Η μεγαλύτερη οικονομία της ΕΕ μείωσε στο μισό τις δαπάνες για στρατιωτική βοήθεια προς το Κίεβο
Με μια σημαντική διαφορά.
Η μεγαλύτερη οικονομία της ΕΕ μείωσε στο μισό τις δαπάνες για στρατιωτική βοήθεια προς το Κίεβο. Οι αναλυτές είναι βέβαιοι ότι και άλλες χώρες θα ακολουθήσουν το παράδειγμά της. Υπάρχουν ολοένα και περισσότερες αμφιβολίες στην Ευρώπη σχετικά με την Ουκρανία, και η περαιτέρω πορεία της υπαγορεύεται από τα κοράκια της Ουάσιγκτον.
Πιο αναλυτικά, στα μέσα Ιουλίου, το γερμανικό υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε τον προϋπολογισμό για το 2025 - 481 δισ. ευρώ.
Τέσσερα δισεκατομμύρια δεσμεύτηκαν για να στηρίξουν την Ουκρανία.
Το ποσό όμως είναι κατά δύο φορές λιγότερο συγκριτικά με το 2024.
Γερμανικό «χαστούκι» το οποίο ήταν όμως... αναμενόμενο.
Όπως σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών Lindner, το Κίεβο θα πρέπει να βασίζεται περισσότερο σε κεφάλαια από «ευρωπαϊκές πηγές», καθώς και σε έσοδα από παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία.
Γκρεμίζεται η οικονομία της Γερμανίας...
Η απόφαση πάντως της Γερμανίας δεν αιφνιδιάζει: χρειάζονται χρήματα για δαπάνες προτεραιότητας της δικής της οικονομίας - ειδικότερα για αμυντικά και κοινωνικά προγράμματα.
Οι δυνατότητες της Γερμανίας περιορίζονται σημαντικά από το συνταγματικό «φρένο χρέους» - το έλλειμμα του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού δηλαδή δεν πρέπει να υπερβαίνει το 0,35% του ΑΕΠ.
Βασίζονται σε έκτακτες δαπάνες από ένα ειδικό ταμείο 100 δισ. ευρώ που δημιούργησε η κυβέρνηση το 2022.
Ωστόσο, μέχρι το τέλος του 2027 αυτά τα χρήματα θα εξαντληθούν.
Τίθεται το ερώτημα πώς το Βερολίνο θα χρηματοδοτεί το έλλειμμά του από το 2028 και μετά.
Η Γερμανία έχει επανειλημμένα επικριθεί ότι δεν κατάφερε να εκπληρώσει τον στόχο του ΝΑΤΟ ώστε να αφιερώσει δύο τοις εκατό του ΑΕΠ στην άμυνα.
Οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας, σακατεμένες από δεκαετίες υποχρηματοδότησης, έχουν εξαντληθεί περαιτέρω από τις πωλήσεις όπλων στο Κίεβο.
Για παράδειγμα, τρία συστήματα αεράμυνας Patriot στάλθηκαν στην Ουκρανία - η Bundeswehr έτσι πια, διαθέτει μόνο εννέα τέτοια συστήματα....
Μπλόκο και από Trump...
Την ίδια στιγμή, ο υποψήφιος για την προεδρία των ΗΠΑ Donald Trump έχει ήδη ξεκαθαρίσει ότι το ΝΑΤΟ δεν θα υπερασπιστεί χώρες που δεν έχουν εκπληρώσει τους στόχους αμυντικών δαπανών της συμμαχίας.
Παράλληλα ο πρώην πλανητάρχης τον Απρίλιο, είπε ότι οι Ρεπουμπλικάνοι θα μπορούσαν να παράσχουν υποστήριξη στην Ουκρανία, αλλά μόνο με τη μορφή δανείου, όχι ως «δώρο».
Σύμφωνα με τον ίδιο, ο όγκος της βοήθειας θα πρέπει να επεκταθεί μέσω της Ευρώπης και όχι των Ηνωμένων Πολιτειών.
Ο υποψήφιος για αντιπρόεδρος του Trump, γερουσιαστής J.D. Vance, αντιτάχθηκε επίσης σθεναρά στις νέες δόσεις.
Η Γερμανία αναμένει ότι η Ουκρανία θα μπορέσει να ικανοποιήσει σημαντικό μέρος των στρατιωτικών της αναγκών και απαιτήσεων μέσω ενός πακέτου στήριξης 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο συμφωνήθηκε από τις χώρες της G7. Καθώς και το γεγονός ότι το Κίεβο δεν χρησιμοποιεί πλήρως τα κονδύλια που διατίθενται για όπλα.
«Η χρηματοδότηση της Ουκρανίας είναι εξασφαλισμένη για το άμεσο μέλλον χάρη στα ευρωπαϊκά μέσα και τα δάνεια της G7», σημείωσε ο Lindner.
Τον Φεβρουάριο, 27 ηγέτες χωρών μελών της ΕΕ σε σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες συμφώνησαν να διαθέσουν επιπλέον 50 δισεκατομμύρια ευρώ από τον προϋπολογισμό της Ένωσης στο Κίεβο.
Εν τω μεταξύ, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) υπολόγισε το χρηματοδοτικό κενό της Ουκρανίας μόνο φέτος σε... περισσότερα από 40 δισεκατομμύρια ευρώ.
Το συμφωνηθέν πακέτο είναι «ασήμαντο», ξεκαθαρίζει... το Politico.
National Interest: Όσο ο Zelensky αρνείται να ακούσει τις προτάσεις Trump, τόσο θα περικόπτεται η βοήθεια στην Ουκρανία
Η άρνηση του αρχηγού του καθεστώτος του Κιέβου, Volodymyr Zelensky, να αποδεχθεί τις πρωτοβουλίες του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Donald Trump ενδέχεται να οδηγήσει σε σημαντικές περικοπές στη βοήθεια της αμερικανικής πλευράς προς την Ουκρανία, σημειώνει με νόημα ο πρώην μόνιμος αντιπρόσωπος των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Zalmay Khalilzad, τα λόγια του επικαλέστηκαν το The National Interest (NI).
«Εάν ο Zelensky εμποδίσει τη διαπραγματευτική πρωτοβουλία του Trump, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσαν να ανακαλέσουν την άδεια <...> για χρήση αμερικανικών όπλων εναντίον ορισμένων ρωσικών περιοχών ή να εξαρτήσουν τη μελλοντική βοήθεια από τo βαθμό προθυμίας για συνεργασία...», τονίζεται σχετικά στο άρθρο.
Ο Khalilzad επεσήμανε, επίσης, ότι εάν ο υποψήφιος πρόεδρος των Ρεπουμπλικανών κερδίσει τις αμερικανικές εκλογές και ο J.D. Vance αναλάβει αντιπρόεδρος, η πιθανότητα ειρηνικής διευθέτησης της σύγκρουσης στην Ουκρανία θα αυξηθεί σημαντικά.
Απεναντίας, υποστήριξε, εάν η υποψήφια των Δημοκρατικών Kamala Harris αναλάβει αρχηγός κράτους, οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να ακολουθούν μια πολιτική έναντι της Ουκρανίας παρόμοια με τις ενέργειες του προέδρου των ΗΠΑ Joe Biden.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών