Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Goldman Sachs: Ισχυρό χτύπημα στα ελληνικά διυλιστήρια από την κυβέρνηση – Οι τιμές στόχοι για Motor Oil, Helleniq Energy

Goldman Sachs: Ισχυρό χτύπημα στα ελληνικά διυλιστήρια από την κυβέρνηση – Οι τιμές στόχοι για Motor Oil, Helleniq Energy
Όπως επισημαίνει η Goldman Sachs, «στις 20 Ιουνίου, το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε την πρόθεσή του να επιβάλει εφάπαξ φόρο στα κέρδη των διυλιστηρίων του 2023»
Ισχυρό χτύπημα κατήγαγε η ελληνική κυβέρνηση στην κερδοφορία των ελληνικών διυλιστηρίων, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Goldman Sachs.
Όπως αναφέρει η αμερικανική τράπεζα, «το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε την πρόθεσή του να επιβάλει εφάπαξ φόρο στα κέρδη των διυλιστηρίων του 2023 (παρόμοια με το 2022) συνολικού ποσού 300 εκατ. ευρώ.
Εκτιμάμε επιπλέον φόρο εισοδήματος 150 εκατ. ευρώ για την Helleniq και τη Motor Oil στα οικονομικά στοιχεία του γ’ τριμήνου του 2024 αλλά και στα αποτελέσματα του δ’ τρίμηνου του 2024 – β’ τριμήνου του 2025».
Σύμφωνα με τις νέες εκτιμήσεις, η Goldman Sachs αναμένει κατά μέσο όρο αύξηση +8%/+2/+1% στα προσαρμοσμένα EBITDA για το 2024/25/26 εν όψει των αποτελεσμάτων του β’ τριμήνου, ενσωματώνοντας τις τελευταίες προσδοκίες της για το περιθώριο διύλισης στη Motor Oil και την Helleniq Energy.
Ωστόσο, οι εκτιμήσεις της για τα κέρδη ανά μετοχή (EPS) για το 2024 αναθεωρούνται προς τα κάτω κατά περίπου 30% για το 2024, λόγω της συμπερίληψης του έκτακτου φόρου.
Σε αυτό το πλαίσιο, η Goldman Sachs δίνει σύσταση «neutral» για τη μετοχή της Motor Oil και «Πώληση» στη μετοχή της Helleniq Energy.
Παράλληλα, δίνει τιμή στόχο τα 30 ευρώ για τη Motor Oil, δηλαδή αύξηση +30% από τα τρέχοντα επίπεδα, και 7,7 ευρώ για τη Helleniq Energy, δηλαδή πτώση 2% από τα τρέχοντα επίπεδα.
1_735.JPG
Motor Oil

H Goldman Sachs δίνει σύσταση «neutral» για τη Motor Oil λόγω της υπεραπόδοσης το 2022-23».
Αυτή η απόδοση υποστηρίχθηκε από το ισχυρό μακροοικονομικό περιβάλλον διύλισης και την επέκταση που πραγματοποίησε η εταιρεία στην αγορά των ΑΠΕ μέσω συγχωνεύσεων και εξαγορών (επιχειρήσεις ΑΠΕ της Ελλάκτωρ με λειτουργική ισχύ 493 MW), γεγονός που αύξησε την ισχύ ΑΠΕ στα 839 MW έως το τέλος του 2023 έναντι 279 MW το 2021.
Η εταιρεία αυτή τη στιγμή στοχεύει περίπου σε δυναμικότητα ΑΠΕ 2 GW και EBITDA 250 δισ. ευρώ από τον κλάδο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έως το 2030.
«Ενώ αναγνωρίζουμε το υψηλής ποιότητας, υψηλής πολυπλοκότητας σύστημα διύλισης της εταιρείας, καθώς και την κλιμάκωση της δραστηριότητας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, τα τρέχοντα επίπεδα αποτίμησης γενικά το αντικατοπτρίζουν αυτό».
1δ.JPG
Helleniq Energy

Σε ό,τι αφορά την Helleniq Energy, η Goldman Sachs δίνει σήμα… πώλησης.
«Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας για το 2025, η Helleniq Energy θα διαπραγματεύεται κάτω από την μέση απόδοση FCF (ελεύθερες ταμειακές ροές) και με όρους EV/EBITDA στο 6x, πάνω από τον πολλαπλασιαστή της Motor Oil και τον δικό της μέσο όρο στα μέσα του κύκλου.
Δίνουμε σύσταση πώλησης, δεδομένης της λιγότερο ελκυστικής αποτίμησης, καθώς αναμένουμε ότι η εξομάλυνση του περιθωρίου και το υψηλότερο κόστος χρέους (περίπου 75% του χρέους έχει μεταβλητά επιτόκια) θα οδηγήσουν σε εξομάλυνση των κερδών το 2024».
δαδαδα.JPG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης