Τελευταία Νέα
Διεθνή

Δεν υπάρχει μέρος στην Ουκρανία να κρυφτούν τα F -16 από τους Kinzhal - Zakharova: Θα τα καταστρέψουμε όλα, είναι δεδομένο

Δεν υπάρχει μέρος στην Ουκρανία να κρυφτούν τα F -16 από τους Kinzhal -  Zakharova: Θα τα καταστρέψουμε όλα, είναι δεδομένο
Μηδενική η προσφορά των μαχητικών F - 16 για την Ουκρανία - Ήδη το καθεστώς Zelensky αρχίζει να ζητά άλλους τύπους αεροσκαφών 
Σχετικά Άρθρα
Δύο μήνες έχουν περάσει από την παράδοση των πρώτων μαχητικών F-16 στην Ουκρανία και η επίδρασή τους ήταν μηδενική στην πορεία των εχθροπραξιών, με το καθεστώς Zelensky να στρέφει την προσοχή του στα αεροσκάφη Gripen και Eurofighter ενώ το μεγαλύτερο μέρος των επιθέσεων του στη Ρωσία γίνεται με drones.
«Ένα αεροσκάφος δεν είναι μια βελόνα στα άχυρα που είναι δύσκολο να βρεθεί.
Είναι ένα μεγάλο μεταλλικό αντικείμενο που μπορεί να προστατευθεί μόνο σε ένα ισχυρό καταφύγιο εάν είναι διαθέσιμο», είπε στο Sputnik o έμπειρος στρατιωτικός ειδικός και βετεράνος των Ρωσικών Αεροδιαστημικών Δυνάμεων και εκπαιδευτής Andrei Krasnoperov.
Με τον τρόπο αυτό σχολίασε τις αναφορές ότι ρωσικό χτύπημα σε ένα αεροδρόμιο στο Starokonstantinov, στην περιοχή Khmelnitsky μπορεί να κατέστρεψε έως και 4 F-16 της Ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Δεν υπάρχει μέρος να κρυφτούν από τους Kinzhal

«Αλλά και πάλι, αυτό το τσιμεντένιο υπόστεγο προσφέρει προστασία μόνο από το φως.
Εάν ένας από τους πύραυλους Kinzhal επρόκειτο να εκραγεί κοντά, το καταφύγιο θα κατέρρεε σαν ένας πύργος από τραπουλόχαρτα», είπε ο Krasnoperov.
Τα αεροσκάφη είναι ένα ευαίσθητο κομμάτι τεχνολογίας, τόνισε ο Krasnoperov, επισημαίνοντας ότι ακόμη και η ζημιά από θραύσματα από μια κοντινή έκρηξη θα μπορούσε να θέσει εκτός λειτουργίας ένα F-16 και να απαιτήσει δαπανηρές επισκευές, που πραγματοποιούνται από ξένους εκπαιδευμένους ειδικούς, οι οποίοι δεν είναι εύκολο να έρθουν.
«Από όσο γνωρίζω, η Ουκρανία έλαβε μόνο έξι F-16 μέχρι σήμερα.
Έχασαν ήδη ένα μόνοι τους, καταρρίπτοντας το κατά λάθος χρησιμοποιώντας ένα Patriot και σκοτώνοντας τον δικό τους πιλότο», σημείωσε.

zelensky_f16_2.JPG

Η Ολλανδία στέλνει 24  F - 16 στην Ουκρανία

Η ολλανδική Πολεμική Αεροπορία αποφάσισε να αποσύρει όλα τα μαχητικά F-16 και να μεταπηδήσει εξ ολοκλήρου στα F-35.
Αυτό ανέφερε σε ανακοίνωσή του το ολλανδικό υπουργείο Άμυνας.
Οκτώ F-16 πραγματοποίησαν μια αποχαιρετιστήρια πτήση το απόγευμα της Παρασκευής (27/9/2024), πετώντας σε υψόμετρο τουλάχιστον 400 μέτρων πάνω από μέρη όπως το κέντρο εκπαίδευσης στο νησί Vlieland, η αεροπορική βάση Susterberg και το κτίριο του υπουργείου Άμυνας στη Χάγη.
Αυτός ο τύπος μαχητικού ήταν επιχειρησιακός στην Ολλανδία για περισσότερα από 45 χρόνια και έχει αποφέρει οφέλη τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας.
Τα F - 16 που δεν έχουν αποσυρθεί ή δεν πωλούνται θα μεταφερθούν σε άλλες χώρες.
Συνολικά γίνεται λόγο για 42 μαχητικά, 18 από τα οποία θα πρέπει να σταλούν στο κέντρο εκπαίδευσης πιλότων στη Ρουμανία και 24 στην Ουκρανία.
Η Ρουμανία έχει ήδη παραλάβει 14 από τα μαχητικά που της υποσχέθηκε η Ολλανδία ενώ η Ουκρανία έχει επίσης λάβει έναν συγκεκριμένο αριθμό F-16, αλλά ο ακριβής αριθμός τους δεν αναφέρεται για λόγους ασφαλείας.

Ukraine's President Volodymyr Zelenskyy answers media questions standing against the background of Ukraine's Air Force's F-16 fighter jets in an undisclosed location in Ukraine, Sunday, Aug. 4, 2024. The F-16 fighter jets that have been delivered to Ukraine by Western countries will be flying sorties in Ukrainian skies and helping the country's current fleet of Soviet-era jets to counter Russia's invasion. (AP Photo/Efrem Lukatsky)

Προτεραιότητα των ΗΠΑ η εκπαίδευση των Ουκρανών πιλότων

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ θεωρεί ως μια από τις προτεραιότητές της την εκπαίδευση Ουκρανών πιλότων στη χρήση των αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών F-16.
Αυτό ανακοίνωσε η αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου του Πενταγώνου Sabrina Singh.
«Αυτό είναι κάτι που ξέρουμε ότι είναι προτεραιότητα για αυτούς.
Είναι προτεραιότητα και για εμάς και συνεχίζουμε να εργαζόμαστε μαζί τους για να διασφαλίσουμε ότι οι πιλότοι τους λαμβάνουν την απαραίτητη εκπαίδευση, ώστε όταν επιστρέψουν στην Ουκρανία να είναι αποτελεσματικοί, είναι απαραίτητο στο πεδίο της μάχης», είπε η Singh.
Πρόσθεσε ότι οι Ουκρανοί πιλότοι «πρέπει να πληρούν ορισμένα κριτήρια, συμπεριλαμβανομένης της επάρκειας στα αγγλικά».
Νωρίτερα, η Wall Street Journal ανέφερε ότι ένας μικρός αριθμός Ουκρανών πιλότων συνεχίζουν την εκπαίδευσή τους στις ΗΠΑ, τη Ρουμανία και τη Δανία.
Δεν διευκρινίστηκε ακριβώς πόσοι πιλότοι εκπαιδεύονται στις βάσεις τους.
Δυτικοί και Ουκρανοί αξιωματούχοι εκτιμούν ότι οι ουκρανικές δυνάμεις θα έχουν αρκετούς εκπαιδευμένους πιλότους για να πετάξουν μια πλήρη μοίρα F-16 μέσα σε λίγους μήνες

kinzhal_2.JPG

Zakharova: Θα τα καταστρέψουμε όλα

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Maria Zakharova έχει δηλώσει πως τα F – 16 που στέλνει το ΝΑΤΟ στην Ουκρανία θα έχουν την ίδια τύχη με τα άλλα δυτικά όπλα.
Δηλαδή θα καταστραφούν.
Η Maria Zakharova δήλωσε ότι τα μαχητικά F-16 δεν θα γίνουν πανάκεια και δεν μπορούν να επηρεάσουν την πορεία των εχθροπραξιών.
«Θα καταστρέφονται με συνέπεια από τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις», τόνισε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης