Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κόλαφος το ευρωπαϊκό δικαστήριο για τις μεταγραφές παικτών της FIFA – Τι θα αλλάξει η απόφαση Diarra

Κόλαφος το ευρωπαϊκό δικαστήριο για τις μεταγραφές παικτών της FIFA – Τι θα αλλάξει η απόφαση Diarra
Είναι μια απόφαση που πιθανότατα θα οδηγήσει σε ανατροπή των κανονισμών της αγοράς ποδοσφαίρου και θα αλλάξει την οικονομία του αθλήματος
Κόλαφος ήταν το ανώτατο δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για ορισμένους κανόνες της FIFA που έχουν να κάνουν με τις μεταγραφές παικτών, καθώς αποφάσισε ότι είναι αντίθετοι με τη νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με τον ανταγωνισμό και την ελευθερία κινήσεων.
Ήταν μια απόφαση που πιθανότατα θα οδηγήσει σε ανατροπή των κανονισμών της αγοράς ποδοσφαίρου και θα αλλάξει την οικονομία του αθλήματος.
Η απόφαση του δικαστηρίου ήρθε αφού ο πρώην Γάλλος διεθνής Lassana Diarra αμφισβήτησε νομικά τους κανόνες της FIFA μετά από μια διαμάχη με έναν σύλλογο που χρονολογείται πριν από μια δεκαετία.
Ο Diarra υποστήριξε ότι οι περιορισμοί της FIFA σήμαιναν ότι δεν μπορούσε να βρει νέο σύλλογο μετά τη λήξη του συμβολαίου του με τη ρωσική ομάδα Λοκομοτίβ Μόσχας το 2014.
Οι κανόνες της FIFA ορίζουν ότι εάν ένας παίκτης λύσει το συμβόλαιό του χωρίς «εύλογη αιτία», ο παίκτης και κάθε σύλλογος που επιθυμεί να τον υπογράψει ευθύνονται από κοινού για την καταβολή αποζημίωσης στον προηγούμενο σύλλογο.
«Αυτοί οι κανόνες εμποδίζουν την ελεύθερη κυκλοφορία των παικτών και τον ανταγωνισμό μεταξύ των συλλόγων», ανέφερε το δικαστήριο σε δήλωση.
«Οι εν λόγω κανόνες είναι τέτοιοι που εμποδίζουν την ελεύθερη κυκλοφορία των επαγγελματιών ποδοσφαιριστών που επιθυμούν να αναπτύξουν τη δραστηριότητά τους πηγαίνοντας να εργαστούν σε έναν νέο σύλλογο».

Κρίσιμη η απόφαση

Η απόφαση θεωρείται κρίσιμη επειδή θα μπορούσε να διευκολύνει τους παίκτες να λύσουν τα συμβόλαιά τους και να ενταχθούν σε άλλη ομάδα – ενδεχομένως να οδηγήσει σε ένα σενάριο όπου οι μεγαλύτεροι σύλλογοι θα μπορούσαν πιο εύκολα να κυνηγούν παίκτες από μικρότερους αντιπάλους.
Η παγκόσμια ένωση παικτών FIFPro, η οποία είχε υποστηρίξει την υπόθεση του Diarra, είπε ότι η απόφαση «θα αλλάξει το τοπίο του επαγγελματικού ποδοσφαίρου».
Ωστόσο, μπορεί να χρειαστούν μερικά χρόνια μέχρι να τεθούν σε ισχύ οποιεσδήποτε αλλαγές στο σύστημα, καθώς η απόφαση της Παρασκευής αποτελεί μέρος μιας βελγικής δικαστικής υπόθεσης που βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη.
Η FIFA είπε ότι «θα αναλύσει την απόφαση σε συντονισμό με άλλα ενδιαφερόμενα μέρη πριν σχολιάσει περαιτέρω».

Ο δεκαετής αγώνας του Diarra

Οι δικηγόροι του Diarra χαρακτήρισαν την απόφαση «ολική νίκη» μετά από μια μακροχρόνια δικαστική μάχη.
Ο Diarra είχε υπογράψει τετραετές συμβόλαιο με τη Λοκομοτίβ Μόσχας το 2013, αλλά η συμφωνία τερματίστηκε ένα χρόνο αργότερα, αφού ήταν δυσαρεστημένος με τις υποτιθέμενες περικοπές μισθών.
Η Λοκομοτίβ Μόσχας ζήτησε αποζημίωση στο επιμελητήριο επίλυσης διαφορών της FIFA και ο παίκτης υπέβαλε ανταγωγή ζητώντας αποζημίωση για μη καταβληθέντες μισθούς.
Το Αθλητικό Διαιτητικό Δικαστήριο αποφάσισε υπέρ του ρωσικού συλλόγου και ο παίκτης καταδικάστηκε να πληρώσει 10,5 εκατομμύρια ευρώ.
Ο Diarra ισχυρίστηκε ότι η αναζήτησή του για νέο σύλλογο παρεμποδίστηκε από τους κανόνες της FIFA που ορίζουν ότι οποιαδήποτε νέα ομάδα θα είναι από κοινού υπεύθυνη μαζί του για την καταβολή αποζημίωσης στη Λοκομοτίβ.
Ο πρώην παίκτης της Ρεάλ Μαδρίτης υποστήριξε επίσης ότι μια πιθανή συμφωνία με τη βελγική ομάδα Σαρλερουά απέτυχε λόγω των κανόνων της FIFA και μήνυσε τη FIFA και τη βελγική ομοσπονδία σε βελγικό δικαστήριο για αποζημίωση και απώλεια κερδών έξι εκατομμυρίων ευρώ (7 εκατομμύρια δολάρια). Καθώς η αγωγή εξακολουθεί να περνά από τα βελγικά δικαστήρια, η υπόθεση παραπέμφθηκε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για καθοδήγηση.
Στην σημερινή απόφαση, το δικαστήριο πρόσθεσε ότι οι ισχύοντες κανόνες «επιβάλλουν σημαντικούς νομικούς κινδύνους, απρόβλεπτους και δυνητικά πολύ υψηλούς οικονομικούς κινδύνους, καθώς και μεγάλους αθλητικούς κινδύνους σε εκείνους τους παίκτες και συλλόγους που επιθυμούν να τους χρησιμοποιήσουν, οι οποίοι, συνολικά, είναι τέτοιοι που εμποδίζουν τις διεθνείς μεταγραφές από αυτούς τους παίκτες».

Σημαντικός αντίκτυπος;

Δεν ήταν αμέσως σαφές τι αντίκτυπο θα έχει η απόφαση στους παίκτες και τα πρωταθλήματα γενικότερα, αλλά ορισμένοι αναλυτές τη συνέκριναν με την απόφαση του ECJ του 1995 για τον Βέλγο ποδοσφαιριστή Jean-Marc Bosman.
Αυτή η απόφαση καταργούσε τους περιορισμούς που τέθηκαν σε ξένους παίκτες της ΕΕ εντός των εθνικών πρωταθλημάτων και επέτρεψε στους παίκτες του μπλοκ να μετακομίσουν δωρεάν σε άλλο σύλλογο όταν έληγαν τα συμβόλαιά τους.
Αυτή η απόφαση έστρεψε τελικά την αγορά συναλλαγών παικτών προς όφελος των πλουσιότερων συλλόγων στη δυτική Ευρώπη που μπορούσαν να δελεάσουν ελεύθερους παίκτες με μεγάλους μισθούς και απέφευγαν να πληρώσουν μεταγραφικά τέλη στα οποία βασίζονταν πολλοί μικρότεροι σύλλογοι.
Εάν η FIFA εισαγάγει κανόνες που διευκολύνουν τους παίκτες να λύσουν τα συμβόλαιά τους και να μπουν σε νέους συλλόγους όταν θέλουν, ολόκληρο το σύστημα μεταγραφών που βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στα τέλη μεταγραφής θα μπορούσε να αμφισβητηθεί, με τους συλλόγους λιγότερο να μπαίνουν στον πειρασμό να επενδύσουν εκατομμύρια σε παίκτες με περισσότερη ελευθερία να φύγουν.
Αλλά θα μπορούσε επίσης να δώσει περισσότερη δύναμη στους πλουσιότερους συλλόγους ικανούς να δελεάσουν παίκτες με γιγάντιες προσφορές μισθών.
«Όλοι οι επαγγελματίες παίκτες έχουν επηρεαστεί από αυτούς τους παράνομους κανόνες και επομένως μπορούν τώρα να ζητήσουν αποζημίωση για τις απώλειές τους», ισχυρίστηκαν οι δικηγόροι του Diarra σε μια δήλωση.

Η FIFA είναι πρόθυμη να συζητήσει προσαρμογές

Παρόλο που το δικαστήριο είπε ότι οι κανονισμοί μεταγραφών της FIFA μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση μιας μορφής σταθερότητας στις επαγγελματικές ομάδες και να συμβάλουν στην εξασφάλιση της κανονικότητας των αγώνων, επέμεινε ότι στην περίπτωση του Diarra «οι εν λόγω κανόνες φαίνεται ωστόσο να υπόκεινται σε επικύρωση (από το βελγικό εφετείο) από πολλές απόψεις, να υπερβούμε ό,τι είναι απαραίτητο για την επιδίωξη αυτού του στόχου».
Η υπόθεση Diarra πέρασε από τα δικαστικά όργανα της FIFA πριν από την εκλογή του προέδρου της FIFA το 2016, Gianni Infantino, ο οποίος έχει θέσει ως προτεραιότητα τον εκσυγχρονισμό των κανόνων της αγοράς μεταγραφών. Κατά την εξέλιξη της υπόθεσης Diarra, η FIFA δήλωσε ότι είναι ανοιχτή σε ευρεία διαβούλευση με συνδικάτα, συλλόγους και πρωταθλήματα για να εξετάσει τις απόψεις των δικαστηρίων.
Η FIFA είπε ότι η απόφαση «θέτει υπό αμφισβήτηση μόνο δύο παραγράφους δύο άρθρων των Κανονισμών της FIFA για την κατάσταση και τις μεταγραφές των παικτών, τους οποίους το εθνικό δικαστήριο καλείται τώρα να εξετάσει».
Όσον αφορά τους κανόνες αγώνων, το δικαστήριο επέκρινε τις αποφάσεις της FIFA για τον περιορισμό και την αποτροπή του διασυνοριακού ανταγωνισμού μεταξύ ευρωπαϊκών συλλόγων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης