Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιταλορωσικό Επιμελητήριο: Οι αντιρωσικές κυρώσεις και οι... Βαλτικές δημοκρατίες, πλήττουν τους Ευρωπαίους μικρομεσαίους εξαγωγείς, όχι τη Ρωσία

Ιταλορωσικό Επιμελητήριο: Οι αντιρωσικές κυρώσεις και οι... Βαλτικές δημοκρατίες, πλήττουν τους Ευρωπαίους μικρομεσαίους εξαγωγείς, όχι τη Ρωσία
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Ιταλο-Ρωσικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Ferdinando Pelazzo, το κύριο πρόβλημα σχετίζεται με το σύστημα πληρωμών - η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναγκάζει τα ευρωπαϊκά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να περιορίσουν τις δραστηριότητες στη Ρωσία.
Οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία επηρεάζουν κυρίως τους μικρούς ευρωπαίους εξαγωγείς, οι οποίοι αντιμετωπίζουν μεγάλες δυσκολίες με τις τραπεζικές πληρωμές, δήλωσε ο πρόεδρος του Ιταλο-Ρωσικού Εμπορικού Επιμελητηρίου (IRTP) Ferdinando Pelazzo σε συνέντευξή του στο TASS.
Πολλοί Ιταλοί θέλουν να συνεχίσουν να εργάζονται στη ρωσική αγορά, συμμορφούμενοι με τους περιορισμούς του καθεστώτος κυρώσεων, πρόσθεσε.
"Οι κυρώσεις έπληξαν τους μικρότερους ευρωπαίους εξαγωγείς, οι οποίοι θα ήθελαν να συνεχίσουν να δραστηριοποιούνται εντός του νομικού πλαισίου και των κυρώσεων.
Τελικά, αυτό είναι το μέρος που υποφέρει περισσότερο.
Όσοι εξάγουν γύρω από τις κυρώσεις ξέρουν τι να κάνουν, ενώ τιμωρούνται οι νομοταγείς που δεν παραβιάζουν τις κυρώσεις, δηλαδή για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που εξάγουν υποδήματα, ρούχα, έπιπλα σπιτιού και αγαθά που δεν υπόκεινται σε κυρώσεις», σημείωσε.
Σύμφωνα με τον Pelazzo, το κύριο πρόβλημα σχετίζεται με το σύστημα πληρωμών - η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) αναγκάζει τα ευρωπαϊκά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να περιορίσουν τις δραστηριότητες στη Ρωσία.
"Αυτό είναι ένα τεράστιο πρόβλημα για την Ιταλία και την Ευρώπη γενικά, όπου δεν μπορούν πλέον να βασίζονται σε πιστωτικά ιδρύματα, τα οποία αναγκάζονται να περιορίσουν τις δραστηριότητες στη Ρωσία, υπακούοντας στην ΕΚΤ.
Αυτό είναι μεγαλύτερο πρόβλημα για τους Ιταλούς παρά για τη Ρωσία, όπου έχουν «βρήκαν τρόπους για να πραγματοποιήσουν πληρωμές για τις εξαγωγές τους», είπε.

Σημείωσε ότι το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα έντονο σε περιοχές όπου ουσιαστικά δεν υπάρχουν υποκαταστήματα ευρωπαϊκών τραπεζών.

«Όλα αυτά καθιστούν αδύνατη τις εξαγωγές των μικρομεσαίων επιχειρήσεων», εξήγησε ο Pelazzo.
Ως αποτέλεσμα, οι ιταλικές εξαγωγές στη Ρωσία βρίσκονται σε κρίση, πρόσθεσε.
"Υπάρχουν εταιρείες στην Ιταλία που εξήγαγαν κυρίως τα προϊόντα τους στη Ρωσία και είναι δύσκολο να βρουν νέες αγορές.
Αυτή η κατάσταση μας ανησυχεί περισσότερο.
Μας ενδιαφέρει να διατηρήσουμε το εμπόριο", κατέληξε.
Οι ιταλικές επιχειρήσεις φοβούνται δίωξη εργαζομένων στη Ρωσία

Οι ιταλικές επιχειρήσεις αισθάνονται άνετα στη Ρωσία και φοβούνται περισσότερο τη δίωξη εντός του οίκου τους, είπε ο Pelazzo.

"Προσπαθούμε να μην μιλάμε πολύ για ρωσικές επενδύσεις στην Ιταλία για να μην τις εκθέσουμε σε περιττούς κινδύνους, για τον ίδιο λόγο δεν δημοσιεύουμε λίστα με τα μέλη μας.
Οι απειλές προέρχονται περισσότερο από την Ιταλία.
Εδώ [στη Ρωσία] ποτέ δεν είχαμε ανησυχίες για τους Ιταλούς επενδυτές, ακόμη και όταν λαμβάνονται αποφάσεις σε κρατικό επίπεδο για μεταβίβαση περιουσιακών στοιχείων ή θέση τους υπό διοικητικό έλεγχο, ποτέ δεν γίνεται λόγος για προσωπικές απειλές.
Στην Ιταλία, η συνεργασία με τη Ρωσία μπορεί να προκαλέσει προβλήματα ακόμη και σε ιδιώτες.» είπε.
Σύμφωνα με τον Pelazzo, η Ρωσία παραμένει μια ενδιαφέρουσα αγορά για προϊόντα «made in Italy».
Αρκετές ευρωπαϊκές χώρες δεν επιτρέπουν εγκεκριμένες εξαγωγές στη Ρωσία

Ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, κυρίως οι χώρες της Βαλτικής και η Πολωνία, επιστρέφουν φορτηγά με ιταλικά προϊόντα στα σύνορα στο δρόμο τους προς τη Ρωσία, πρόσθεσε ο Pelazzo.

"Η πιο βολική διαδρομή από την Ιταλία στη Ρωσία είναι μέσω των χωρών της Βαλτικής.
Αλλά τώρα συχνά κάθε τρίτο ή κάθε δεύτερο φορτηγό γυρίζει πίσω πριν από τα ρωσικά σύνορα στις χώρες που συνορεύουν με τη Ρωσία.
Υπάρχουν προβλήματα στα κράτη της Βαλτικής και στην Πολωνία", είπε. .
Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτή η κατάσταση αναγκάζει τους ανθρώπους να επιλέγουν μεγαλύτερες διαδρομές μέσω Τουρκίας.
"Ακόμα κι αν κοστίζει περισσότερο, είναι πιο ασφαλές.
Ο εξαγωγέας θέλει να παραδώσει τα προϊόντα που δεν υπόκεινται σε κυρώσεις.
Έχουμε επικοινωνήσει με τις ιταλικές πρεσβείες στη Ρωσία και τις χώρες της Βαλτικής για αυτό το θέμα.
Αυτό δεν ισχύει μόνο για προϊόντα από την Ιταλία, αλλά και από άλλες χώρες», σημείωσε ο επιχειρηματίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης