Macron 90-130.
Με την πραγματική εξαΰλωση βρίσκεται αντιμέτωπη η κεντρώα συμμαχία του προέδρου Emmanuel Macron στις πρόωρες κοινοβουλευτικές εκλογές, αφού τα αριστερά κόμματα της Γαλλίας κατέληξαν σε ένα σύμφωνο ενότητας.
Νέες προβλέψεις αναφέρουν ότι μόνο περίπου 40 από τους βουλευτές του Macron θα προκριθούν στον δεύτερο γύρο στις 7 Ιουλίου, ο οποίος θα διεξαχθεί κυρίως μεταξύ υποψηφίων που θα ψηφίσουν η ακροδεξιά ή το αριστερό μπλοκ για την Εθνοσυνέλευση των 589 ατόμων, σύμφωνα με δύο δημοσκόπηση για τις Le Figaro και BFM TV.
Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι το στοίχημα του Macron να διαλύσει το κοινοβούλιο και να διεξαγάγει πρόωρες εκλογές με την ελπίδα να σταματήσει την άνοδο του ακροδεξιού κόμματος Rassemblement National θα μπορούσε να αποτύχει παταγωδώς.
Υπογραμμίζουν επίσης πώς το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας σε δύο γύρους στις 30 Ιουνίου και 7 Ιουλίου θα μπορούσε να καθοριστεί από την αριστερά.
Τέσσερα, συνήθως διχαστικά, αριστερά κόμματα το βράδυ της Πέμπτης κατέληξαν σε συμφωνία να συμμετάσχουν ως συμμαχία, με συμφωνία για τους υποψηφίους και ένα κοινό πρόγραμμα.
Υποστηρίχθηκε από τον πρώην πρόεδρο François Hollande, σοσιαλιστή.
Η συμφωνία δεν διευκρίνισε ποιος θα ήταν ο υποψήφιος πρωθυπουργός τους.
Ο Jean-Luc Mélenchon, ηγέτης του ακροαριστερού κόμματος France Insoumise (France Unbowed, LFI) και μια βαθιά πολωτική προσωπικότητα στη γαλλική πολιτική, άφησε να εννοηθεί νωρίτερα την Πέμπτη ότι ήθελε να αναλάβει επικεφαλής.
Το LFI εξασφάλισε το μεγαλύτερο ποσοστό υποψηφίων στην κοινή λίστα με την κεντροαριστερά, τους Σοσιαλιστές, τους Πράσινους και τους Κομμουνιστές.
Αν τα αριστερά κόμματα είχαν θέσει πολλούς υποψηφίους για κάθε έδρα, η κεντρώα συμμαχία του Macron θα είχε καλύτερες πιθανότητες να περάσει στον δεύτερο γύρο.
Για να προκριθεί στον δεύτερο γύρο, ένας υποψήφιος πρέπει να έχει κερδίσει την υποστήριξη του 12,5% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων.

Τι δείχνουν τα «νούμερα»

Με παρέκταση των αποτελεσμάτων από τις ευρωπαϊκές κοινοβουλευτικές εκλογές της περασμένης εβδομάδας στον επερχόμενο πρώτο γύρο της γαλλικής νομοθετικής δημοσκόπησης, το RN θα έρθει πρώτο με 362 έδρες και η αριστερά θα έρθει δεύτερη με 211, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Le Figaro.
Ορισμένοι αναλυτές προειδοποίησαν κατά της παρέκτασης από τις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, οι οποίες διεξάγονται σε έναν μόνο γύρο σύμφωνα με την αναλογική εκπροσώπηση.
Συχνά έχουν χαμηλή συμμετοχή και χρησιμοποιούνται ως ψήφος διαμαρτυρίας κατά της κυβέρνησης.
Ο Mathieu Gallard, ερευνητής της Ipsos, είπε ότι η πρόβλεψη του μεριδίου των εδρών σε αυτό το στάδιο ήταν «απλώς θέμα διαίσθησης».
Οι υποψήφιοι δεν έχουν ακόμη επιλεγεί και οι νυν βουλευτές συχνά απολαμβάνουν σημαντική τοπική πίστη.
Τα περιθώρια λάθους για τις προθέσεις ψηφοφορίας σε δύο γύρους, οι στενές αναμετρήσεις σε πολλές εκλογικές περιφέρειες και οι αμφιβολίες για τη συμμετοχή καθιστούν το «αποτέλεσμα εξαιρετικά αβέβαιο σε αυτό το στάδιο».
Ωστόσο, οι προβλέψεις προστίθενται σε μια σειρά από ζοφερές έρευνες για το στρατόπεδο του Macron αυτή την εβδομάδα, υποδηλώνοντας ότι θα μπορούσαν να χάσουν τουλάχιστον τις μισές από τις 250 έδρες τους στη συνέλευση.
Ερωτηθείς για τα δύσκολα νούμερα στις δημοσκοπήσεις, ένας σύμβουλος της συμμαχίας του Macron είπε: «Υπάρχει μια στενή πορεία προς τα εμπρός και θα δούμε πώς θα αλλάξει η δυναμική τις επόμενες ημέρες.
Είναι δύσκολο αλλά όχι αδύνατο».
Μια δημοσκόπηση του Elabe για το BFM και τη La Tribune Dimanche έδειξε το RN στο 31% (με 4 για το αντίπαλο ακροδεξιό κόμμα Reconquête), η αριστερή συμμαχία στο 28%, η κεντρώα συμμαχία του Macron στο 18% και η κεντροδεξιά Les Republicains στο 6,5%.
Ο σύμβουλος είπε ότι το 18% για τη συμμαχία του Macron υποδηλώνει ότι είχε νέα δυναμική μετά την ευρωπαϊκή ψηφοφορία της Κυριακής, όταν σημείωσε 15%.
Ο σύμβουλος επεσήμανε τις δημοσκοπήσεις που έδειξαν ότι σχεδόν τα δύο τρίτα του γαλλικού κοινού υποστήριξαν την απόφαση του Macron να διαλύσει το κοινοβούλιο.
Ο Elabe προβλέπει ότι το RN θα κερδίσει μεταξύ 220 και 270 έδρες, το αριστερό 150-190 και η συμμαχία του Macron 90-130.
Η κεντροδεξιά θα έπαιρνε 30-40.
Οι δημοσκοπήσεις αυτή την εβδομάδα δείχνουν ότι το πιο πιθανό σενάριο είναι ένα διαιρεμένο κοινοβούλιο, αλλά εάν το RN κερδίσει με μεγάλη διαφορά, θα έχει αξίωση για το αξίωμα του πρωθυπουργού και το δικαίωμα να σχηματίσει κυβέρνηση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης