Τελευταία Νέα
Διεθνή

Χαστούκι στον Justin Trudeau - Η αντιπολίτευση του Καναδά υποβάλλει πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης

Χαστούκι στον Justin Trudeau - Η αντιπολίτευση του Καναδά υποβάλλει πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης
Για να περάσει η πρόταση μομφής θα πρέπει σύσσωμη η αντιπολίτευση του Καναδά να την υποστηρίξει
Το αντιπολιτευόμενο Συντηρητικό Κόμμα του Καναδά υπέβαλε στο εθνικό κοινοβούλιο θέμα ψήφου δυσπιστίας κατά της φιλελεύθερης κυβέρνησης του Πρωθυπουργού Justin Trudeau, όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό κανάλι Global News.
Σύμφωνα με τα δημοσιέυματα από τον Καναδά, η σχετική κοινοβουλευτική διαδικασία θα διεξαχθεί την Τρίτη 25/9, ενώ η ψηφοφορία θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, 25 Σεπτεμβρίου.
Η πρωτοβουλία των Συντηρητικών αναμένεται να αποτύχει, καθώς δύο άλλα αντιπολιτευόμενα κόμματα - το Bloc Québécois και το Νέο Δημοκρατικό Κόμμα του Καναδά (NDP) - είχαν προηγουμένως δηλώσει ότι δεν θα υποστηρίξουν την πρόταση.
Σύμφωνα με την τρέχουσα κατανομή εδρών στο κοινοβούλιο, το αρνητικό σενάριο για τους Φιλελεύθερους, ήτοι η πτώση της κυβέρνησης Trudeau, προϋποθέτει όλα τα αντιπολιτευόμενα κόμματα να υποστηρίξουν την πρωτοβουλία των Συντηρητικών.

«Ο Trudeau απέτυχε, οι τιμές εκτοξεύονται»

Στις 4 Σεπτεμβρίου, ο ηγέτης των Νέων Δημοκρατικών, Jagmeet Singh, δήλωσε ότι «οι Φιλελεύθεροι απέτυχαν να υπηρετήσουν τον λαό» και επομένως δεν αξίζουν πλέον τη στήριξη του κόμματός του.
Αυτό ήρθε σε απάντηση καλέσματος από τον ηγέτη των Συντηρητικών, Pierre Poilievre, ο οποίος πιστεύει ότι υπό την κυβέρνηση Trudeau, την οποία υποστήριξε το NDP, οι τιμές και το κόστος ζωής συνεχίζουν να αυξάνονται, ενώ όλες οι υποσχέσεις της κυβέρνησης για την επίλυση αυτών των προβλημάτων παραμένουν απλώς υποσχέσεις.
Μετά τις τελευταίες εκλογές του 2021, το Φιλελεύθερο Κόμμα του Καναδά δεν κατάφερε να κερδίσει την πλειοψηφία των εδρών στη εθνική νομοθεσία.
Για να υλοποιήσουν τις πολιτικές τους, τον Μάρτιο του 2022, οι Φιλελεύθεροι υπέγραψαν συμφωνία με το NDP, που, σε αντάλλαγμα για την υποστήριξη κάποιων πρωτοβουλιών τους, υποσχέθηκε να στηρίξει το κόμμα του Trudeau σε όλες τις ψηφοφορίες που αφορούν την ψήφο εμπιστοσύνης στο Φιλελεύθερο Κόμμα και τη βασική προτεινόμενη νομοθεσία του.
Έτσι, ο Καναδός πρωθυπουργός κατάφερε να αποκρούσει πολλές απόπειρες των Συντηρητικών να τον απομακρύνουν από την εξουσία και να συνεχίσει να προχωρά την ατζέντα του.
Οι επόμενες βουλευτικές εκλογές στον Καναδά έχουν προγραμματιστεί για τον Οκτώβριο του 2025.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης