Τελευταία Νέα
Διεθνή

Παιχνίδια... ειρήνης από Γερμανία: Έτοιμος ο Scholz για επικοινωνία με Putin - Μίνι Σύνοδος των 4 «μεγάλων» για Ουκρανία

Παιχνίδια... ειρήνης από Γερμανία: Έτοιμος ο Scholz για επικοινωνία με Putin - Μίνι Σύνοδος των 4 «μεγάλων» για Ουκρανία
Δεν είναι ταμπού για τον καγκελάριο της Γερμανίας να επικοινωνήσει με τον Ρώσο πρόεδρο, δεν υπάρχει συγκεκριμένο ειρηνευτικό σχέδιο αναφέρει το Βερολίνο
Έτοιμος για μια τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο πρόεδρο, Vladimir Putin δηλώνει ο καγκελάριος της Γερμανίας, Olaf Scholz σε μια εξαιρετικά κρίσιμη χρονική στιγμή για την ουκρανική κρίση, καθώς το ερχόμενο Σάββατο 12/10 θα πραγματοποιηθεί μίνι Σύνοδο Κορυφής στο Βερολίνο με τη συμμετοχή των αρχηγών κρατών των ΗΠΑ, Μ. Βρετανίας, Γερμανίας και Γαλλίας με κύριο αντικείμενο τις τελευταίες εξελίξεις σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή.
Δεν είναι η πρώτη φορά που η γερμανική κυβέρνηση διαρρέει... την πρόθεση του καγκελάριου Scholz να συνομιλήσει με τον Ρώσο πρόεδρο, αν και από τη Μόσχα υποστηρίζουν πως μέχρι στιγμής δεν έχει ληφθεί κανένα επίσημο αίτημα για μια τέτοια συνομιλία.

Δεν είναι ταμπού

«Για τον Scholz η συνομιλία με τον Putin δεν είναι ταμπού.
Εντάσσει αυτήν την κίνηση στο στόχο του να τελειώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία.
Ο ίδιος ο καγκελάριος δεν το αποκλείει και θέλω να το επιβεβαιώσω για ακόμα μια αφορά» ανέφερε πηγή από τη γερμανική κυβέρνηση, όπως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.
Σε κάθε περίπτωση, η γερμανική κυβέρνηση ξεκαθαρίζει ότι ο καγκελάριος θα ήταν έτοιμος να επικοινωνήσει με τον Putin εάν έρθει «η κατάλληλη στιγμή» για μια τέτοια συζήτηση, προκειμένου να σταλεί ένα «ξεκάθαρο μήνυμα» ή προκύψει ένα «συγκεκριμένο ερώτημα».

Δεν έχει ειρηνευτικό σχέδιο

Την ίδια στιγμή, το Βερολίνο διαμηνύει πως ο καγκελάριος Scholz δεν διαθέτει κάποιο συγκεκριμένο ειρηνευτικό σχέδιο για την Ουκρανία.
Πηγή της κυβέρνησης διέψευσε πληροφορίες ότι ο Scholz έχει ένα «συγκεκριμένο ειρηνευτικό σχέδιο» για την Ουκρανία.
«Δεν υπάρχει τίποτα τέτοιο», είπε η αρμόδια πηγή.
Υπενθυμίζεται πως στις 9 Σεπτεμβρίου, δημοσίευμα της ιταλικής εφημερίδας La Repubblica υποστήριζε ότι ο Scholz ετοίμαζε το δικό του σχέδιο για μια ειρηνική διευθέτηση στην Ουκρανία, ένα είδος νέας συμφωνίας Μινσκ, βάσει του οποίου δεν αποκλειόταν η μεταφορά μέρους των ουκρανικών εδαφών στη Μόσχα.

Δηλώσεις Scholz

Είχαν προηγηθεί οι δηλώσεις του Γερμανού καγκελάριου στο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ZDF, όπου είχε πει ότι έχει έρθει η στιγμή να συζητήσουμε πώς θα επιτευχθεί η ειρήνη στην Ουκρανία.
Μάλιστα είχε ταχθεί ξανά υπέρ της συμμετοχής της Ρωσίας σε μια νέα σύνοδο κορυφής για την επίλυση της κρίσης.
Στις δηλώσεις αυτές είχε υποστηρίξει ότι την θέση αυτή, περί συμμετοχή της Ρωσίας σε μια Σύνοδο Κορυφής, συμμεριζόταν και ο Ουκρανός πρόεδρος, Volodymyr Zelensky.
Σχολιάζοντας τις δηλώσεις αυτές, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Maria Zakharova είχε υποστηρίξει ότι το Βερολίνο δεν διαβίβασε πληροφορίες στη Μόσχα σχετικά με το «ειρηνευτικό σχέδιο» του Scholz για την επίλυση της ουκρανικής σύγκρουσης, είτε άμεσα είτε μέσω τρίτων.
Τότε η Zakharova είχε αναφέρει ότι η ύπαρξη ενός τέτοιου σχεδίου δεν είναι τίποτα άλλο από κουτσομπολιά και διαρροές.

Μίνι Σύνοδος

Οι δηλώσεις αυτές περί ετοιμότητας του Γερμανού καγκελάριου για μια συνομιλία με τον Putin έρχονται τη στιγμή που έγινε γνωστό πως το ερχόμενο Σάββατο 12 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί στο Βερολίνο μια μίνι σύνοδος κορυφής ανάμεσα στον καγκελάριο της Γερμανίας, Olaf Scholz, στον πρόεδρο της Γαλλίας, Emmanuel Macron, στον πρωθυπουργό της Μ. Βρετανίας, Keir Starmer και στον πρόεδρο των ΗΠΑ, Joe Biden.
Στο επίκεντρο της Συνόδου αυτής θα εξεταστούν οι τελευταίες εξελίξεις τόσο στην Ουκρανία όσο και στη Μέση Ανατολή.
Κατόπιν οι 4 ηγέτες θα μεταβούν στην αεροπορική βάση των ΗΠΑ στο Ramstein της Γερμανίας όπου θα συμμετάσχουν στη συνάντηση των αρχηγών των κρατών που μετέχουν στην Ομάδα υποστήριξης της Ουκρανίας.
Στη συνάντηση αυτή το παρών θα δώσει και ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Volodymyr Zelensky, ο οποίος εξακολουθεί να ζητά από τη Δύση να επιτραπεί στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει δυτικά όπλα για επιθέσεις κατά στόχων στο έδαφος της Ρωσίας.
Το αίτημα αυτό του Zelensky είχε απορρίψει κατά τη συνάντηση τους ο πρόεδρος Biden, ο οποίος όμως είχε παραπέμψει για τις οριστικές αποφάσεις στη συνάντηση στο Ramstein.
Σημειώνεται ότι πρόκειται για μια εξαιρετικά κρίσιμη απόφαση, δεδομένου ότι η Ρωσία έχει προειδοποιήσει τη Δύση και τις ΗΠΑ ότι σε αυτήν την περίπτωση, δεν θα αποφασίσει για το εάν θα επιτραπεί στο Κίεβο να χρησιμοποιήσει τα δυτικά όπλα, αλλά θα αποφασίσει για το εάν θα συμμετάσχει άμεσα στον πόλεμο κατά της Ρωσίας.

Ρωσία: Κανένα επίσημο αίτημα

Πάντως, δεν είναι η πρώτη φορά που διακινείται το σενάριο μιας επικοινωνίας μεταξύ του Scholz και του Putin.
Δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Die Zeit είχε αναφέρει στις αρχές Οκτωβρίου ότι o Γερμανός καγκελάριος Scholz σχεδίαζε να συνομιλήσει με τον Ρώσο πρόεδρο, Vladimir Putin εντός των επόμενων εβδομάδων.
Βάσει του δημοσιεύματος, το περιβάλλον του Scholz εξέταζε το ενδεχόμενο μιας τηλεφωνικής συνομιλίας ενόψει της Συνόδου Κορυφής της G20 που είναι προγραμματισμένη για τον ερχόμενο Νοέμβριο στη Βραζιλία.
Ωστόσο, παρά τις πληροφορίες αυτές, η Ρωσία είχε διαμηνύσει τότε ότι δεν έχει λάβει κανένα επίσημο αίτημα από τη Γερμανία σχετικά με την πιθανότητα μιας τηλεφωνικής επικοινωνίας μεταξύ του Putin και του Scholz.
«Όχι, δεν το ζήτησαν» ήταν η απάντηση του εκπροσώπου του Κρεμλίνου, Dmitry Peskov στην ερώτηση για το εάν η Ρωσία είχε λάβει κάποιο αίτημα από τη Γερμανία για συνομιλία του Putin με τον Γερμανό καγκελάριο.

Sefcovic (EE):Πρέπει να προετοιμάσουμε την Ουκρανία να συζητήσει για ειρήνη «με ευνοϊκούς όρους»

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να βοηθήσει την Ουκρανία έτσι ώστε να βρεθεί σε μια θέση που να μπορεί να διαπραγματευτεί με τη Ρωσία με ευνοϊκούς όρους και παράλληλα να τη συνδράμει στο δρόμο προς την πλήρη ένταξη της στην ΕΕ υποστήριξε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Maros Sefcovic κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Σε αυτό το πλαίσιο ο Sefcovic επισήμανε επίσης την ανάγκη επίτευξης μιας συμφωνίας το συντομότερο δυνατό για την χορήγηση δανείου μακροοικονομικής χρηματοδοτικής βοήθειας ύψους έως και 35 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Όπως είπε, η ΕΕ εργάζεται επίσης για να διασφαλίσει ότι η Ουκρανία «είναι έτοιμη για τον επερχόμενο χειμώνα».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης