Τελευταία Νέα
Διεθνή

Απειλητικά κοντά στις ΗΠΑ η Ρωσία, ξανά: Στη Βενεζουέλα ο στόλος της Βόρειας Θάλασσας με το πυρηνικό υποβρύχιο Kazan

Απειλητικά κοντά στις ΗΠΑ η Ρωσία, ξανά: Στη Βενεζουέλα ο στόλος της Βόρειας Θάλασσας με το πυρηνικό υποβρύχιο Kazan
Ένα απόσπασμα πλοίων συμπεριλαμβανομένου του πυρηνικού υποβρυχίου Kazan, της φρεγάτας Admiral Gorshkov και του δεξαμενόπλοιου ανεφοδιασμού Akademik Pashin εισήλθε στο λιμάνι La Guaira της Βενεζουέλας μόλις δύο εβδομάδες μετά τον ελλιμενισμό σε λιμάνι της Κούβας στην Αβάνα.
Μετά την Κούβα για μία ακόμη φορά η Ρωσία πλησιάζει επικίνδυνα τις ΗΠΑ με ένα βασικό στοιχείο της πολεμικής υπεροχής της: τον στόλο της Βόρειας Θάλασσας, ο οποίος προσέγγισε την Βενεζουέλα προκειμέου να συμμετάσχει στην παρέλαση για την Ημέρα της Ανεξαρτησίας της χώρας, στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα για τις καλές σχέσεις, την συνεργασία και τα στηρίγματα που διαθέτει σε απόσταση αναπνοής από την Ουάσιγκτον.

Η Ρωσία ενισχύει τη συνεργασία με μια ακόμη χώρα της Νότιας Αμερικής, καθώς ένα κύμα αντιιμπεριαλιστών ηγετών σε όλη την περιοχή απορρίπτει όλο και περισσότερο την κυριαρχία των ΗΠΑ.

Ένα απόσπασμα από τον ρωσικό στόλο της Βόρειας Θάλασσας συμμετείχε σε στρατιωτική παρέλαση στο Καράκας την Παρασκευή για τον εορτασμό της 213ης επετείου από την ανεξαρτησία της Βενεζουέλας.
Οι ναυτικοί έφτασαν νωρίτερα την ίδια μέρα για να συμμετάσχουν στους εορτασμούς, οι οποίοι έπεσαν επίσης στην ετήσια Ημέρα των Εθνικών Ενόπλων Δυνάμεων της Μπολιβαρίας.
Μια ομάδα πλοίων συμπεριλαμβανομένου του πυρηνικού υποβρυχίου Kazan, της φρεγάτας Admiral Gorshkov και του δεξαμενόπλοιου ανεφοδιασμού Akademik Pashin εισήλθε στο λιμάνι La Guaira της Βενεζουέλας μόλις δύο εβδομάδες μετά τον ελλιμενισμό σε λιμάνι της Κούβας στην Αβάνα.
«Αυτό είναι ένα ζωντανό σύμβολο της άθραυστης ρωσο-βενιζελικής φιλίας, που καταδεικνύει τη σταθερή επιθυμία μας να ενισχύσουμε περαιτέρω τη στρατηγική εταιρική σχέση σε όλους τους τομείς», δήλωσε σε ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων ο Ρώσος πρεσβευτής στη Βενεζουέλα Sergey Melik Bagdasharov.
«Ως ειδικό σύμβολο της άθραυστης φιλίας και της στρατιωτικής μας συνεργασίας, η αξιότιμη φρουρά μας συμμετείχε και στην παρέλαση της 5ης Ιουλίου με αφορμή την Ημέρα Ανεξαρτησίας της Βενεζουέλας», συνέχισε.
«Οι ναύτες μας παρήλασαν μαζί με τους φίλους της Βενεζουέλας για να δείξουν τη σταθερή τους εμπιστοσύνη στην υπεράσπιση της εθνικής κυριαρχίας και ανεξαρτησίας στην αναδυόμενη απλά πολυπολική παγκόσμια τάξη πραγμάτων».

Aδελφές χώρες - Αυξανόμενη η ρωσική επιρροή στην Λατινική Αμερική

«Καλωσορίζουμε τα πολεμικά πλοία της αδελφικής Ρωσικής Ομοσπονδίας», δήλωσε ο υποναύαρχος της Βενεζουέλας Eduard Senteno Mas, αναπληρωτής διοικητής του Πολεμικού Ναυτικού της Βενεζουέλας.
«Η Βενεζουέλα και η Ρωσία είναι αδέρφια στον αγώνα ενάντια στον ιμπεριαλισμό των ΗΠΑ».
Η πράξη αντιπροσωπεύει τη συνεχιζόμενη ενίσχυση της ρωσικής επιρροής στη Λατινική Αμερική και την πτώση της ισχύος των ΗΠΑ σε μια περιοχή που από καιρό θεωρούσε ως την αυτοκρατορική αυλή της.
Το 2019, ο πρώην σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, John Bolton, διακήρυξε «το Δόγμα Μονρό είναι ζωντανό και σωστό» σε μια ομιλία του ενώπιον βετεράνων του αποτυχημένου πραξικοπήματος στον Κόλπο των Χοίρων των ΗΠΑ στην Κούβα, δηλώνοντας το υποτιθέμενο δικαίωμα των Ηνωμένων Πολιτειών να κυριαρχούν στην περιοχή.
Οι ΗΠΑ αντιτίθενται εδώ και πολύ καιρό στην αντιιμπεριαλιστική κυβέρνηση της Βενεζουέλας, οργανώνοντας πραξικόπημα κατά του πρώην προέδρου Hugo Chaves το 2002 πριν επιχειρήσουν να ανατρέψουν τον ηγέτη Nikolas Maduro το 2019.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστήριξαν μια σειρά από φασιστικές δικτατορίες στην περιοχή καθ' όλη τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, που οδήγησε σε θάνατο και φυλάκιση εκατοντάδων χιλιάδων αντιφρονούντων σε μια εκστρατεία κρατικού τρόμου γνωστή ως Επιχείρηση Κόνδορ.
«Στις 5 Ιουλίου, τιμούμε την Ημέρα της Ανεξαρτησίας της Βενεζουέλας κυματίζοντας περήφανα τις σημαίες του αντιιμπεριαλισμού», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Βενεζουέλας Ivan Gill.
«Σε αυτή την ημερομηνία του 1811, η χώρα μας απελευθερώθηκε από τον ισπανικό αποικιακό ζυγό.
Από τότε, ο λαός μας κράτησε ζωντανό αυτόν τον αγώνα, που κορυφώθηκε με τη Μπολιβαριανή Επανάσταση. Βενεζουέλα, κυρίαρχη και σοσιαλίστρια!».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης