Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιράν: Στο τραπέζι το κλείσιμο των Στενών του Ορμούζ ως αντίποινα στις ευρωπαϊκές κυρώσεις

Ιράν: Στο τραπέζι το κλείσιμο των Στενών του Ορμούζ ως αντίποινα στις ευρωπαϊκές κυρώσεις
Αν η χώρα προχωρήσει σε μια τέτοια κίνηση, θα προκληθεί χάος στο παγκόσμιο εμπόριο
Σχετικά Άρθρα
Το κλείσιμο των Στενών του Ορμούζ στον Περσικό Κόλπο για τα ευρωπαϊκά πλοία, ως αντίποινα για τις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην αεροπορική-ναυαρχίδα Iran Air, προτείνει η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Kayhan του Ιράν, εν μέσω αυξανόμενων διπλωματικών εντάσεων μεταξύ Βρυξελλών και Τεχεράνης.
«Η Ευρώπη επέλεξε τον δρόμο της αντιπαράθεσης αντί της αλληλεπίδρασης, με το Ιράν, ξεκινώντας έναν νέο γύρο κυρώσεων με το ψευδές πρόσχημα ότι το Ιράν έχει στείλει πυραύλους στη Ρωσία.
Τώρα η Ευρώπη πρέπει να περιμένει να πληρώσει το κόστος της απόφασής της», υποστηρίζεται σε άρθρο της σκληροπυρηνικής εφημερίδας, στην οποία διευθυντής σύνταξης είναι ο Hossein Shariatmadari, διορισμένος από τον ανώτατο ηγέτη Ali Khamenei.
Στο άρθρο με τίτλο «Η Ευρώπη κλείνει τον ουρανό στις ιρανικές πτήσεις, να μπλοκαριστούν στη θάλασσα στα ευρωπαϊκά πλοία»,αναφέρεται πως το Ιράν «έχει σίγουρα περισσότερες δυνατότητες να ασκήσει πίεση στην Ευρώπη σήμερα», καθώς ένα εμπόδιο στα ευρωπαϊκά πλοία να φτάσουν στον προορισμό τους, θα είναι πιο δαπανηρό για την Ευρώπη σε σύγκριση με την απαγόρευση των πτήσεων της Iran Air.
Σημειώνεται ότι το 21% του παγκόσμιου εμποριου αργού πετρελαίου διέρχεται από τα Στενά, τα οποία περιπολούν σε μεγάλο βαθμό τόσο το Ιράν όσο και το δυτικό ναυτικό. Αυτό σημαίνει ότι το κλείσιμο του Ορμούζ θα σταματήσει επίσης όλες τις αποστολές πετρελαίου του Ιράν και ένα σημαντικό μέρος των εισαγωγών πετρελαίου της Κίνας. Από τον Ιανουάριο έως τον Σεπτέμβριο, η Κίνα εισήγαγε 4,2 mb/d αργού πετρελαίου μέσω των Στενών του Ορμούζ, αντιπροσωπεύοντας το 43% του αργού της που ήρθε διά θαλάσσης.
Υπενθυμίζεται πως η Iran Air, η μοναδική ιρανική αεροπορική εταιρεία που εκτελούσε πτήσεις προς χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανέστειλε όλες τις πτήσεις της προς την Ευρώπη λόγω των νέων κυρώσεων που επιβλήθηκαν από την ΕΕ στην ίδια και τη Mahan Air -η οποία ανήκει εν μέρει σε εταιρεία συνδεδεμένη με τους Φρουρούς της Επανάστασης- και η Saha Airlines, μια εταιρεία που ανήκει στην Πολεμική Αεροπορία του Ιράν.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι δυτικοί σύμμαχοί τους, κατηγορούν το Ιράν ότι χρησιμοποιεί τις μη στρατιωτικές του πτήσεις για να στείλει όπλα, συμπεριλαμβανομένων πυραύλων στη Ρωσία για τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Η Τεχεράνη αρνείται οποιαδήποτε μεταφορά πυραύλων στη Ρωσία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης