Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ραγδαίες εξελίξεις στη Γεωργία - Συμμαχία των φιλοευρωπαϊκών κομμάτων κατά της κυβέρνησης

Ραγδαίες εξελίξεις στη Γεωργία - Συμμαχία των φιλοευρωπαϊκών κομμάτων κατά της κυβέρνησης
Παρ' όλα αυτά, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η κυβέρνηση διατηρεί μεγάλη υποστήριξη στη χώρα
Έξι κορυφαία κόμματα της αντιπολίτευσης στη Γεωργία συμφώνησαν να συνεργαστούν κατά τη διάρκεια των εθνικών εκλογών του Οκτωβρίου για να προσπαθήσουν να ανατρέψουν το κυβερνών κόμμα «Γεωργιανό Όνειρο», το οποίο, όπως ισχυρίζονται, έχει εκτροχιάσει την προσπάθεια της χώρας να ενταχθεί στην ΕΕ.
Σύμφωνα με το Politico, η ομάδα ορκίστηκε να απελευθερώσει δημοκρατικά τη χώρα και να επαναφέρει τη Γεωργία στο δρόμο της ταχείας ενσωμάτωσης προς την ΕΕ, σε δήλωση που υπογράφηκε στις Βρυξέλλες και δόθηκε στη δημοσιότητα την Τρίτη.
Ηγέτες που εκπροσωπούν το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης στο κοινοβούλιο, το Ενωμένο Εθνικό Κίνημα, καθώς και το φιλελεύθερο Lelo, το φιλελεύθερο Girchi και το κεντροδεξιό Ahali υποστήριξαν τη δήλωση.
Ωστόσο, ορισμένα κόμματα της αντιπολίτευσης που τάσσονται υπέρ της ΕΕ, όπως το «Για τη Γεωργία» και οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές, αρνήθηκαν να υπογράψουν τη συμφωνία μετά από εβδομάδες δύσκολων διαπραγματεύσεων.

Τι προβλέπει η συμφωνία

Στο πλαίσιο της συμφωνίας, οι υπογράφοντες δεσμεύτηκαν να προωθήσουν μια στρατηγική για κοινή προεκλογική εκστρατεία, να αποφύγουν την απώλεια ψήφων μεταξύ τους στις εκλογές του Οκτωβρίου και να στηρίξουν την επανεκλογή της σημερινής προέδρου, Salome Zourabichvili.
Η δήλωση καλεί επίσης τις δυτικές χώρες να βοηθήσουν στη διασφάλιση ελεύθερων και δίκαιων εκλογών.
Η επικεφαλής του Ενωμένου Εθνικού Κινήματος Tina Bokuchava δήλωσε ότι τα κόμματα σύναψαν τη συμφωνία "για να νικήσουν τη φιλορωσική κυβέρνηση ... [και] να σώσουν τη γεωργιανή δημοκρατία".

Στηρίζουν την κυβέρνηση οι πολίτες

Παρ' όλα αυτά, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η κυβέρνηση διατηρεί μεγάλη υποστήριξη στη χώρα, με περίπου το ένα τρίτο των ψηφοφόρων να δηλώνει ότι θα ξαναψηφίσει το κόμμα.
Αυτό είναι λιγότερο από το 48% που υποστήριξε το Γεωργιανό Όνειρο στις τελευταίες εκλογές του 2020, αλλά θα το καθιστούσε και πάλι το μεγαλύτερο κόμμα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης