Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γιατί η Πολωνία απέκτησε μεγαλύτερα αποθέματα χρυσού από τη Βρετανία

Γιατί η Πολωνία απέκτησε μεγαλύτερα αποθέματα χρυσού από  τη Βρετανία
Ο επικεφαλής της NBP, Glapiński, σημείωσε την αξιοπιστία και τη φερεγγυότητα της οικονομίας της Πολωνίας, σε αντίθεση με τις γεωπολιτικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει με το Ουκρανικό - Το 20% των στβαλλαγματικών αποθεμάτων της χώρας είναι σε χρυσό
Ο Adam Glapiński, πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας της Πολωνίας, ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη 3 Οκτωβρίου  ότι «εκ μέρους όλων των Πολωνών», η τράπεζα έχει τώρα 420 τόνους χρυσού, καθιστώντας την μέρος της «αποκλειστικής λέσχης των μεγαλύτερων κατόχων χρυσού αποθέματα στον κόσμο».
Ο Glapiński επαίνεσε επίσης τον τρόπο με τον οποίο αγοράστηκε ο χρυσός, ιδίως οι τιμές στις οποίες αγοράστηκε το πολυτιμο μέταλλο.
«Καταφέραμε να το κάνουμε με μεγάλη επιτυχία», είπε, προσθέτοντας ότι η κεντρική τράπεζα της Πολωνίας κέρδισε ή εξοικονόμησε αρκετές δεκάδες δισεκατομμύρια ζλότι κατά τη διαμόρφωση των αποθεμάτων.
Βεβαίως, η προηγούμενη συντηρητική κυβέρνηση υπό το κόμμα Νόμου και Δικαιοσύνης (PiS) ξεκίνησε το πάρτυ των... αγορών χρυσού ενώ ήταν στην εξουσία, διαμορφώνοντας ένα σημαντικό κομμάτι των συνολικών αποθεμάτων.
«Έχουμε ξεπεράσει συμβολικά τους πόρους της Μεγάλης Βρετανίας, η οποία ήταν πάντα ένα είδος σημείου αναφοράς», είπε ο επικεφαλής της NBP, προσθέτοντας ότι οι αγορές χρυσού θα συνεχιστούν.
Τονίζει επίσης τη σημασία των αποθεμάτων χρυσού ως ένδειξη σταθερότητας της οικονομίας και κρατικού αποθέματος.
«Σύμφωνα με την απόφαση του διοικητικού συμβουλίου, προσπαθούμε το 20% των συναλλαγματικών μας αποθεμάτων να είναι σε χρυσό.
Τότε, θα βρεθούμε σε ένα τόσο στενό, αποκλειστικό κλαμπ των καλύτερων οικονομιών στον κόσμο», είπε ο Glapiński.
Σημειώνοντας ότι «οι καλύτερες οικονομίες στον κόσμο συνήθως δεν είναι οικονομίες πρώτης γραμμής με εμπόλεμες ζώνες», αναφερόμενος στον πόλεμο στην Ουκρανία, ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας φρόντισε να αναφέρει ότι και η Πολωνία έχει περίπου 200 δισεκατομμύρια δολάρια σε συναλλαγματικά αποθέματα.
«Κανένας από τους εμπορικούς μας εταίρους και επενδυτές δεν μπορεί να αμφισβητήσει την αξιοπιστία και τη φερεγγυότητά μας, ακόμη και όταν μια δραματική κατάσταση εκτυλίσσεται γύρω μας» σημείωσε, αναφερόμενος στην ένταση των γεωπολιτικών κινδύνων και το πώς επιδρούν στη διαμόρφωση των συναλλαγματικών αποθεμάτων.


Οι κινήσεις των κεντρικών τραπεζών

Την ίδια ώρα η κεντρική τράπεζα της Κίνας δεν πρόσθεσε χρυσό στα αποθέματά της για τέταρτο συνεχόμενο μήνα τον Αύγουστο, καθώς οι τιμές για το πολύτιμο μέταλλο αυξήθηκαν σε ύψος ρεκόρ ενώ η Ρωσία αυξάνει τις αγορές της προκειμένου να θωρακίσει τις εμπορικές της συναλλαγές.
Τα αποθέματα του χρυσού που κατέχεται από τη Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας παρέμειναν αμετάβλητα στα 72,8 εκατομμύρια ουγγιές στο τέλος του περασμένου μήνα, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα το Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου 2024.
Η PBOC είχε προσθέσει στα αποθέματά της για 18 συνεχόμενους μήνες έως τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους, συμβάλλοντας στην ενίσχυση των τιμών .
Η διακοπή των αγορών από την PBOC προσθέτει ενδείξεις ότι η άνοδος των τιμών μειώνει τη ζήτηση από τις κεντρικές τράπεζες, μετά από ένα κύμα αγορών το πρώτο εξάμηνο.
Ωστόσο, αρκετοί αναλυτές βλέπουν ότι η αγορές των κεντρικών τραπεζών θα ωθήσουν ανοδικά την αγορά φέτος
Τα αποθέματα – πάνω από 20% φέτος - αυξήθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο που είχε ποτέ τον Αύγουστο, καθώς οι traders αύξησαν τα στοιχήματα για νομισματική χαλάρωση από την Federal Reserve.

Ενώ οι υψηλές τιμές έχουν βλάψει πρόσφατα τις λιανικές πωλήσεις ειδών όπως κοσμήματα στην Κίνα, οι ράβδοι χρυσού και τα νομίσματα είναι όλο και πιο δημοφιλή καθώς οι επενδυτές προσπαθούν να προστατεύσουν τον πλούτο τους από την αδύναμη οικονομία.
Από την 1η Σεπτεμβρίου, τα διεθνή αποθέματα της Ρωσίας αυξήθηκαν στα 613,7 δισ. δολάρια, από 602,05 δισ. δολάρια την 1η Αυγούστου.
Τον Αύγουστο, η Ρωσία αύξησε τις επενδύσεις της σε χρυσό κατά 5,1%, στα 188,8 δισεκατομμύρια δολάρια.
Το προηγούμενο ρεκόρ είχε καταγραφεί ένα μήνα νωρίτερα στα 179,5 δισεκατομμύρια δολάρια.
Ως αποτέλεσμα, το μερίδιο του χρυσού στα συνολικά αποθέματα αυξήθηκε στο 30,8%, από 29,8% τον Ιούλιο.
Αυτό το επίπεδο ήταν το υψηλότερο από τον Ιανουάριο του 2000, όταν το μερίδιο του νομισματικού χρυσού ήταν 31,2%.
Το υψηλότερο μερίδιο χρυσού στα αποθέματα καταγράφηκε την 1η Ιανουαρίου 1993 - 56,9%, και το χαμηλότερο - τον Ιούνιο του 2007, όταν ήταν μόνο 2,1%.
Στιγμιότυπο_οθόνης_2024-09-07_175330.png
Μια πρόσφατα δημοσιευμένη έκθεση από το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού (WGC) σημειώνει ότι οι κεντρικές τράπεζες σε διάφορες χώρες συνέχισαν να αυξάνουν τα αποθέματα χρυσού το δεύτερο τρίμηνο του 2024.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, ηγέτης στην αύξηση των αποθεμάτων χρυσού το δεύτερο τρίμηνο ήταν η Πολωνία, η οποία αγόρασε 18,68 τόνους χρυσού .
- Η Ινδία κατέλαβε τη δεύτερη θέση με την αγορά 18,67 τόνων - την ίδια ποσότητα χρυσού που αγόρασε η χώρα το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.
Η Ινδία αναμένεται να συνεχίσει να αυξάνει τα αποθέματά της σε χρυσό για να εξασφαλίσει μεγαλύτερη σταθερότητα στο χρηματοπιστωτικό της σύστημα, καθώς το μερίδιο του χρυσού στα αποθέματά της ήταν λίγο πάνω από 13% στο τέλος του δεύτερου τριμήνου.
Η Τουρκία ήταν στην τρίτη θέση, αγοράζοντας 14,63 τόνους χρυσού το δεύτερο τρίμηνο του 2024.
Το πρώτο τρίμηνο, ήταν η πρώτη σε όγκους αγορών χρυσού , ξεπερνώντας την Κίνα, με συνολική άνοδο 30,12 τόνων.
Την τέταρτη και την πέμπτη θέση κατέλαβαν το Ουζμπεκιστάν και η Τσεχία, που αύξησαν τα αποθέματά τους σε χρυσό κατά 7,4 τόνους και 5,9 τόνους, αντίστοιχα.
Ωστόσο, δεν επέλεξαν όλες οι χώρες να συσσωρεύσουν χρυσό.
Ορισμένα κράτη εκμεταλλεύτηκαν το υψηλό επίπεδο τιμών για να το πουλήσουν.
Για παράδειγμα, το Καζακστάν πούλησε 11,83 τόνους χρυσού το δεύτερο τρίμηνο και η Σιγκαπούρη πούλησε 7,75 τόνους.

Η άνοδος της τιμής  και οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι

Ο χρυσός βρίσκεται σε τροχιά για την καλύτερη απόδοση από το 2010, ξεπερνώντας ακόμη και το κέρδος 25,1% του 2020, καθώς η πανδημία του COVID-19 έδωσε ώθηση στο «ασφαλές επενδυτικό καταφύγιο».
Κατά 811% έχουν εκτοξευθεί οι τιμές του χρυσού από την αλλαγή της χιλιετίας, ξεπερνώντας την απόδοση 517% του S&P από τις 31 Δεκεμβρίου 1999
Η πιο πρόσφατη άνοδος στις τιμές του χρυσού ήταν η απόφαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας την Τετάρτη (18/9) για την πρώτη μείωση των επιτοκίων εδώ και 4,5 χρόνια, η οποία θα ωθήσει το πολύτιμο μέταλλο, σύμφωνα με τη συμβατική σοφία, καθώς οι τιμές του χρυσού αυξήθηκαν 2% από την Τρίτη έως την Παρασκευή (20/7).
Τα χαμηλότερα ποσοστά απόδοσης άλλων μη μετοχικών περιουσιακών στοιχείων που προσφέρουν σταθερές πληρωμές που συνδέονται με τα επιτόκια που ορίζει η Fed, όπως κρατικά ομόλογα βραχείας λήξης και πιστοποιητικά καταθέσεων (CD), ενδέχεται να κάνουν τον χρυσό πιο δημοφιλή επιλογή επενδυτικής διαφοροποίησης καθώς θεωρείται ίσως το πιο δημοφιλές αντιστάθμισμα έναντι του πληθωρισμού - ο οποίος μάλλον δεν φαίνεται να έχει αντιμετωπιστεί.
Πράγμα που σημαίνει ότι εάν ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ επιδεινωθεί, οι τιμές του χρυσού θα έχουν ανοδική ώθηση.
Αλλά δεν είναι μόνο η νομισματική πολιτική των ΗΠΑ που ενισχύει τον χρυσό, καθώς οι ειδικοί συνδέουν την αυξημένη… όρεξη για χρυσό με γεωπολιτικούς κινδύνους παγκοσμίως, μεταξύ άλλων από τις εκλογές στις ΗΠΑ και τους συνεχιζόμενους πολέμους μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας και η κατάσταση στη Μέση Ανατολή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης