Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Δουλειές για χρόνια έχουν οι κατασκευαστικές εταιρίες – Πάνω από 13 δισ. ευρώ το ανεκτέλεστο - Τι έδειξαν τα αποτελέσματα

Δουλειές για χρόνια έχουν οι κατασκευαστικές εταιρίες – Πάνω από 13 δισ. ευρώ το ανεκτέλεστο - Τι έδειξαν τα αποτελέσματα
Σύμφωνα με αναλυτές το περιθώριο EBITDA είναι σε πολύ καλά επίπεδα και δημιουργεί αισιοδοξία

Ισχυρές διαφαίνονται οι προοπτικές των κατασκευαστικών εταιρειών, καθώς παρά τις όποιες προκλήσεις υπήρξαν στο πρώτο εξάμηνο 2024, τα περιθώρια είναι βελτιωμένα.
Οι καλύτερες συμβάσεις που υπογράφονται και έχουν εξασφαλίσει υψηλότερα περιθώρια, αλλά και τα πολλά έργα που έχουν δημοπρατηθεί, αλλά και που αναμένεται να δημοπρατηθούν το επόμενο διάστημα, δημιουργούν θετικές προοπτικές, τις οποίες αναλύουν οι περισσότερες διοικήσεις στις λογιστικές καταστάσεις πρώτου εξαμήνου, αλλά και στις ενημερώσεις των αναλυτών.
Το ανεκτέλεστο των πέντε εταιρειών του κλάδου, ανέρχεται στα 13,1 δισ. ευρώ, αλλά αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω.  

Υψηλό το περιθώριο EBITDA

Σύμφωνα με αναλυτές το περιθώριο EBITDA είναι σε πολύ καλά επίπεδα και δημιουργεί αισιοδοξία.
Στο εξάμηνο και με βάση τα δημοσιευμένα ενοποιημένα αποτελέσματα, το υψηλότερο περιθώριο διέθετε η Avax με 18,75% και ακολουθούσε η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με 17,76%. Η ΕΚΤΕΡ είχε πιεσμένο περιθώριο και διαμορφώθηκε στο 7,83%, η Intrakat 5,35% και η Δομική Κρήτης 4,42%.
Πλην της Δομικής Κρήτης, η οποία εμφάνισε μικρή ζημία, όλες είχαν κέρδη.

Στα 17,1 δισ. ευρώ το ανεκτέλεστο και θα αυξηθεί περαιτέρω

Η ΤΕΡΝΑ, κατασκευαστικός βραχίονας και θυγατρική της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, είχε ανεκτέλεστο στο τέλος του εξαμήνου 3,2 δισ. ευρώ. Στο ανεκτέλεστο δεν έχει συμπεριληφθεί το διατομεακό ανεκτέλεστο αντικείμενο 0,6 δισ. ευρώ, που αφορά κατασκευαστικές εργασίες για την υλοποίηση του έργου της Αντλησιοταμίευσης Αμφιλοχίας.
Περαιτέρω ο Όμιλος αναμένει προς υπογραφή συμβάσεις νέων έργων για τα οποία έχει προκριθεί, ύψους 1,2 δισ. ευρώ, από τις οποίες 0,2 δισ. ευρώ αφορούν εκτελέσεις δημοσίων έργων και 1 δισ. ευρώ έργα τα οποία αφορούν επενδύσεις του Ομίλου (IRC Ελληνικού, κ.λπ.).
Ο Κύκλος Εργασιών του Τομέα των Κατασκευών κατά την περίοδο του Α΄ εξαμήνου του 2024 διαμορφώθηκε σε 577,8 εκατ. ευρώ έναντι 636,3 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2023 και είναι μειωμένος κατά 9,2%.Η μείωση του Κύκλου Εργασιών, οφείλεται στην καθυστέρηση της έκδοσης των απαιτούμενων εγκρίσεων για την έναρξη και νέων αναληφθέντων έργων. Το Προσαρμοσμένο EBITDA, διαμορφώθηκε σε 60,3 εκατ. ευρώ έναντι 52,6 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2023 και είναι αυξημένο κατά 14,6%, συνεπεία του βελτιωμένου περιθωρίου κέρδους των εκτελούμενων έργων.

Η ΑΒΑΞ, στις άμεσα επόμενες περιόδους εκτιμάται ότι θα καταγράψει σημαντική ενίσχυση των οικονομικών επιδόσεων με αιχμή την κατασκευαστική δραστηριότητα, δεδομένου του σημαντικά αυξημένου ανεκτέλεστου υπολοίπου και των ανώτερων χαρακτηριστικών κερδοφορίας των έργων που έχουν συμβασιοποιηθεί κυρίως τα τελευταία δύο έτη.
Στο τέλος του α’ εξαμήνου του 2024, το ανεκτέλεστο υπόλοιπο του Ομίλου κατά τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα, δηλαδή το τμήμα των υπογεγραμμένων συμβάσεων κατασκευαστικών έργων που δεν έχει αποτυπωθεί στις χρηματοοικονομικές καταστάσεις ως προς την παραγωγή εσόδων και εξόδων έφτανε τα 2,99 δισ. ευρώ.
Στο παραπάνω ποσό δεν περιλαμβάνονται συμβάσεις εκτός του κατασκευαστικού τομέα, όπως πχ το real estate και άλλες υπηρεσίες.
Συνυπολογίζοντας τις συμβάσεις που έχουν υπογραφεί στη διάρκεια του γ’ τριμήνου του 2024, αλλά και τις συμβάσεις προς υπογραφή για έργα και διαγωνισμούς στα οποία έχει ήδη ανακηρυχθεί ανάδοχος η Εταιρεία και οι θυγατρικές της μονάδες, χωρίς όμως να λαμβάνεται υπόψη η εκτέλεση έργων μετά το α’ εξάμηνο του έτους, το ανεκτέλεστο υπόλοιπο έργων του Ομίλου ανέρχεται σε 3,23 δισ. ευρώ την τρέχουσα περίοδο.
Από το ανωτέρω συνολικό ανεκτέλεστο υπόλοιπο έργων, εκτιμάται ότι στο β’ εξάμηνο του 2024 θα εκτελεσθούν έργα αξίας ανάλογης με το α’ εξάμηνο του έτους, και το υπόλοιπο ποσό θα εκτελεσθεί σε μακροχρόνιο ορίζοντα από το 2025 και έπειτα.

Η κατασκευαστική δραστηριότητα της Intrakat είχε ανεκτέλεστο υπογεγραμμένων συμβάσεων 3,6 δισ. ευρώ πλέον 931 εκατ. ευρώ νέα προς υπογραφή έργα που έχει μειοδοτήσει έως σήμερα ο Όμιλος και αναμένεται να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες συμβασιοποίησής τους.
Κατά συνέπεια τα προς εκτέλεση έργα ανέρχονται σε 4,5 δισ. ευρώ.
Η ενίσχυση του ανεκτέλεστου των έργων του Ομίλου και η έναρξη μεγάλων έργων που έχει αναλάβει ο Όμιλος, τα οποία έχουν υψηλό περιθώριο κέρδους, αναμένεται ότι θα ενισχύσουν σημαντικά τα αποτελέσματα στο προσεχές μέλλον. Επιπλέον η εταιρεία αναμένει πως θα λάβει έργα σημαντικά που θα δημοπρατηθούν στη Ρουμανία.

Η ΕΚΤΕΡ εμφανίζει ανεκτέλεστο 127 εκατ. ευρώ. Τα ανωτέρω κατασκευαστικά συμβόλαια βρίσκονται εντός των συμβατικών χρονοδιαγραμμάτων και αναμένεται να ολοκληρωθούν μέσα στην επόμενη τριετία.
Στα ανωτέρω ποσά περιλαμβάνονται τα έργα που κατασκευάζονται για λογαριασμό Δημοσίων και Ιδιωτικών φορέων όπως επίσης και η αναλογία που αφορά την ΕΚΤΕΡ, επί του ανεκτέλεστου έργου Κοινοπραξιών συμμετοχής της.

Η διοίκηση της Δομικής Κρήτης αναφέρει πως οι προοπτικές που διαμορφώνονται στο κλάδο των κατασκευών είναι ευοίωνες λαμβανομένου υπόψη του ανεκτέλεστου τμήματος των κατασκευαστικών συμβολαίων και αφετέρου των Δημόσιων έργων που επίκειται σε δημοπράτηση. Το ανεκτέλεστο τμήμα των κατασκευαστικών συμβάσεων του Ομίλου ανέρχεται στο ποσό των 31,8 εκατ. ευρώ.
Κατασκευές_1Η2024.jpg

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
w
ww.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης