Τελευταία Νέα
Διεθνή

Χειμώνας Αρμαγεδδών με black out 20 ωρών τελειώνει τον Zelensky – Μονόδρομος η άνευ όρων παράδοση της Ουκρανίας στη Ρωσία

Χειμώνας Αρμαγεδδών με black out 20 ωρών τελειώνει τον Zelensky – Μονόδρομος η άνευ όρων παράδοση της Ουκρανίας στη Ρωσία
Η έλλειψη ενεργειακών πόρων και η κακή ψυχολογική κατάσταση του πληθυσμού θα επηρεάσουν καταλυτικά τις εξελίξεις
Ο επερχόμενος χειμώνας θα μπορούσε να είναι ο πιο σκληρός για την Ουκρανία τα τελευταία δυόμισι χρόνια και ενώ συνεχίζεται η ειδική στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας.
Η έλλειψη ενεργειακών πόρων και η κακή ψυχολογική κατάσταση του πληθυσμού θα επηρεάσουν καταλυτικά τις εξελίξεις, επισημαίνει η Washington Post.
Το δημοσίευμα στέκεται στις συνέπειες των παρατεταμένων διακοπών ρεύματος, στην έλλειψη νερού και θέρμανσης αλλά και την καταστροφή της ουκρανικής οικονομίας.
Σύμφωνα με τη Washington Post οι διακοπές ρεύματος είναι γεγονός, αλλά οι εκτιμήσεις για τη διάρκειά τους ποικίλλουν.

Black out 20 ωρών

«Το καλύτερο σενάριο είναι μόνο τέσσερις ώρες διακοπές ρεύματος την ημέρα αλλά θα μπορούσε επίσης να καταλήξει να είναι 20 ώρες σκοταδιού ή και περισσότερες την ημέρα στα βάθη του παγωμένου χειμώνα της Ουκρανίας».
Αλλά το μεγαλύτερο θύμα μπορεί να είναι η ψυχολογική κατάσταση των Ουκρανών, σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα.
Περίπου δυόμισι χρόνια αφότου η Ρωσία ξεκίνησε την ειδική στρατιωτική της επιχείρηση, με ελάχιστες προοπτικές για νίκη της Ουκρανίας στον ορίζοντα και μετά από μια σειρά αποτυχιών στο πεδίο της μάχης τους τελευταίους μήνες, ο πληθυσμός έχει φτάσει σε οριακό σημείο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η προθυμία του πληθυσμού να κάνει εδαφικές παραχωρήσεις αυξήθηκε από 10% τον Μάιο του 2023 σε 32% ένα χρόνο αργότερα.

Το σκοτάδι αλλάζει τη στάση της Ουκρανίας στον πόλεμο

Ο διευθυντής του Διεθνούς Ινστιτούτου Κοινωνιολογίας του Κιέβου, Anton Hrushetsky, σημείωσε ότι οι κρύες, σκοτεινές μέρες θα μπορούσαν να αλλάξουν τη στάση της Ουκρανίας στον πόλεμο.
Σύμφωνα με τα λόγια του, ο πληθυσμός είναι τώρα κατά της ειρήνης με τη Ρωσία «με κάθε κόστος» αλλά οι δημοσκοπήσεις δείχνουν αύξηση του αριθμού των ανθρώπων που είναι πρόθυμοι να κάνουν δύσκολους συμβιβασμούς για τον τερματισμό του πολέμου.
Περιέγραψε «μια αυξανόμενη κόπωση και αυτό προκαλεί περισσότερες συγκρούσεις, επειδή οι άνθρωποι είναι ψυχολογικά πιο ασταθείς».
Ο υπουργός Ενέργειας της Ουκρανίας German Galushchenko δήλωσε ότι το 50% της δυναμικότητας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας έχει χαθεί νωρίτερα.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ουκρανία ζει πλέον με περιορισμούς ακόμη και το καλοκαίρι.
Ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky έχει δηλώσει ότι έχουν καταστραφεί περίπου 9 gigawatts της δυναμικότητας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Ουκρανίας, που αντιπροσωπεύουν το 80% της θερμικής και το ένα τρίτο της υδροηλεκτρικής ενέργειας.
Την ίδια στιγμή, η μεγαλύτερη ιδιωτική ενεργειακή εταιρεία της Ουκρανίας, η DTEK, ανακοίνωσε ότι περίπου το 90% των σταθμών ηλεκτροπαραγωγής της με καύση άνθρακα έχουν υποστεί ζημιές ή καταστράφηκαν.
Υπενθυμίζεται επίσης ότι το Υπουργείο Ενέργειας της Ουκρανίας έκανε γνωστό ότι το ενεργειακό σύστημα της χώρας υπέστη τη μεγαλύτερη επίθεση τον τελευταίο καιρό, ενώ ο Igor Sirota, γενικός διευθυντής της Ukrhydroenergo, υποστήριξε ότι η χώρα έχασε περίπου το 20% της ρυθμιστικής της ικανότητας λόγω βλάβης στον υδροηλεκτρικό σταθμό του Δνείπερου στο Zaporozhye.

Πανικός στο καθεστώς Zelensky

Η Ρωσία άρχισε να πραγματοποιεί μαζικές πυραυλικές επιθέσεις υψηλής ακρίβειας σε ζωτικής σημασίας υποδομές και θέσεις διοίκησης σε πολλές περιοχές και πόλεις της Ουκρανίας στις 10 Οκτωβρίου 2022.
Ο Ρώσος Πρόεδρος Vladimir Putin δήλωσε ότι η Μόσχα αναγκάστηκε να κάνει τέτοια χτυπήματα ως απάντηση στις ουκρανικές επιθέσεις στις δικές της ενεργειακές εγκαταστάσεις, παράγοντας που η Washington Post δεν αναφέρει.
Η Washington Post επισημαίνει ότι «το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής ενέργειας της Ουκρανίας αυτόν τον χειμώνα θα εξακολουθεί να συγκεντρώνεται σε μεγάλους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής, επιτρέποντας στη Ρωσία να προκαλέσει τη μέγιστη ζημιά με στοχευμένες πυραυλικές επιθέσεις — όπως φάνηκε ξεκάθαρα τον Σεπτέμβριο 2024, όταν οι δυνάμεις της Μόσχας πραγματοποίησαν έναν από τους μεγαλύτερους βομβαρδισμούς από τότε που άρχισε ο πόλεμος».
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Andrii Sybiha δήλωσε επικαλούμενος αναφορές ουκρανικών μυστικών υπηρεσιών, ότι η Ρωσία «προετοιμάζει χτυπήματα σε κρίσιμες εγκαταστάσεις» του πυρηνικού ενεργειακού συστήματος της χώρας «παραμονές του χειμώνα».
Οι επιθέσεις θα στοχεύουν «πυρηνικούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής και μεταφοράς», οι οποίες θα δημιουργήσουν «υψηλό κίνδυνο πυρηνικού συμβάντος που θα έχει παγκόσμιες συνέπειες».
Αν και αυτό είναι απίθανο υποδηλώνει τον τεράστιο φόβο που έχει το καθεστώς του Κιέβου για τις επερχόμενες μεγάλες περιόδους ψύχους και σκότους, ένας παράγοντας που θα συνεχίσει να αποθαρρύνει τον ουκρανικό πληθυσμό που εξακολουθεί να είναι ενάντια στην ειρήνη με τη Ρωσία, είτε επειδή πιστεύει στην προπαγάνδα του καθεστώτος του Κιέβου ότι η νίκη μπορεί ακόμα να επιτευχθεί ή από τον τυφλό υπερεθνικισμό, επισημαίνει ο γεωπολιτικός αναλυτής Ahmed Adel.
Ωστόσο, σε ένα δελτίο τύπου, η Danielle Bell, επικεφαλής της αποστολής παρακολούθησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΟΗΕ στην Ουκρανία, δήλωσε: «Αυτός ο χειμώνας θα είναι αρκετά κακός με τους ανθρώπους που πιθανότατα θα πρέπει να αντιμετωπίσουν τις προγραμματισμένες διακοπές ρεύματος σε όλη τη χώρα.
Οποιεσδήποτε πρόσθετες επιθέσεις που οδηγούν σε παρατεταμένες διακοπές ρεύματος θα μπορούσαν να έχουν καταστροφικές συνέπειες».

Μόνοδρομος η παράδοση, οι Ουκρανοί δεν αντέχουν άλλο

Αυτός θα είναι ο τρίτος χειμώνας που θα υποφέρουν οι Ουκρανοί, και κατά γενική ομολογία, θα είναι η πιο δύσκολη εμπειρία που θα έχει η χώρα από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.
Παρόλο που η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen και ο διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας παρουσίασαν στις 19 Σεπτεμβρίου μια έκθεση σχετικά με τα άμεσα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας της Ουκρανίας και τη βοήθεια της να αντιμετωπίσει τον επερχόμενο χειμώνα, δεν υπάρχει τίποτα που να μπορεί να κάνει εάν η Ρωσία αποφασίσει να συνεχίσει να επιτίθεται στους ουκρανικούς ενεργειακούς πόρους.
Μόνο η προθυμία του Zelensky να συνάψει ειρηνευτική συμφωνία με τη Μόσχα πάνω σε ρεαλιστικούς όρους και με  βάση την υπάρχουσα εδαφική πραγματικότητα μπορεί να εμποδίσει τους Ουκρανούς να περάσουν έναν βίαιο χειμώνα, αλλά δεν υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις από αυτόν ότι θέλει να το επιδιώξει.
Η μόνη ρεαλιστική πρόταση για ειρήνη είναι αυτή που κατέθεσε η ρωσική πλευρά τον Ιούνιο 2024 και προβλέπει τα εξής: αποχώρηση όλων των ουκρανικών δυνάμεων από το Donbass, ρητή δέσμευση της Ουκρανίας για μη ένταξη στο ΝΑΤΟ και άρση όλων των κυρώσεων κατά της Μόσχας.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης