Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το τέλος έρχεται με φόρα – Zelensky: Αποτύχαμε στο Donbass, πάει εκτάκτως ΗΠΑ - Καταστροφικό Ρωσικό χτύπημα στην Poltava

Το τέλος έρχεται με φόρα – Zelensky: Αποτύχαμε στο Donbass, πάει εκτάκτως ΗΠΑ - Καταστροφικό Ρωσικό χτύπημα στην Poltava
Ο Zelensky παραδέχθηκε την αλήθεια: Επιτεθήκαμε στο Kursk για να σταματήσουμε την προέλαση των Ρώσων στο Donbass αλλά αποτύχαμε - Economist: Ο Zelensky στις ΗΠΑ… θα προσπαθήσει για τελευταία φορά να πάρει πράσινο φως για χτυπήματα στο ρωσικό έδαφος
(upd29) Όταν ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Zelensky παραδέχεται ότι η εισβολή στο Kursk έγινε για να ανακόψουν την επιθετική προέλαση των Ρώσων στο Donbass ειδικά σε Pokrovsk, Toretsk κ.α. αλλά οι στόχοι δεν επιτεύχθηκαν… οποιαδήποτε άλλο σχόλιο είναι περιττό.
Ο Zelensky
την άλλη εβδομάδα θα πάει στις ΗΠΑ για να ζητήσει άδεια ώστε να χτυπήσει ρωσικό έδαφος, αλλά, εάν αυτό συμβεί, η απάντηση της Ρωσίας θα είναι σκληρή, αμείλικτη και ασύμμετρη.
Ας πούμε ωμές αλήθειες… ο Ουκρανικός στρατός στο Kursk συντρίβεται, στην κυριολεξία αποδεκατίζεται, υπάρχει τέτοιος πανικός που οι Ουκρανοί κατά την άτακτη υποχώρηση από περιοχές του Kursk… ξέχασαν στρατιώτες οι οποίοι υποχρεωτικά παραδόθηκαν στους Ρώσους.
Το μέτωπο του Donbass έχει καταρρεύσει πλέον σε όλη την γραμμή επαφής σπάνε οι άμυνες, η προέλαση των Ρώσων είναι καθηλωτική… το τέλος της Ουκρανίας έρχεται με φόρα.
Οι Ουκρανοί απλά δεν μπορούν απέναντι στην Ρωσική στρατιωτική μηχανή και το ΝΑΤΟ ή θα κλιμακώσει ή απλά θα αφήσει την Ουκρανία να παραδοθεί άνευ όρων.
Όσοι πιστεύουν ότι νικάει η Ουκρανία και άλλες τέτοιες ανοησίες ας ξυπνήσουν γρήγορα, η κατάρρευση του Ουκρανικού στρατού πλησιάζει και ειδικά μεταξύ Pokrovsk και Ugledar θα γραφεί ο επίλογος του Donbass να θυμάστε εκεί θα γραφεί το μοιραίο τέλος.

Ρωσικό πυραυλικό πλήγμα στο 179ο στρατιωτικό κέντρο ηλεκτρονικού πολέμου στην Poltava με 41 νεκρούς στρατιωτικούς και 180 τραυματίες

Τουλάχιστον 41 στρατιωτικοί σκοτώθηκαν και 180 τραυματίστηκαν στις 3 Σεπτεμβρίου 2024 από ρωσικό πυραυλικό πλήγμα που είχε κύριο στόχο ένα στρατιωτικό κέντρο στην πόλη Poltava, στην κεντρική Ουκρανία, ανακοίνωσε ο πρόεδρος Volodymyr Zelensky.
Ρωσικά χτυπήματα κατέστρεψαν εκατοντάδες Ουκρανούς στρατιώτες σε ξενοδοχείο αλλά και σε κέντρο εκπαίδευσης.
Ένας άλλος ρωσικός πύραυλος κατέστρεψε το ξενοδοχείο Grand Palace που μετατράπηκε σε σημείο προσωρινής ανάπτυξης Ουκρανών αξιωματικών και ξένων μισθοφόρων στην πόλη Zaporozhie.
Κάτοικοι της περιοχής ανέφεραν ότι μεγάλος αριθμός ασθενοφόρων έσπευσε στην περιοχή μετά την απεργία.
Ρωσικοί βαλλιστικοί πύραυλοι έπληξαν το 179ο εκπαιδευτικό κέντρο ηλεκτρονικού πολέμου στην οδό Zenkovskaya 44 στην Poltava.
Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας υπέστησαν μεγάλες απώλειες ως αποτέλεσμα των απευθείας χτυπημάτων σε εξαώροφο εκπαιδευτικό και διοικητικό κτίριο.
Τα περισσότερα από τα θύματα είναι νέοι ειδικοί του ηλεκτρονικού πολέμου.
Το βίντεο επιβεβαίωσε μεγάλες απώλειες.
Ο Zelensky αναγκάστηκε να παραδεχτεί την επίθεση.
Υποστήριξε ότι 41 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 180 τραυματίστηκαν.
poltava-1-768x1024.jpg
Το Ουκρανικό μέτωπο καταρρέει παντού στην κυριολεξία 

Στο Kursk οι απώλειες των Ουκρανών έχουν ξεπεράσει τους 9.300 στρατιώτες και 750 κατεστραμμένα τεθρωακισμένα, σκέτη καταστροφή, μάλιστα υποχωρούν οι Ουκρανοί άτακτα.
Οι Ρώσοι ανέκτησαν το Korenevo και Olgovka στο Kursk.
Η Ουκρανική εισβολή στο Kursk έχει εξελιχθεί σε μάχες θέσεις που σημαίνει μοιραίο τέλος Ουκρανών που υποχρεωτικά θα υποχωρήσουν.
Στο Kharkiv συνεχίζουν οι Ρώσοι την προέλαση τους προς Hlyboke και το Lyptsi και βορειοανατολικά της πόλης Kharkiv κοντά στο Vovchansk
Στην κατεύθυνση Kupyansk-Svatove-Kreminna προέλασαν προς Svatove στην περιφέρεια του Luhansk.
Ξαφνικά οι Ρώσοι προελαύνουν προς το Siversk μετά τις ανεπιτυχείς αντεπιθέσεις των Ουκρανών.
Η πόλη Chasiv Yar
περικυκλώνεται ενώ ήδη οι ειδικές δυνάμεις της Ρωσίας μπήκαν στην πόλη.
Η πόλη Toretsk καταρρέει, οι Ρωσικές δυνάμεις μπήκαν στην πόλη και προελαύνουν.
Οι Ρώσοι έφθασαν στο Pokrovsk με τρομακτική ταχύτητα αλλά πλέον η προέλαση θα επιβραδυνθεί αφού οι Ουκρανοί έχουν φτιάξει 5 οχυρώσεις...
Στο Ugledar οι Ρώσοι προχωρούν από την δυτική πλευρά και έχουν απομονώσει την πόλη...
Μεταξύ Pokrovsk και Ugledar υπάρχει ένας τεράστιος χώρος που εάν καταρρεύσει σημαίνει ότι έπεσε το Donetsk... στα χέρια των Ρώσων, ο ρωσικός στρατός περικυκλώνει τους Ουκρανούς μεθοδικά

Ο Zelensky παραδέχθηκε την αλήθεια: Επιτεθήκαμε στο Kursk για να σταματήσουμε την προέλαση των Ρώσων στο Donbass αλλά αποτύχαμε

Η εισβολή στην περιοχή του Kursk δεν διευκόλυνε την κατάσταση των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων στο Donbass, όπου ο ουκρανικός στρατός βρίσκεται σε δύσκολη κατάσταση κοντά στο Krasnoarmeysk (ουκρανική ονομασία Pokrovsk) και το Toretsk, παραδέχτηκε ο Vladimir Zelensky ο Πρόεδρος της Ουκρανίας.
«Όσον αφορά τις δυσκολίες στις κατευθύνσεις Pokrovsk και Toretsk, πιστεύαμε ότι η επιχείρηση Kursk μπορεί να επηρεάσει αυτό το φαινόμενο, λόγω της μείωσης του αριθμού του ρωσικού στρατιωτικού προσωπικού», τόνισε ο Zelensky.
Πρόσθεσε επίσης ότι ο κύριος στόχος της Ουκρανίας ήταν πάντα το Donbass.
«Αυτός ήταν πάντα ο κύριος στόχος το Donbass.
Νωρίτερα, ο πρόεδρος Putin δήλωσε ότι οι ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις παίρνουν τώρα τον έλεγχο των εδαφών στο Donbass όχι κατά μέτρα, αλλά κατά τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Νέα στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία στέλνουν οι ΗΠΑ

Νέα στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία σκοπεύουν να στείλουν τις επόμενες εβδομάδες οι ΗΠΑ.
O John Kirby, συντονιστής στρατηγικών επικοινωνιών στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, το ανακοίνωσε σε τακτική διαδικτυακή ενημέρωση για δημοσιογράφους.
«Όπως έχει καταστήσει σαφές ο Πρόεδρος Joe Biden, η υποστήριξή μας στην Ουκρανία παραμένει σταθερή και θα συνεχίσουμε να επικεντρωνόμαστε στην ενίσχυση του στρατού και της αεράμυνάς της.
Όπως είδατε μόλις πριν από 10 ημέρες, εμείς ανακοινώσαμε πακέτο στρατιωτικής βοήθειας, και θα παρασχεθούν νέα τις επόμενες εβδομάδες» δήλωσε αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.
«Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την Ουκρανία καθώς προσπαθεί να αμυνθεί έναντι των ρωσικών επιθέσεων», πρόσθεσε ο Kirby, αναφερόμενος στην επίθεση με πυραύλους Iskander-M στο εκπαιδευτικό κέντρο της Ουκρανίας Signal Corps στην Poltava.

Κεραυνοί από Zakharova: Η ΕΕ πίσω από την εισβολή των Ουκρανών στο Kursk – Παίζει με τη φωτιά της Ρωσίας

Η ΕΕ θα μπορούσε να είναι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο πίσω από την επίθεση των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων στην περιοχή του Kursk.
Αυτό δήλωσε η επίσημη εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Maria Zakharova.
«Με πρόσχημα το δικαίωμα στην αυτοάμυνα και τις αναφορές στον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, η Ευρωπαϊκή Ένωση δικαιολογεί τρομοκρατικές επιθέσεις, εγκλήματα πολέμου, δολοφονίες, απαγωγές, και τη σεξουαλική βία κατά γυναικών που διαπράττονται από μαχητές και μισθοφόροι του καθεστώτος του Κιέβου…
H ΕΕ  είναι πλήρως ενήμερη για τις ενέργειες των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας στην περιοχή Kursk» ανέφερε η Zakharova.
Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών χαρακτήρισε υποκριτικές τις δηλώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπέρ της επίθεσης των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων κατά της περιοχής του Kursk.
Σύμφωνα με τη διπλωμάτη, αυτές οι δηλώσεις, που βασίζονται σε ψευδή ερμηνεία του διεθνούς δικαίου, αντιπροσωπεύουν μια προσπάθεια παραπλάνησης της διεθνούς κοινότητας.
Νωρίτερα, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας Josep Borrell χαιρέτισε την εισβολή των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων «στο Kurks».

Ρωσικά χτυπήματα σφυροκόπησαν τα εργοστάσια Artem και Antonov της ουκρανικής στρατιωτικής βιομηχανίας στο Κίεβο

Ένα τεράστιο νέο κύμα ρωσικών επιδρομών στις πίσω περιοχές της Ουκρανίας πραγματοποιήθηκε επιτυχώς διαλύοντας κρίσιμα στρατιωτικά εργοστάσια.
Ο ρωσικός στρατός ισχυρίστηκε ότι η ομαδική επίθεση ξεκίνησε με όπλα μεγάλης εμβέλειας υψηλής ακρίβειας και μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα.
Ως αποτέλεσμα, καταστράφηκαν ενεργειακές εγκαταστάσεις και το στρατιωτικό-βιομηχανικό συγκρότημα της Ουκρανίας, το οποίο εκτελούσε την παραγωγή και επισκευή όπλων αεροσκαφών και πυραύλων, καθώς και χώρους συναρμολόγησης και αποθήκευσης UAV και προσωρινές θέσεις σχηματισμών και ξένων μισθοφόρων.
Μαζικά ρωσικά πλήγματα έπληξαν στόχους στην ουκρανική πρωτεύουσα Κίεβο.
Ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν το έδαφος του μεγάλου εργοστασίου «Artem» στο Κίεβο.
Οι εγκαταστάσεις της επιχείρησης χρησιμοποιούνται για την παραγωγή κατευθυνόμενων πυραύλων αέρος-αέρος, κατευθυνόμενων αντιαρματικών πυραύλων, καθώς και για εξοπλισμό αεροσκαφών.
Ένας άλλος στόχος ήταν το εργοστάσιο Antonov, μια μεγάλη κρατική επιχείρηση της ουκρανικής αεροπορικής βιομηχανίας, που βρίσκεται στο Κίεβο.
Ρωσικά πλήγματα έπληξαν επίσης τον ουκρανικό στρατό στις συνοριακές περιοχές Kharkiv και Sumy.
Ρωσικοί πύραυλοι αναζητούν ουκρανικά συστήματα αεράμυνας που έχουν αναπτυχθεί κοντά στα ρωσικά σύνορα για να υποστηρίξουν τις συνεχιζόμενες στρατιωτικές επιχειρήσεις στο ρωσικό έδαφος.
Ένα άλλο σύστημα αεράμυνας S-300 φέρεται να καταστράφηκε από Iskander κοντά στο χωριό Nizhny Byshkin στην περιοχή του Kharkiv.
Περισσότερα χτυπήματα με πυραύλους Iskander έπληξαν την περιοχή ανάπτυξης ενός άλλου συστήματος αεράμυνας S-300 στα περίχωρα του Sumy.
Ένα ουκρανικό σύστημα αεράμυνας Buk-M1 μαζί με το στρατιωτικό προσωπικό καταστράφηκε κοντά στο χωριό Novaya Sich.
Επιπλέον, ρωσικά χτυπήματα ακριβείας κατέστρεψαν τρεις εκτοξευτές του αμερικανικού HIMARS MLRS 20 χιλιόμετρα μακριά από την πόλη Sumy.
Από την άλλη πλευρά, οι ουκρανικές δυνάμεις επιχείρησαν χτυπήματα στα ρωσικά μετόπισθεν.
Μετά από μια μαζική επίθεση με περισσότερα από 150 UAV πριν από δύο ημέρες, μόνο δύο drones πέρασαν… τα υπόλοιπα 148 καταστράφηκαν.

Scott Ritter (πρώην CIA): Πλησιάζουμε το σημείο μηδέν πιο γρήγορα από ότι πιστεύουν οι άνθρωποι - Η Ουκρανία ηττήθηκε

Η χρήση δυτικών όπλων μεγάλου βεληνεκούς από την Ουκρανία για να χτυπήσει βαθιά στη Ρωσία θα μπορούσε να προκαλέσει παγκόσμιο πυρηνικό πόλεμο, αναφέρει το πρακτορείο Sputnik, ο πρώην αξιωματικός των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών Scott Ritter.
«Πρόκειται για μια πολύ επικίνδυνη κλιμάκωση που θα μπορούσε γρήγορα να δημιουργήσει συνθήκες ευνοϊκές όχι για μια περιορισμένη πυρηνική σύγκρουση, αλλά για έναν ολοκληρωτικό πυρηνικό πόλεμο, μια παγκόσμια καταστροφή που θα οδηγούσε στην καταστροφή των Ηνωμένων Πολιτειών, της Ρωσίας, της Ευρώπης και ολόκληρου του κόσμου», τόνισε ο Scott Ritter
Σημείωσε επίσης ότι η Ουκρανία έχει ήδη χάσει τον πόλεμο και καμία προσπάθεια του Κιέβου να ανατρέψει τη ζυγαριά υπέρ της δεν θα το αλλάξει αυτό.
Επιπλέον, ο Ritter, λέει ότι οι προμήθειες όπλων από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την ΕΕ στο Κίεβο είναι «στα όρια της εξάντλησης».
Για αυτό και εκτίμησε ότι οι όγκοι των όπλων που θα δίνονται, θα είναι μειωμένοι.
Σύμφωνα με τον Ritter, τόσο η Ευρώπη όσο και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν «εξαντλήσει τις δυνατότητές τους και δεν μπορούν «να παραδώσουν στρατιωτικό εξοπλισμό στις ποσότητες που είναι αναγκαίες για να αποτρέψουν την εξάντληση των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων σε αυτή τη σύγκρουση».
«Είναι ένας πολύ ακριβός εξοπλισμός που μόλις μπει στη μάχη, καταστρέφεται» τόνισε ο Ritter, αναφέροντας πως οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι σε θέση να χρησιμοποιήσουν διάφορες μεθόδους κλιμάκωσης της σύγκρουσης για να λάβουν πρόσθετη βοήθεια από τη Δύση.
«Το Κίεβο βρίσκεται σε δύσκολη κατάσταση.
Θα δούμε ακόμη περισσότερες ενέργειες που θα έχουν ως στόχο να δημιουργήσουν την εντύπωση ότι με την υποστήριξη της Δύσης, η Ουκρανία έχει την ευκαιρία, αν όχι να νικήσει τη Ρωσία, τουλάχιστον να αποτρέψει τη δική της ολοκληρωτική ήττα» υπογράμμισε ο Ritter.

Σοκ από Γερμανία: Κανείς περιορισμός στην Ουκρανία για βαθιά πλήγματα στο έδαφος της Ρωσίας

Αν και τον περασμένο Ιούλιο η Γερμανία επέτρεψε στην Ουκρανία να χτυπήσει τη ρωσική επαρχία που συνορεύει με το Kharkiv με γερμανικά όπλα, ο καγκελάριος Olaf Scholz υποστήριζε ότι η Γερμανία δεν θα επιτρέψει τα όπλα της να χρησιμοποιηθούν βαθιά στο ρωσικό έδαφος.
Από την πρώτη στιγμή το Βερολίνο διεμήνυε πως δεν ήθελε καμία εμπλοκή με οποιοδήποτε πλήγμα στο έδαφος της Ρωσίας και για αυτό άλλωστε δεν έχει προμηθεύσει έως και σήμερα και τους πυραύλους Taurus.
Ωστόσο, η «γραμμή» αυτή φαίνεται πως έχει μετατοπιστεί.
Η γερμανική πρεσβεία στη Ρωσία ανακοίνωσε ότι το Βερολίνο επί της αρχής δεν περιορίζει το Κίεβο ως προς τα πλήγματα βαθιά στο ρωσικό έδαφος.
«Από τη στιγμή που η Ουκρανία λαμβάνει δυτική βοήθεια, αυτή γίνεται πλήρης ιδιοκτησία της.
Τα γερμανικά όπλα γίνονται ουκρανικά και δεν υπάρχει κανένας περιορισμός στην χρήση τους κατά στόχων στο έδαφος της Ρωσίας» επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση της γερμανικής πρεσβείας.
Μάλιστα η πρεσβεία υποστηρίζει πως αυτό δικαιολογείται από το αναφαίρετο δικαίωμα της Ουκρανίας στην αυτοάμυνα, ακόμα και αν μιλάμε για την ουκρανική εισβολή στο Kursk.
Η διευκρίνιση αυτή έρχεται σε μια κρίσιμη χρονικά στιγμή, καθώς ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Volodymyr Zelensky ζητά ολοένα και πιο επιτακτικά από τη Δύση – ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία – να επιτραπεί στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις να πλήξουν με τα δυτικά όπλα, στόχους βαθιά μέσα στη Ρωσία.
Σημειώνεται πως μέχρι πρότινος και με εξαίρεση τη Μ. Βρετανία, τα υπόλοιπα κράτη τηρούσαν αποστάσεις από αυτό το σενάριο.

Διχασμός στην ιταλική κυβέρνηση για τη γραμμή προς την Ουκρανία

Διχασμό έχει προκαλέσει στους κόλπους της ιταλικής κυβέρνησης η υποστήριξη προς την Ουκρανία.
Ειδικότερα, η πρόσφατη «κοινή» δήλωση των αρχηγών των τριών βασικών κυβερνώντων κομμάτων δείχνει ότι υπάρχουν ορισμένες διαφορές.
«Η κυβερνώσα πλειοψηφία υποστηρίζει την ενότητα των απόψεων» λέει σε κείμενο που δημοσίευσε το κόμμα των Αδελφών της Ιταλίας, «και δεν αναμένονται κοινοβουλευτικές πρωτοβουλίες που δεν ανταποκρίνονται στη γενική γραμμή, όπως γράφει ο αριστερός Τύπος».
Μεταξύ άλλων, αναφέρει ότι «η κυβέρνηση στηρίζει ομόφωνα την Ουκρανία».
Ωστόσο, η εκδοχή της δήλωσης που δημοσιεύτηκε λίγο νωρίτερα από το κόμμα Λέγκα του Mateo Salvini περιείχε μια διευκρίνιση: «Υποστηρίζουμε το Κίεβο, αλλά αντιτιθέμεθα σε κάθε στρατιωτική ενέργεια εκτός των συνόρων της Ουκρανίας». Αργότερα, αυτή η διευκρίνιση αφαιρέθηκε και το κόμμα απέδωσε τη δημοσίευση του εν λόγω κειμένου σε «βιασύνη» και «λάθος».
Ο Salvini, ο οποίος κατέχει τη θέση ενός εκ των αντιπροέδρων της κυβέρνησης και του υπουργού Μεταφορών και Υποδομών, είχε μιλήσει προηγουμένως αρκετά επικριτικά για τις προτάσεις του Γάλλου Προέδρου Macron και του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ Stoltenberg, οι οποίοι θέλουν να σταλεί στρατός στην Ουκρανία, καθώς και να γίνει χρήση δυτικών όπλων για επιθέσεις σε ρωσικό έδαφος.
Advertisement
Ο δεύτερος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Antonio Tajani, αρχηγός του τρίτου κυβερνώντος κόμματος Forza Italia, επανέλαβε επίσης ότι η Ρώμη είναι αντίθετη στη χρήση δυτικών όπλων για επιθέσεις στη Ρωσική Ομοσπονδία, καθώς και στην αποστολή στρατιωτικού προσωπικού.
«Ούτε εμείς ούτε το ΝΑΤΟ βρισκόμαστε σε κατάσταση πολέμου με τη Ρωσία», επαναλαμβάνει ακούραστα ο υπουργός.
Η Euractiv επισημαίνει ότι υπάρχει δυσαρέσκεια για τη σκληρή θέση της Πρωθυπουργού Meloni, η οποία σπάνια μιλάει ανοιχτά για το ουκρανικό ζήτημα, επιβεβαιώνοντας περιοδικά μόνο την «πλήρη και άνευ όρων υποστήριξη» προς το Κίεβο.

Foreign Affairs: Οι ΗΠΑ δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες της Ουκρανίας σε πυρομαχικά

Οι ΗΠΑ δεν θα μπορέσουν να καλύψουν τις ανάγκες της Ουκρανίας σε πυρομαχικά υποστηρίζει σε δημοσίευμα του το Foreign Affairs.
Όπως επισημαίνει ο Peter Schroeder, πρώην υπάλληλος της CIA και ανώτερος συνεργάτης στο Κέντρο για τη Νέα Αμερικανική Ασφάλεια, οι ΗΠΑ δεν θα μπορέσουν να καλύψουν πλήρως την ανάγκη της Ουκρανίας για πυρομαχικά, παρά την πρόθεσή τους να αυξήσουν την παραγωγή οβίδων το 2025.
«Μόνο το 2025 οι Ηνωμένες Πολιτείες θα αρχίσουν να αυξάνουν την παραγωγή των βλημάτων πυροβολικού που χρειάζεται [η Ουκρανία] και ακόμη και αυτή η αύξηση δεν θα είναι αρκετή για να καλύψει τις ανάγκες της Ουκρανίας στο πεδίο της μάχης, πόσο μάλλον στην αεράμυνα» υποστηρίζει ο Αμερικάνος ειδικός.
Όπως λέει, στο μέλλον το Κίεβο θα χρειάζεται ολοένα και περισσότερους στρατιώτες, αλλά οι δυτικές χώρες από αυτή την άποψη είναι έτοιμες μόνο για να εκπαιδεύσουν το ουκρανικό στρατιωτικό προσωπικό, καθώς δεν εμφανίζονται πρόθυμες να στείλουν τα δικά τους στρατεύματα στη ζώνη μάχης.

Wall Street Journal: Οι καλύτεροι Ουκρανοί πιλότοι σκοτώθηκαν πριν φτάσουν τα F-16 στο Κίεβο

Σε μια αποκάλυψη σοκ προχωρά η Wall Street Journal, η οποία υποστηρίζει πως οι καλύτεροι Ουκρανοί πιλότοι είχαν σκοτωθεί πριν φτάσουν τα μαχητικά F-16 στην Ουκρανία.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, τη στιγμή που η Ουκρανία παραλάμβανε την πρώτη παρτίδα των F-16, γνώριζε ότι οι καλύτεροι πιλότοι της ήταν ήδη… νεκροί.
Μάλιστα η WSJ αναφέρεται ονομαστικά στον Ουκρανό πιλότο Alexei Mes, ο οποίος έχασε τη ζωή του την περασμένη εβδομάδα όταν συνετρίβη - υπό άγνωστες ακόμα συνθήκες - το F-16 του πάνω από το ουκρανικό έδαφος, ενώ αναφορά γίνεται και στον Andrei Pilshchikov, ο οποίος σκοτώθηκε τον περασμένο Αύγουστο κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικής πτήσης.
Βάσει του δημοσιεύματος, και οι δύο αυτοί Ουκρανοί πιλότοι είχαν συμμετάσχει στη συνάντηση που είχε γίνει με Αμερικάνους γερουσιαστές τον Ιούνιο του 2022, υποστηρίζοντας σθεναρά την προμήθεια της Ουκρανίας με τα δυτικά μαχητικά F-16.

Trump: Έχω ένα συγκεκριμένο σχέδιο για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία

Ο Donald Trump δήλωσε σε ένα podcast που μεταδόθηκε σήμερα Τρίτη ότι έχει ένα "συγκεκριμένο σχέδιο" για να βάλει τέλος στον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά δεν θα το αποκαλύψει για να μην χαλάσει την "έκπληξη".
"Εάν κερδίσω, ως εκλεγμένος πρόεδρος, θα φροντίσω να επιτευχθεί μια συμφωνία, αυτό είναι σίγουρο", δήλωσε ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων για τον Λευκό Οίκο.
"Έχω ένα πολύ συγκεκριμένο σχέδιο για να σταματήσω την Ουκρανία και τη Ρωσία. Και έχω μια κάποια ιδέα –μάλλον όχι σχέδιο, αλλά μια ιδέα– για την Κίνα", διαβεβαίωσε στη συνέντευξη που παραχώρησε στον Lex Friedman.
Ο πρώην πρόεδρος αρνήθηκε να γίνει πιο σαφής όσον αφορά τις λεπτομέρειες αυτών των υποθετικών σχεδίων του. "Αν σας τις δώσω, δεν θα μπορώ να τις χρησιμοποιήσω", είπε, επιμένοντας ότι είναι ανάγκη να κρατήσει ένα στοιχείο "έκπληξης".
Ο Trump έχει δηλώσει πολλές φορές ότι θα τερμάτιζε τον πόλεμο μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας "μέσα σε 24 ώρες", χωρίς ποτέ να εξηγήσει το πώς. Τους τελευταίους μήνες ωστόσο ασκεί κριτική στην Ουάσινγκτον για τα δισεκατομμύρια δολάρια που δαπανά για να στηρίξει το Κίεβο και ζητά από την Ευρώπη να αναλάβει τον ρόλο που της αναλογεί.

Απίστευτο - Οι ουκρανικές Δυνάμεις ξέχασαν μια ολόκληρη μονάδα στο χωριό Korenevo στο Kursk - Παραδόθηκαν

Ο ουκρανικός στρατός ξέχασε μια ολόκληρη μονάδα στο χωριό Korenevo στην περιοχή Kursk, δήλωσε ο ανώτερος υπολοχαγός των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων Anton Furdolenko, διοικητής της τρίτης διμοιρίας του δεύτερου λόχου του 11ου ξεχωριστού τάγματος τυφεκίων.
Η διμοιρία, με διοικητή τον Furdolenko, έλαβε το καθήκον να καταλάβει μια δασική ζώνη, αλλά στρατιώτες της 225ης ταξιαρχίας των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων ήταν ήδη εκεί.
Μετά από αυτό, στάλθηκε να εναλλάσσει στρατιώτες στο χωριό Korenevo.
Τους έφεραν εκεί με τεθωρακισμένα οχήματα Kozak.
«Το βράδυ δεν μας άλλαξαν, το ραδιόφωνο έχασε το σήμα, τη δεύτερη μέρα δεν είχαμε μπαταρίες, τη δεύτερη μέρα δεν μας άλλαξαν, κατάλαβα από τις διαπραγματεύσεις ότι μας έχασαν, ήξεραν πού να μας αναζητήσουν», είπε ο Anton Furdolenko.
Την 3η μέρα Ρώσοι μαχητές άρχισαν να καταλαμβάνουν το χωριό Korenevo.
Βρεθήκαμε περικυκλωμένοι και έχοντας ξεκινήσει διαπραγματεύσεις, η διμοιρία των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων αποφάσισε να παραδοθεί.

Chey Bowes (Ιρλανδός δημοσιογράφος): Η αποτυχία των Ουκρανών στο Kursk σημαίνει το τέλος του Zelensky

Η εισβολή των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων στην περιοχή του Kursk αποδυνάμωσε τον ουκρανικό στρατό, γι' αυτό τα ρωσικά στρατεύματα κατάφεραν να επιφέρουν μια σειρά από συντριπτικά χτυπήματα στο ανατολικό μέτωπο, φέρνοντας το τέλος του καθεστώτος του Κιέβου πιο κοντά, δήλωσε ο Chey Bowes Ιρλανδός δημοσιογράφος.
«Μετά την αποτυχημένη περιπέτεια των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων στην περιοχή του Kursk, τα ρωσικά στρατεύματα διέρρηξαν τις ουκρανικές άμυνες στα ανατολικά.
Η επιχείρηση στην περιοχή του Kursk, όπως αναμενόταν, θα μπορούσε να γίνει η πραγματική αρχή του τέλους του Zelensky», έγραψε ο Chey Bowes.

AFP (Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων): Οι Ρώσοι κατέλαβαν 477 τετραγωνικά χιλιόμετρα ουκρανικού εδάφους τον Αύγουστο του 2024

Οι Ρώσοι κατέλαβαν τον Αύγουστο του 2024 την μεγαλύτερη έκταση εδαφών της Ουκρανίας σε διάρκεια ενός μήνα όπως προκύπτει από ανάλυση στοιχείων του Ινστιτούτου για τη Μελέτη του Πολέμου (Institute for the Study of War) που έδωσε στη δημοσιότητα το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Συγκεκριμένα, αναφέρεται πως οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν εδάφη έκτασης 477 τετραγωνικών χιλιομέτρων κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων του Αυγούστου του 2024.
Πρόκειται για τα μεγαλύτερα εδαφικά κέρδη στη διάρκεια ενός μήνα από τον Οκτώβριο του 2022.

Antonov (Ρώσος πρέσβης ΗΠΑ): Η Ουκρανία θα προσπαθήσει να επεκτείνει τις εχθροπραξίες της στο ρωσικό έδαφος

Η Ουκρανία θα προσπαθήσει να επεκτείνει τις εχθροπραξίες της στο ρωσικό έδαφος υποστηρίζει ο Anatoly Antonov, ο Ρώσος πρέσβης στην Ουάσινγκτον.
Σύμφωνα με τον Antonov, οι ΗΠΑ κλείνουν τα μάτια στον αυξανόμενο αριθμό θυμάτων Ρώσων αμάχων και των φρικαλεοτήτων που διαπράττουν οι «Ουκρανοί νεοναζί».
«Τώρα γίνεται λόγος για επέκταση της κλίμακας των ουκρανικών ενεργειών στο έδαφος της Ρωσικής Ομοσπονδίας.
Ο αμερικανικός Τύπος συζητά την ιδέα του Κιέβου σχετικά με έναν συγκεκριμένο κατάλογο με στόχους στην χώρα μας, τους οποίους θέλουν να χτυπήσουν με όπλα μεγάλης εμβέλειας που έχουν δώσει στην Ουκρανία, οι ΗΠΑ» τονίζει ο Antonov.
«Ταυτόχρονα, κανείς εδώ δεν ντρέπεται από τα στοιχεία που προέρχονται από τις περιοχές του Kursk και του Belgorod για συνεχώς νέες απώλειες μεταξύ Ρώσων πολιτών, σε σπίτια, νοσοκομεία, γέφυρες, που καταστράφηκαν από απευθείας πυρά - μεταξύ άλλων με τη βοήθεια αμερικανικών όπλων.
Αξιωματούχοι αγνοούν τα προφανή γεγονότα των φρικαλεοτήτων που διαπράττουν οι νεοναζί: δολοφονίες, κακοποίηση κρατουμένων και απλών κατοίκων της περιοχής», υποστήριξε ο Ρώσος διπλωμάτης, ο οποίος έκανε λόγο για κυνισμό των Αμερικάνων όσον αφορά την προώθηση των δημοκρατικών αξιών τους.
«Τι λάθος έκαναν τα παιδιά και οι δάσκαλοι στο νηπιαγωγείο στο Belgorod, το οποίο βομβαρδίστηκε από Ουκρανούς την 1η Σεπτεμβρίου;
Τα παιδιά δεν είχαν το δικαίωμα να γιορτάσουν την έναρξη της σχολικής χρονιάς.
Γιατί σιωπούν εδώ για την καταστροφή των εκκλησιών;
Δεν υπήρξε καμία αντίδραση για την καταστροφή των ναών της Μονής του Αγίου Νικολάου» επισήμανε ο Antonov.

Tuomas Malinen (Φινλανδία): Ο Ουκρανικός στρατός καταρρέει και το ΝΑΤΟ θα κλιμακώσει τον πόλεμο εναντίον την Ρωσίας

Ο Vladimir Zelensky και η Βορειοατλαντική Συμμαχία, το ΝΑΤΟ θα κλιμακώσουν τον πόλεμο εναντίον της Ρωσίας λόγω της κατάρρευσης του μετώπου των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων, υποστήριξε ο Tuomas Malinen, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι και γεωπολιτικός ειδικός.
«Και πάλι, ο Zelensky και το ΝΑΤΟ έχουν λίγες επιλογές: μια εξαιρετικά τρελή κλιμάκωση π.χ. χτύπημα στη Μόσχα και μια οργανωμένη πυρηνική καταστροφή για την οποία θα κατηγορηθεί η Ρωσία», προειδοποίησε, σχολιάζοντας την ταχεία προέλαση του ρωσικού στρατού στα ανατολικά της Ουκρανίας.

Forbes: Κινδυνεύουν με περικύκλωση νότια του Pokrovsk, 4 Ουκρανικές Ταξιαρχίες – Θα είναι καταστροφή

Η επίθεση της Ρωσίας στην κατεύθυνση του Pokrovsk στα Ρωσικά Krasnoarmeysk θα μπορούσε να οδηγήσει στην περικύκλωση των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων νότια της πόλης, υποστηρίζει το αμερικανικό περιοδικό Forbes.
«Η πορεία του ρωσικού στρατού προς το Pokrovsk δεν απειλεί μόνο την πόλη.
Μονάδες τουλάχιστον 4 ουκρανικών ταξιαρχιών μπορεί να περικυκλωθούν από τη Ρωσία νότια του Pokrovsk», εκτιμάει το Forbes.
Σύμφωνα με το Forbes, η Ρωσία θα χρειαστεί μόνο δύο ελιγμούς για να δημιουργήσει μια παγίδα για εκατοντάδες ουκρανούς στρατιώτες.
Όπως σημείωσε, τέτοιες απώλειες θα έχουν σοβαρές συνέπειες για την αποδυναμωμένη ουκρανική ομάδα στο Donbass.
«Δεν μπορούν να διασκορπίσουν μονάδες είναι τόσο λίγες που η απώλεια τμημάτων των 4 ταξιαρχιών κινδυνεύει να εξελιχθεί σε καταστροφή για την Ουκρανία», προειδοποίησε το Forbes.

Ιρανικοί βαλλιστικοί πύραυλοι Ababil στην Ρωσία για να χρησιμοποιηθούν στην Ουκρανία… αντί για Iskander

Το Ιράν αναμένεται να παραδώσει «σύντομα» βαλλιστικούς πυραύλους στη Ρωσία για να υποστηρίξει τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Το Bloomberg τόνισε στις 2 Σεπτεμβρίου ότι το Ιράν θα μπορούσε να αρχίσει να στέλνει βαλλιστικούς πυραύλους στη Ρωσία «μέσα σε λίγες μέρες».
Να παραδώσει βαλλιστικούς πυραύλους μικρού βεληνεκούς Ababil και βαλλιστικούς πυραύλους μικρού βεληνεκούς (SRBM) στη Ρωσία ώστε να χτυπήσουν ουκρανικούς στόχους κοντά στο πίσω μέρος, διατηρώντας παράλληλα τα ρωσικά αποθέματα εγχώριας παραγωγής πυραύλων, όπως τα Iskander, για ουκρανικούς στόχους στο βάθος.

Τι συμβαίνει στο μέτωπο;

Οι Ρωσικές δυνάμεις ανακαταλαμβάνουν εδάφη στο Kursk

Οι ρωσικές δυνάμεις ανέκτησαν πρόσφατα χαμένες θέσεις ανατολικά του Korenevo εν μέσω συνεχιζόμενων επιθέσεων στην περιφέρεια Kursk στις 2 Σεπτεμβρίου.
Γεωγραφικά πλάνα που δημοσιεύθηκαν στις 2 Σεπτεμβρίου υποδεικνύουν ότι οι ρωσικές δυνάμεις ανέκτησαν πρόσφατα χαμένες θέσεις κοντά στο Olgovka (ανατολικά του Korenevo) ουσιαστικά οι ουκρανικές δυνάμεις πιθανότατα αποσύρθηκαν από τον οικισμό.
Ρωσικές πηγές ισχυρίστηκαν ότι οι ουκρανικές δυνάμεις διεξήγαγαν επιχειρήσεις επίθεσης νοτιοδυτικά του Korenevo κοντά στην Komarovka κοντά στο ίδιο το Korenevo, ανατολικά του Korenevo κοντά Olgovka και Kremyanoye, βορειοδυτικά της Sudzha κοντά στη Malaya Loknya, βόρεια της Sudzha κοντά στο Cherkasskoye Porechnoye και Russkoye Porechnoye. βορειοανατολικά της Sudzha κοντά στο Bolshoye Soldatskoye και Martynovka και νοτιοανατολικά της Sudzha κοντά στο Borki στις 1 και 2 Σεπτεμβρίου.

Ματώνουν οι Ουκρανοί στο Kursk – Στις 9.000 οι νεκροί στρατιώτες, εξαϋλώθηκαν 80 τανκς

Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις έχουν εξαλείψει περισσότερους από 9.300 ουκρανούς και 80 τανκς κατά τη διάρκεια των στρατιωτικών επιχειρήσεων στις περιοχές του Kursk, δήλωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας την Τρίτη.
«Συνολικά, κατά τη διάρκεια των στρατιωτικών επιχειρήσεων στην περιοχή Kursk, ο εχθρός έχασε περισσότερους από 9.300 υπηρεσίες, 80 τανκς, 38 οχήματα μάχης πεζικού, 70 θωρακισμένους μεταφορείς προσωπικού, 561 θωρακισμένα οχήματα μάχης» ανέφερε το ρωσικό υπουργείο.
Τις τελευταίες 24 ώρες, το Κίεβο έχασε περισσότερους από 400 στρατιώτες και 12 τεθωρακισμένα οχήματα στην κατεύθυνση του Kursk, ανέφερε επίσης.

Το Pokrovsk το πιο καυτό σημείο το μετώπου 1.200 χιλιομέτρων – Κρίνεται η τύχη του Donbass

Το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο ανέφερε ότι οι ρωσικές δυνάμεις στην κατεύθυνση του Pokrovsk συγκεντρώνουν επί του παρόντος στρατό κοντά στη Novohrodivka.
Ο Ουκρανός στρατιωτικός παρατηρητής Kostyantyn Mashovets δήλωσε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις συνεχίζουν να κρατούν το Marynivka (νότια της Novohrodivka), το οποίο ο Mashovets εκτίμησε ότι εμποδίζει την ικανότητα των ρωσικών δυνάμεων να προχωρήσουν νότια προς το Selydove (πιο νοτιοανατολικά του Pokrovsk).
Ο επικεφαλής της διοίκησης της πόλης του Pokrovsk, Serhiy Dobryak, δήλωσε στις 2 Σεπτεμβρίου ότι η Ουκρανία έχει κατασκευάσει περίπου πέντε αμυντικές γραμμές στο Pokrovsk και ότι οι ουκρανικές δυνάμεις συνεχίζουν τις προσπάθειες να ενισχύσουν τις υπάρχουσες αμυντικές θέσεις
Πρόσθετες γεωγραφικές εικόνες που δημοσιεύθηκαν στις 2 Σεπτεμβρίου δείχνουν ότι οι ρωσικές δυνάμεις προχώρησαν στη βορειοδυτική Mykhailivka (ακριβώς ανατολικά του Selydove και νοτιοανατολικά του Pokrovsk) και σε χωράφια δυτικά του Mykolaivka (βορειοανατολικά του Selydove και ακριβώς νοτιοανατολικά του Novohrodivka).
Οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν τη Lisivka (νοτιοανατολικά του Pokrovsk και νοτιοανατολικά του Selydove) και οι ρωσικές δυνάμεις ξεκίνησαν επιθέσεις στο Ukrainsk (ακριβώς δυτικά της Lisivka).
Ο Mashovets δήλωσε ότι η ρωσική διοίκηση φαίνεται να εξισορροπεί δύο αντικρουόμενες επιθετικές προτεραιότητες προς την κατεύθυνση του Pokrovsk - την εξασφάλιση θέσεων στη ρωσική πλευρά νοτιοανατολικά του Pokrovsk ή την ανάπτυξη άμεσης επίθεσης στο ίδιο το Pokrovsk - και εκτίμησε ότι η τρέχουσα διάθεση της ρωσικής δύναμης στην περιοχή να μην μπορεί να υποστηρίξει ταυτόχρονα αυτές τις δύο επιθετικές προτεραιότητες.

H μοίρα των Ουκρανών στο μέτωπο
pos-762x1024.jpg


UAF_Kursk_Incursion_September_2_2024.png

Chasiv_Yar_Battle_Map_Draft_September_2_2024.png

Toretsk_Battle_Map_Draft_September_2_2024.png

East_of_Pokrovsk_Battle_Map_Draft_September_2_2024.png

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης