Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στο χείλος της απόλυτης καταστροφής - Τα 10 σενάρια για τα αντίποινα του Ιράν σε ένα ισχυρό ισραηλινό χτύπημα

Στο χείλος της απόλυτης καταστροφής - Τα 10 σενάρια για τα αντίποινα του Ιράν σε ένα ισχυρό ισραηλινό χτύπημα
«Τα αντίποινα μπορεί να προκαλέσουν πρωτοφανή προβλήματα στο ισραηλινό καθεστώς», προειδοποιούν οι Ιρανοί αξιωματούχοι
Στην κόψη του ξυραφιού βρίσκεται η Μέση Ανατολή, με τη διεθνή κοινότητα να παρακολουθεί με αγωνία, όχι μόνο τυχόν ισραηλινά αντίποινα κατά του Ιράν, αλλά και μια πιθανή ανταπάντηση της Τεχεράνης προς το εβραϊκό κράτος.

10 σενάρια τρόμου - «Δεν θα μοιάζει σε τίποτα με την επίθεση της 1ης Οκτωβρίου»

Μάλιστα, στο Ιράν έχουν προετοιμάσει 10 σενάρια για το πώς θα απαντήσουν σε περίπτωση που δεχθούν χτύπημα από το Ισραήλ.
Στρατιωτική πηγή, που μίλησε στο Πρακτορείο Tasnim, διευκρίνισε ότι το Ιράν μπορεί να μην χτυπήσει παρόμοιους στόχους στην ισραηλινή επικράτεια, αλλά αντίθετα να στοχεύσει διαφορετικούς στόχους, που θα εντείνουν την αποτελεσματικότητα της απάντησης, σε ένα χτύπημα που δεν θα μοιάζει σε τίποτα -ως προς την έντασή του- με την προγενέστερη επίθεση της 1ης Οκτωβρίου.

«Εξαιρετικά ευαίσθητες οι υποδομές του σιωνιστικού καθεστώτος»

Η Τεχεράνη είναι αποφασισμένη να μην αφήσει ατιμώρητο δεύτερο χτύπημα στην επικράτεια της μετά τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς Ismail Haniyeh, για το λόγο αυτό τα σενάρια επικαιροποιούνται διαρκώς.
«Τα αντίποινα μπορεί να προκαλέσουν πρωτοφανή προβλήματα στο ισραηλινό καθεστώς», προειδοποίησε η ίδια πηγή προσθέτοντας πως «σε σύγκριση με το Ιράν, το Σιωνιστικό καθεστώς έχει μικρότερη έκταση και λιγότερες αλλά πιο ευαίσθητες υποδομές».
Η ίδια πηγή υπογραμμίζει με νόημα ότι αρκετές χώρες τους έχουν κάνει γνωστό πως δεν θα ενεργήσουν αυτή τη φορά για να προστατεύσουν το Ισραήλ και υπενθύμισε πως το κάνει θα περάσει την κόκκινη γραμμή και θα υποστεί απώλειες.

Πώς μπορεί από την πλευρά του το Ισραήλ να απαντήσει στην επίθεση του Ιράν;

Έχουν κυκλοφορήσει πολυάριθμες αναφορές για το ποια θα μπορούσε να είναι η απάντηση του Ισραήλ στα χτυπήματα του Ιράν της 1ης Οκτωβρίου.

Για το Ισραήλ – και τον στενό σύμμαχό του, τις ΗΠΑ – υπάρχουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα για κάθε στόχο που τίθεται στο Ιράν, σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC.

– Βάσεις πυραύλων

Αποτελούν τον πιο προφανή στρατιωτικό στόχο, καθώς το Ισραήλ θα επιθυμούσε να υποβαθμίσει όσο το δυνατόν περισσότερο την ικανότητα του Ιράν να αντεπιτεθεί σε ένα χτύπημα. Επίσης, με τον τρόπο αυτό θα αποφύγει σε σημαντικό βαθμό τις απώλειες αμάχων.

– Πετρέλαιο και οικονομικές υποδομές

Μια τέτοια επίθεση θα έπληττε οικονομικά το Σώμα των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν (IRGC), βλάπτοντας την ικανότητά του να χρηματοδοτεί τις ομάδες της περιοχής που υποστηρίζει, καθώς και την προμήθεια όπλων του. Ωστόσο, πιθανότατα θα υπάρξουν απώλειες αμάχων και η τιμή του πετρελαίου θα μπορούσε να εκτιναχθεί στα ύψη, κάτι που δεν θα ήθελε η Ουάσιγκτον.

– Ηγεσία

Αυτό θα συνιστούσε μια στρατηγική κλιμάκωση, να αποτελέσουν δηλαδή στόχο βασικά στελέχη των IRGC και του καθεστώτος, κάτι που θα μπορούσε να προκαλέσει μεγάλα αντίποινα από την Τεχεράνη.

– Πυρηνικές εγκαταστάσεις

Θα ήταν η πιο επικίνδυνη κίνηση από όλες και η Ουάσιγκτον έχει καταστήσει σαφές ότι δεν θα την υποστήριζε. Επίσης, είναι πιθανό ότι ένα ισραηλινό χτύπημα θα αποτύγχανε να καταστρέψει αυτές τις καλά προστατευμένες υπόγειες τοποθεσίες, ενώ επιπλέον, θα μπορούσε να ωθήσει το Ιράν να εργαστεί για την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων ως μελλοντικό αποτρεπτικό μέσο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης