Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η μεγαλύτερη διαδήλωση κατά της φίμωσης γίνεται στη Βραζιλία υπέρ του Χ και πρωτοστατεί ο... ακροδεξιός Bolsonaro

Η μεγαλύτερη διαδήλωση κατά της φίμωσης γίνεται στη Βραζιλία υπέρ του Χ και πρωτοστατεί ο... ακροδεξιός Bolsonaro
Ο πρώην ηγέτης της Βραζιλιας ηγείται της μαζικής διαμαρτυρίας για την ελευθερία του λόγου στη Βραζιλία μετά την απαγόρευση του κοινωνικού μέσου του Elon Musk «Χ» από το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας
Χιλιάδες Βραζιλιάνοι πλημμύρισαν τους δρόμους των πόλεων το Σάββατο 7/9 για να διαμαρτυρηθούν ενάντια στη σταυροφορία λογοκρισίας της κυβέρνησης ενάντια στην πλατφόρμα «ελεύθερης ομιλίας» Χ, του Elon Musk.
Μια πενταμελής επιτροπή του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Βραζιλίας ενέκρινε ομόφωνα προ ημερών την απόφαση του δικαστή Alexandre de Moraes να κλείσει τον κολοσσό των ιστοτόπων κοινωνικής δικτύωσης, την πλατφόρμα Χ, στη χώρα επειδή δεν συμμορφώθηκε με τους τοπικούς κανονισμούς.
Οι δικαστές Flavio Dino, Christiano Zanin, Karmen Lucia και  Luis Fux συμφώνησαν με τον Moraes, όταν διέταξε το κλείσιμό της επειδή, όπως ανακοινώθηκε επίσημα, δεν όρισε έναν νομικό εκπρόσωπό της στη χώρα, όπως προβλέπει ο νόμος, εντός της διορίας που της είχε δοθεί. Ωστόσο κάποιοι από αυτούς είπαν ότι η αναστολή λειτουργίας μπορεί να ανατραπεί εφόσον η πλατφόρμα συμμορφωθεί με τις προηγούμενες δικαστικές αποφάσεις.
Στο μεταξύ η πλατφόρμα Χ σταμάτησε να λειτουργεί στη Βραζιλία –μια από τις μεγαλύτερες αγορές της– τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου, κινητοποιώντας μαζική διαδήλωση, το Σάββατο 8/9 Ημέρα της Ανεξαρτησίας, και σε αυτήν πρωτοστάτησε ο πρώην Πρόεδρος της Βραζιλίας Zair Bolsonaro - ο οποίος είπε απαντώντας στον δικαστή του Ανωτάτου Δικαστηρίου, Alexandre de Moraes: «Ελπίζω ότι η Ομοσπονδιακή Γερουσία θα φρενάρει τον Alexandre de Moraes, αυτόν τον δικτάτορα που κάνει περισσότερο κακό στη Βραζιλία από τον ίδιο τον Luiz Ignacio Lula da Silva».
Brazil_oo.JPG
Αρκετοί αξιόλογοι λογαριασμοί X, συμπεριλαμβανομένου του δημοσιογράφου Michael Shellenberger, μεταφέρουν εικόνα και κλίμα από την κεντρική λεωφόρο του Σάο Πάολο, όπου δεκάδες χιλιάδες συγκεντρώθηκαν για να διαμαρτυρηθούν για την φίμωση.
Ο πρόεδρος της Βραζιλίας Lula και ο δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου Alexander de Moraes υποστήριξαν ότι έπρεπε να μπλοκάρουν το Χ για να προστατεύσουν την ανεξαρτησία της Βραζιλίας.
Το X είναι μια πλατφόρμα για επικίνδυνες, ψευδείς και υποκινούσες μίσος λέξεις, λένε, και πολλές από αυτές παραβιάζουν τους νόμους και το Σύνταγμα της Βραζιλίας.
Αλλά η λογοκρισία τους υπερβαίνει κατά πολύ αυτό που επιτρέπει το σύνταγμα της Βραζιλίας.
Η κυβέρνηση απαίτησε από το X και άλλα δίκτυα μέσων κοινωνικής δικτύωσης να λογοκρίνουν και να απαγορεύουν μεμονωμένα άτομα, συμπεριλαμβανομένων δημοσιογράφων και πολιτικών. 
Τέτοιες απαγορεύσεις είναι ανήθικες, παράνομες και αντισυνταγματικές.

Αποτελούν παρέμβαση στις εκλογές και υπονομεύουν τη δημοκρατία εμποδίζοντας τους υποψηφίους να βγουν στη δημοσιότητα.
Συμφωνώ ότι το ψέμα είναι λάθος, η ρητορική μίσους είναι άσχημη και ότι υπάρχουν όρια στην ελευθερία του λόγου.
Δεν πρέπει να επιτρέπουμε στους ανθρώπους να χρησιμοποιούν λέξεις που οδηγούν άμεσα σε σωματική βία.
Αλλά όλοι λένε ψέματα, όλοι επιδίδονται σε ρητορική μίσους και τα όρια της ελευθερίας του λόγου δεν πρέπει ποτέ να περιλαμβάνουν εκλογές.
Φανταστείτε τι θα γινόταν αν ήταν παράνομο το ψέμα: όλοι θα έπρεπε να πάνε φυλακή ξεκινώντας από τους δημοσιογράφους και τους πολιτικούς.
Όσο για τη ρητορική μίσους, ο Lula εξέφρασε μίσος όταν επαίνεσε τον Adolf Hitler;
Δεν εκφράζει μίσος κάθε φορά που μιλάει για τον Elon Musk και τον Jair Bolsonaro;
Ο κόσμος κατηγορεί την ομιλία για το χάος της 6ης Ιανουαρίου στις Ηνωμένες Πολιτείες και της 8ης Ιανουαρίου στη Βραζιλία.
Αλλά τα γεγονότα εκείνων των ημερών προέκυψαν από ανεπαρκή ασφάλεια, όχι επειδή κάποιος είπε κάτι στο διαδίκτυο.
Και αν η κυβέρνηση μπορεί να λογοκρίνει τις δυσμενείς εκλογικές πληροφορίες, πώς θα ήξερε κανείς αν η κυβέρνηση έκλεψε εκλογές;
brazil0.JPG
Η δημοκρατία και οι ασφαλείς εκλογές εξαρτώνται από την ελευθερία του λόγου.

Η ιδέα ότι πρέπει να λογοκρίνουμε τον λόγο για να προστατεύσουμε τη δημοκρατία ταξινομείται με άλλες οργουελικές ιδέες όπως «Ο πόλεμος είναι ειρήνη» και «Η σκλαβιά είναι ελευθερία».
Για χιλιάδες χρόνια, η δημοκρατία και η ελευθερία περπατούν χέρι-χέρι, όπως και η λογοκρισία και η δικτατορία.
Όλοι γνωρίζουν μέσα τους ότι η λογοκρισία είναι λάθος.
Όλοι γνωρίζουμε ότι είμαστε ατελείς και δεν τα ξέρουμε όλα.
Γνωρίζουμε ότι βασιζόμαστε σε άλλους για να ανακαλύψουμε την αλήθεια.
Γιατί, λοιπόν, τόσοι πολλοί άνθρωποι θέλουν τη λογοκρισία; Σε ξεχωριστή ανάρτηση X, ο Shellenberger είπε: "Το πλήθος ήταν απολύτως τεράστιο.
Χωρίς αμφιβολία μία από τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις για την ελευθερία του λόγου στην ιστορία."
Οι δημοσιογράφοι των Rebel News συμμετείχαν, απαθανατίζοντας τα τεράστια πλήθη μέσω βίντεο από drone.
Η αριστερή εκστρατεία λογοκρισίας εναντίον πολιτικών αντιπάλων είναι πολύ οικεία στους Αμερικανούς - με τους Δημοκρατικούς να έχουν περάσει χρόνια σε μια σταυροφορία για να ακυρώσουν πολιτικούς αντιπάλους με το πρόσχημα της «παραπληροφόρησης» και της «παραπλάνηση».
Ο γιος του, Eduardo Bolsonaro, είπε ότι ο Moraes σχεδιάζει «να τερματίσει την ελευθερία του λόγου στη χώρα» και ζήτησε την παραπομπή του προέδρου.
Πρόσθεσε ότι ο Elon Musk «καταλαβαίνει ότι η μάχη είναι για την ελευθερία του λόγου και υπερβαίνει τα οικονομικά ζητήματα».
Brazil_1.jpg
Την περασμένη εβδομάδα, λίγο μετά την απαγόρευση του X στη Βραζιλία, στις ΗΠΑ, ο πρώην αναπληρωτής πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής των Δημοκρατικών, Keith Ellison, έγραψε στο X, «Ευχαριστώ Βραζιλία».
Η ακροαριστερά θέλει βασικά να απαγορεύσει οποιαδήποτε γνώμη με την οποία διαφωνεί.
Η ουσία είναι ότι ακροαριστεροί πολιτικοί σε όλη την Αμερική και τη Δύση έχουν διεξάγει έναν ολοκληρωτικό πόλεμο ενάντια στην ελευθερία του λόγου και την πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης του Musk, επειδή οι πολιτικοί τους αντίπαλοι και οι μη εγκεκριμένες από την κυβέρνηση αφηγήσεις κερδίζουν υπερβολική δημοσιότητα.
Η σταυροφορία της λογοκρισίας δείχνει ότι η ακροαριστερά είναι απελπισμένη και θα καταφύγει στην απαγόρευση της ελευθερίας του λόγου για να φιμώσει τους πολιτικούς αντιπάλους. Η αριστερά συνεχίζει να πιέζει

Εν τω μεταξύ, νωρίτερα το Σάββατο, ένας ανώτερος βουλευτής από το Κόμμα των Πρασίνων της Γερμανίας, ο Anton Hofreiter, πρόεδρος της επιτροπής ευρωπαϊκής πολιτικής της Bundestag, είπε σε δημοσιογράφους από το Funke Media Group ότι η διαδικτυακή ριζοσπαστικοποίηση είναι ένα σημαντικό ζήτημα, τονίζοντας την ανάγκη να σταματήσει η εξάπλωση «αντι- συνταγματικό περιεχόμενο» στο διαδίκτυο.
Τόνισε τη σημασία της αντιμετώπισης των βαθύτερων αιτιών της ριζοσπαστικοποίησης τόσο στο διαδίκτυο όσο και εντός της κοινωνίας.
Ο Hofreiter υποστήριξε ότι οι πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης που δεν συμμορφώνονται με τους γερμανικούς νόμους και δεν αφαιρούν το "εξτρεμιστικό περιεχόμενο" θα πρέπει να αποκλειστούν, δείχνοντας συγκεκριμένα το X.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης