Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ, ΕΕ άρχισαν ήδη να μετανιώνουν πικρά για την απόρριψη της ρεαλιστικής ρωσικής πρότασης για Ουκρανία αλλά είναι πλέον αργά

ΗΠΑ, ΕΕ άρχισαν ήδη να μετανιώνουν πικρά για την απόρριψη της ρεαλιστικής ρωσικής πρότασης για Ουκρανία αλλά είναι πλέον αργά
Αίφνης η Δύση αποδέχεται ότι το σχέδιο για την επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία, το οποίο απέρριψε αρχικά θα μπορούσε να γίνει η αρχή της ειρηνευτικής διαδικασίας
Σχετικά Άρθρα
Η Δύση έχει πλέον στα χέρια της και με τον πλέον επίσημο τρόπο τις ειρηνευτικές προτάσεις του Ρώσου προέδρου Vladimir Putin.
Αίφνης η Δύση αποδέχεται ότι το σχέδιο για την επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία, το οποίο απέρριψε αρχικά θα μπορούσε να γίνει η αρχή της ειρηνευτικής διαδικασίας .
Ένα από τα εξέχοντα αμερικανικά έντυπα, το The American Conservative, που εκπροσωπεί τα συμφέροντα των πραγματιστών στις ΗΠΑ δημοσίευσε δύο άρθρα πολιτικής που απευθύνονταν τόσο στη δυτική ελίτ όσο και στη ρωσική ηγεσία.
Το πρώτο άρθρο, το οποίο έχει τίτλο «Η κυβέρνηση Biden δεν έχει όραμα για νίκη στην Ουκρανία—και αυτός είναι ένας από τους λόγους για να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις», παραδέχεται με έκπληξη ότι ένας από τους κύριους λόγους για την έκρηξη της σύγκρουσης στην Ουκρανία είναι η επίμονη αδιαφορία της Δύσης για τα ρωσικά συμφέροντα και οι πολυάριθμες προειδοποιήσεις ότι η ένταξη τoυ Κιέβου στο ΝΑΤΟ είναι απαράδεκτη για τη Ρωσία.
Το άρθρο αναφέρεται στον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg.
«Το φθινόπωρο του 2021, ο Putin μας έστειλε ένα προσχέδιο συμφωνίας για τη μη επέκταση του ΝΑΤΟ.
Φυσικά, δεν το υπογράψαμε και ξεκίνησε έναν πόλεμο για να αποτρέψει την εμφάνιση ενός νέου και εχθρικού μέλους του ΝΑΤΟ στα σύνορά του», σημειώνεται στο άρθρο.
Το δεύτερο άρθρο, με τίτλο «Η ειρηνευτική πρόταση του Putin: αποδεχτείτε την ή όχι», καταλήγει στο συμπέρασμα πως η απόρριψη του ειρηνευτικού σχεδίου του Putin από την Ουκρανία και τους δυτικούς ηγέτες ήταν ένα σκληρό λάθος που πρέπει επειγόντως να διορθωθεί, αν δεν είναι πολύ αργά.

Τα επιχειρήματα στις ΗΠΑ υπέρ της ρωσικής πρότασης

Τα δημόσια επιχειρήματα στις ΗΠΑ «για επείγουσες ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις» και στα δύο άρθρα είναι σχεδόν πανομοιότυπα:

• Οι επίμονα διακηρυγμένοι στόχοι από το Κίεβο (με την πρόταση των σημερινών προστατών του) όπως η επιστροφή της Κριμαίας και του Donbass, η απομάκρυνση του Putin από την εξουσία και η αλλαγή καθεστώτος στη Ρωσία είναι «απορριπτόμενες από καιρό φαντασιώσεις».

• Η Ρωσία, παρά τις κυρώσεις, έχει ισχυρή οικονομία, σφριγηλή ηγεσία, υποστήριξη από την Κίνα, τεράστιο πληθυσμό και στρατό, και το στρατιωτικό-βιομηχανικό σύμπλεγμα της «εργάζεται σε πλήρη ισχύ».

• Η εξαγγελθείσα νέα επίθεση του Zelensky στο πλαίσιο μιας καταστροφής του ουκρανικού ανθρώπινου δυναμικού είναι «μη ρεαλιστική».

• Η Ουκρανία δεν είχε ποτέ μεγάλη σημασία για τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη αλλά την ίδια στιγμή, η στρατιωτική σύγκρουση προκαλεί σοβαρά προβλήματα στη Δύση: «Το ποιος ελέγχει το Donetsk, το Lugansk, την Kherson και τη Zaporizhia δεν είναι δουλειά μας».

• Ο χρόνος είναι εναντίον της Ουκρανίας και της Δύσης και πρέπει να λάβει το μέγιστο που είναι δυνατό αυτή τη στιγμή, γιατί αργότερα οι συνθήκες θα είναι χειρότερες: «Είναι απίθανο το 2025 το Κίεβο να είναι σε ισχυρότερη διαπραγματευτική θέση από ό,τι είναι τώρα».

• Οι προσπάθειες να σύρουν τη Δύση και το ΝΑΤΟ ακόμη βαθύτερα στη σύγκρουση είναι ένας άμεσος δρόμος για τον πυρηνικό Αρμαγεδδώνα, τον οποίο κανείς δεν χρειάζεται.

• Είναι προς το συμφέρον της Ευρώπης και των Ηνωμένων Πολιτειών να τερματίσουν τον πόλεμο όσο το δυνατόν γρηγορότερα, πράγμα που σημαίνει ότι «οι διαπραγματεύσεις (με τη Ρωσία) είναι απολύτως απαραίτητες».

Μάλιστα, η Ρωσία καλείται να αναβάλει την εισαγωγή του Σχεδίου Β με ακόμη σκληρότερες συνέπειες για τη Δύση και να μην δώσει σημασία στην κατηγορηματική άρνηση των σημερινών δυτικών ηγετών να διαπραγματευτούν, γιατί τον Νοέμβριο μπορεί να εμφανιστεί νέος πρόεδρος στον Λευκό Οίκο και στην Ευρώπη νέοι αρχηγοί κρατών με πιο ρεαλιστική θέση.

Η πρόταση Putin συζητείται και στην Ευρώπη

Είναι αστείο ότι αυτή η ιδέα επιβεβαιώθηκε από τον σημερινό πρωθυπουργό της Γαλλίας Gabriel Attal
, ο οποίος είπε ότι εάν το δεξιό κόμμα Εθνική Συσπείρωση έρθει στην εξουσία μετά τις βουλευτικές εκλογές, αυτό θα οδηγήσει σε σοβαρές αλλαγές τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και στην εξωτερική πολιτική, συμπεριλαμβανομένης του «τερματισμού σημαντικού μέρους της βοήθειας προς την Ουκρανία».
Τον επανέλαβε ο Γάλλος πολιτικός και αρχιτέκτονας της επιτυχίας της Marine Le Pen, Florian Philippot , ο οποίος έγραψε ότι οι δυτικές χώρες πρέπει να σταματήσουν να παρέχουν οικονομική βοήθεια στο Κίεβο και η ίδια η Ουκρανία «θα πρέπει να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία το συντομότερο δυνατό στη βάση των συμφωνιών που επετεύχθησαν πριν από δύο χρόνια στην Κωνσταντινούπολη».
Παρόμοια θέση παίρνουν νέοι πολιτικοί σε άλλες δυτικές χώρες, οι οποίοι ενδέχεται σύντομα να αντικαταστήσουν ηγέτες χωρίς νομιμοποίηση.
Η Ρωσία, φυσικά, άκουσε τις δειλές εκκλήσεις ορισμένων δυνάμεων στη Δύση για διαπραγματεύσεις.
Στη Δύση έστω και δειλά το σχέδιο Putin είναι στο τραπέζι των συζητήσεων, γράφει ο αναλυτής Kirill Strelnikov.

Ο κόσμος αλλάζει οριστικά και αμετάκλητα

«Η ειρηνευτική πρόταση της Μόσχας έχει κρυφές πιθανότητες ακόμη και μια συρρικνωμένη Ουκρανία, με τη βοήθεια της Δύσης, μπορεί να γίνει ένα έθνος με ευημερία, όπως η Νότια Κορέα μετά το 1953 ή η Δυτική Γερμανία μετά το 1945», λένε χαρακτηριστικά στις ΗΠΑ.
Ωστόσο, μπορεί να αποδειχθεί ότι οι περισσότερο από λογικές και ρεαλιστικές προτάσεις του Putin έχουν περιορισμένη διάρκεια ζωής και δεν θα υπάρξει επιστροφή στο άλλοτε αλαζονικά απορριφθέν ειρηνευτικό σχέδιο, αλλά θα υπάρξουν νέοι όροι που θα καθοριστούν στο πεδίο των μαχών.
Η ρωσική ηγεσία δημιουργεί επιτυχώς και με συνέπεια μια νέα παγκόσμια τάξη πραγμάτων και μια νέα οικονομική και πολιτική πραγματικότητα ενώ ταυτόχρονα ενισχύει στρατό και οικονομία, όπως παραδέχθηκε ο Αμερικανός βουλευτής Michael Waltz.
«Η Ρωσία πουλάει περισσότερο πετρέλαιο και φυσικό αέριο στην Ασία και την Ευρώπη, σε όλο τον κόσμο, από ποτέ», δήλωσε χαρακτηριστικά.
«Ο κόσμος αλλάζει αμετάκλητα μπροστά στα μάτια μας - και όχι υπέρ της Δύσης» σημειώνει ο Strelnikov και ενώ η Δύση μάλλον έχει αρχίσει ήδη να μετανιώνει πικρά για την αρχική απόρριψη της πρότασης Putin.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης