Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ρωσία για «Ασπίδα της Βαλτικής»: Η Eυρώπη κινδυνεύει από εσωτερικούς εχθρούς, όχι από την Ρωσία!

Ρωσία για «Ασπίδα της Βαλτικής»: Η Eυρώπη κινδυνεύει από εσωτερικούς εχθρούς, όχι από την Ρωσία!
Οι υβριδικές απειλές περιλαμβάνουν μη στρατιωτικά μέσα όπως η παραπληροφόρηση, οι κυβερνοεπιθέσεις, η οικονομική πίεση και η ώθηση των μεταναστών πέρα ​​από τα σύνορα.
Οι δυτικοί πολιτικοί τρομοκρατούν τακτικά τους πληθυσμούς τους με μια υποτιθέμενη ρωσική απειλή προκειμένου να αποσπάσουν την προσοχή τους από τα εσωτερικά προβλήματα, έχει καταγγείλει κατ'επανάληψη ο πρόεδρος της Ρωσίας Vladimir Putin.
Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Maria Zakharova σημείωσε σε ανάρτησή της στο Telegram ότι «το κυριότερο είναι ότι η σχεδιαζόμενη αμυντική γραμμή της ΕΕ πρέπει να κατασκευαστεί με τα όπλα  στραμμένα προς τα μέσα», καθώς σχολίασε τους ηγέτες της Λετονίας, της Λιθουανίας, της Εσθονίας και της Πολωνίας που ζητούν πλήρη -η υποστήριξη της ΕΕ για «ένα σύστημα αμυντικής υποδομής» που θα δημιουργηθεί κατά μήκος των εξωτερικών συνόρων του μπλοκ με τη Ρωσία και τη Λευκορωσία.
Σύμφωνα με την επιστολή των τεσσάρων προς την ηγεσία της ΕΕ, η κατασκευή της γραμμής άμυνας θα αντιμετωπίσει «την τρομερή και επείγουσα ανάγκη» να διασφαλιστεί η ΕΕ από αυτό που οι συντάκτες της επιστολής ονόμασαν στρατιωτικές και υβριδικές απειλές.

Υβριδικές απειλές

Οι υβριδικές απειλές περιλαμβάνουν μη στρατιωτικά μέσα όπως η παραπληροφόρηση, οι κυβερνοεπιθέσεις, η οικονομική πίεση και η ώθηση των μεταναστών πέρα ​​από τα σύνορα.
«Η κλίμακα και το κόστος αυτής της κοινής προσπάθειας απαιτούν μια αφοσιωμένη δράση της ΕΕ για να την υποστηρίξει τόσο πολιτικά όσο και οικονομικά», προστίθεται στην επιστολή.
Το εκτιμώμενο κόστος της κατασκευής της αμυντικής γραμμής κατά μήκος των 700 χιλιομέτρων των συνόρων της ΕΕ με τη Ρωσία και τη Λευκορωσία είναι περίπου 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ (2,67 δισεκατομμύρια δολάρια).
Αυτό έρχεται ένα μήνα αφότου ο Πολωνός αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Cezary Tomczyk ανακοίνωσε τα σχέδια της χώρας του να ενώσει τις δυνάμεις της με τη Λιθουανία, τη Λετονία και την Εσθονία για την κατασκευή της λεγόμενης Ασπίδας της Βαλτικής, μιας ενοποιημένης αμυντικής γραμμής της Βαλτικής στα σύνορα της ΕΕ με τη Ρωσία και τη Λευκορωσία.

Η Μόσχα έχει επανειλημμένα απορρίψει τους ισχυρισμούς των Βρυξελλών για τη ρωσική απειλή ως αβάσιμους.

Ο Ρώσος Πρόεδρος Vladimir Putin είπε νωρίτερα φέτος ότι οι ισχυρισμοί της Δύσης για τα σχέδια της Μόσχας να εξαπολύσει έναν πόλεμο με το ΝΑΤΟ είναι «ισχυρισμοί για τα σκουπίδια», ειδικά δεδομένων των στρατιωτικών δαπανών των ΗΠΑ και της Ρωσίας πέρυσι, που ανέρχονται σε 811 δισεκατομμύρια δολάρια και 72 δισεκατομμύρια δολάρια, αντίστοιχα.
Ο Putin επέκρινε επίσης τις αναφορές για τη Ρωσία που σχεδιάζει να επιτεθεί στην Ευρώπη μετά το τέλος μιας ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία ως «πλήρη ανοησία και εκφοβισμό των Ευρωπαίων για να συμπιέσουν χρήματα από αυτούς [για σκοπούς που σχετίζονται με την άμυνα]».
Στα μέσα του 2021, δεκάδες χιλιάδες μετανάστες συνωστίστηκαν στα σύνορα μεταξύ Λευκορωσίας και Πολωνίας, καθώς και των γειτονικών Λετονίας και Λιθουανίας, σε μια προσπάθεια να εισέλθουν στην ΕΕ.
Οι πολωνικές αρχές ενίσχυσαν τους συνοριακούς ελέγχους, ανέπτυξαν στρατεύματα και κατηγόρησαν τη Λευκορωσία ότι ενορχηστρώνει μια μεταναστευτική κρίση.
Το Μινσκ απέρριψε τις κατηγορίες, λέγοντας ότι η Βαρσοβία κλιμάκωσε τη μεταναστευτική κρίση σπρώχνοντας μετανάστες στο έδαφος της Λευκορωσίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης