Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αβεβαιότητα στους Γάλλους συντηρητικούς μετά την απομάκρυνση Ciotti – Λείπει πόλος σταθερότητας

Αβεβαιότητα στους Γάλλους συντηρητικούς μετά την απομάκρυνση Ciotti – Λείπει πόλος σταθερότητας
Ο Ciotti ανακοίνωσε τότε ότι θα συνεργαστεί με το Rassemblement National – μια πρωτοφανής κίνηση που διήρκεσε περίπου 24 ώρες
Το κεντροδεξιό κόμμα Les Républicains της Γαλλίας απέπεμψε τον ηγέτη του Eric Ciotti την Τετάρτη (12 Ιουνίου) αφού ανακοίνωσε συμμαχία με το ακροδεξιό Rassemblement National της Marine Le Pen αν και οι ενέργειές του δείχνουν ότι σκοπεύει να παραμείνει στη θέση του.
Μετά τη συντριπτική ήττα του κόμματος Renaissance του προέδρου Emmanuel Macron από το Rassemblement National, ο Macron διέλυσε την Εθνοσυνέλευση και προκήρυξε πρόωρες βουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν σε δύο γύρους στις 30 Ιουνίου και στις 7 Ιουλίου.
Ο Ciotti ανακοίνωσε τότε ότι θα συνεργαστεί με το Rassemblement National – μια πρωτοφανής κίνηση που διήρκεσε περίπου 24 ώρες πριν η ηγεσία του κόμματος ανακοινώσει την Τετάρτη (12 Ιουνίου) ότι ο Σιοτί θα απομακρυνθεί από την ηγεσία του κόμματος.
«Διεξάγοντας μυστικές διαπραγματεύσεις χωρίς να συμβουλευτεί την πολιτική μας οικογένεια και τους ακτιβιστές της, ο Eric Ciotti παραβιάζει πλήρως το καταστατικό και την πολιτική γραμμή των Ρεπουμπλικάνων. Δια του παρόντος διαγράφεται από τους Les Républicains», ανακοίνωσε η γενική γραμματέας του LR Anne Guenevard μετά από συνεδρίαση της πολιτικής επιτροπής του κόμματος.
Σύμφωνα με τον κανονισμό του κόμματος, η Guenevard αναμένεται να αναλάβει την ηγεσία του κόμματος μαζί με τον Francois-Xavier Bellamy, τον αντιπρόεδρο που ήταν επικεφαλής της λίστας του κόμματος για τις ευρωεκλογές.
Η πολιτική επιτροπή, η οποία αποφάσισε ομόφωνα την απομάκρυνση του Ciotti, τόνισε ότι το κόμμα πρέπει να παραμείνει «ανεξάρτητο».
Αυτό σημαίνει να απορρίψει τόσο την πορεία του Μακρόν όσο και το «άλμα στο άγνωστο» του Rassemblement National, δήλωσε η επιτροπή.
«Η Εθνοσυνέλευση θα χρειαστεί έναν πόλο σταθερότητας», πρόσθεσε ο Guenevard.
Ο Macron κατήγγειλε τις πράξεις του Ciotti, κατηγορώντας τον ότι έκανε «συμφωνία με τον διάβολο» μεταξύ των συντηρητικών και της ακροδεξιάς σε συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη.
Το πρωί της Πέμπτης (13 Ιουνίου), ωστόσο, ο Ciotti εμφανίστηκε στα κεντρικά γραφεία του κόμματος, καταγγέλλοντας την αποπομπή του ως «πραξικόπημα» από το κόμμα του, επιβεβαιώνοντας ότι έχει κινηθεί νομικά κατά της απόλυσής του.
Εμφανιζόμενος στο μπαλκόνι στα κεντρικά γραφεία των Républicains, στα οποία δεν είχε πρόσβαση την προηγούμενη ημέρα, οι δημοσιογράφοι τον ρώτησαν αν είχε πλήρη πρόσβαση. Εκείνος απάντησε «σχεδόν», ενώ πρόσθεσε ότι «δούλευε».
Την ίδια ημέρα, δημοσίευσε ένα βίντεο στο X που τον έδειχνε να κάθεται στο γραφείο του υπό τους ήχους επικής μουσικής και το λογότυπο του κόμματος – γεγονός που υποδηλώνει ότι θέλει να διατηρήσει τη θέση του ως αρχηγού του κόμματος.

Δύο σενάρια ενόψει των βουλευτικών εκλογών

Ωστόσο, ο Ciotti αρνήθηκε να συμμορφωθεί με την απόφαση της πολιτικής επιτροπής και δήλωσε ότι παραμένει πρόεδρος του κόμματος.
Είναι «παράνομη και αντίθετη (με) το καταστατικό του κόμματος», δήλωσε μετά την ανακοίνωση της αποπομπής του. Πρόσθεσε μάλιστα ότι μια πολιτική επιτροπή πρέπει να οργανώνεται μόνο με τη σύμφωνη γνώμη του προέδρου της.
«Είμαι και θα παραμείνω πρόεδρος των Ρεπουμπλικάνων.
Οι ακτιβιστές με εξέλεξαν», δήλωσε στο CNews TV μετά την ανακοίνωση το βράδυ της Τετάρτης.
Για το δεξιό κόμμα, το οποίο κέρδισε το 7,25% των ψήφων και έξι έδρες για το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ), υπάρχουν δύο σενάρια για το μέλλον.
Εάν ο Ciotti καταφέρει να ανακτήσει την προεδρία του κόμματος, το κόμμα θα είναι σε θέση να συνάψει συμφωνία με το Rassemblement National.
Ο Ciotti δήλωσε ότι σχεδόν 80 απερχόμενοι βουλευτές του κόμματος είναι έτοιμοι να τον ακολουθήσουν σε αυτή την «ένωση της Δεξιάς», αν και μόνο ένας βουλευτής το έχει επιβεβαιώσει δημοσίως μέχρι στιγμής.
Ένα άλλο ενδεχόμενο είναι οι Les Républicans να εγκαταλείψουν τον Σιοτί και να συνεχίσουν χωρίς συμμαχίες ενόψει των κρίσιμων βουλευτικών εκλογών.
Ωστόσο, μένει να δούμε πώς θα αντιδράσει η βάση του δεξιού κόμματος στις εσωτερικές διαμάχες.
Σύμφωνα με δημοσκόπηση της Odoxa-Backbone Consulting για τη Le Figaro, που δημοσιεύθηκε στις 11 Ιουνίου, οι μισοί από τους υποστηρικτές του κόμματος τάσσονται υπέρ της συμμαχίας που προτείνει ο Σιοτί.
Για τον Belami, επικεφαλής της λίστας του κόμματος Les Républicains για τις ευρωεκλογές, η εθνική εκστρατεία πρέπει να διεξαχθεί «με τα χρώματα της δεξιάς» και όχι της ακροδεξιάς, όπως οι ευρωεκλογές.
«Αυτή η συμφωνία θα ήταν αντιπαραγωγική: Στον πρώτο γύρο, δεν υπάρχει κανένας λόγος για τον οποίο η Δεξιά δεν μπορεί να αντιταχθεί στον Macron (…) Όπως και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, είμαστε οι κύριοι αντίπαλοι του Μακρονισμού», δήλωσε ο Μπελαμί.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης