Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τουρκία: Η επιθετική συμπεριφορά του Ισραήλ ωθεί το Ιράν να αναλάβει «θεμιτά βήματα»

Τουρκία: Η επιθετική συμπεριφορά του Ισραήλ ωθεί το Ιράν να αναλάβει «θεμιτά βήματα»
Η περιοδεία του Ιρανού ΥΠΕΞ Abbas Araghchi, με στόχο την ανάσχεση των ενεργειών του Ισραήλ στον Λίβανο και τη Γάζα, περιλάμβανε επισκέψεις στον Λίβανο, τη Συρία, τη Σαουδική Αραβία, το Κατάρ, το Ιράκ και το Ομάν, καθιστώντας την Κωνσταντινούπολη τον 9ο σταθμό της περιοδείας του εν μέσω αυξανόμενων περιφερειακών εντάσεων 
Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Abbas Araghchi δήλωσε ότι το Ιράν και η Τουρκία θα μπορούσαν να διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στην προώθηση της ειρήνης στην περιοχή και στη διασφάλιση της διεθνούς ασφάλειας.
Κατά τη διάρκεια μιας κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Hakan Fidan στην Κωνσταντινούπολη το Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2024, ο Araghchi αναφέρθηκε στις σημαντικές διαπραγματεύσεις που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής «3+3» σχετικά με τον Νότιο Καύκασο.
«Διεξήχθησαν εποικοδομητικές διμερείς συνομιλίες μεταξύ του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Hakan Fidan και του Ιράν.
Η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν και η Δημοκρατία της Τουρκίας είναι οι δύο σημαντικές χώρες στην περιοχή και τον ισλαμικό κόσμο, που έχουν φιλικές και αδελφικές σχέσεις που χρονολογούνται εδώ και πολλούς αιώνες». σημείωσε ο Araghchi.
Τονίζει ότι ενισχύοντας τη συνεργασία τους, το Ιράν και η Τουρκία θα μπορούσαν να συμβάλουν σημαντικά στη διάδοση της ειρήνης και στην ανάπτυξη στην περιοχή, καθώς και στην ενίσχυση της ασφάλειας στη διεθνή σκηνή.
Ο Araghchi αναφέρθηκε επίσης στην πρόσφατη σύνοδο κορυφής 3+3, δηλώνοντας: «Μετά την πρώτη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στην Τεχεράνη πέρυσι, η 3η συνάντηση πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στην Κωνσταντινούπολη με τη συμμετοχή των υπουργών Εξωτερικών της Ρωσίας, της Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας. .»
«Η επιθετική στάση του Ισραήλ αναγκάζει το Ιράν να αναλάβει θεμιτά βήματα», δήλωσε ο Hakan Fidan σε κοινή συνέντευξη Τύπου στην Κωνσταντινούπολη με τον Ιρανό ομόλογό του Abbas Araghchi.
Αναλυτικά, οι υπουργοί Εξωτερικών του Ιράν και της Τουρκίας μοιράστηκαν απόψεις για την προώθηση των σχέσεών τους και την ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας σε διάφορους τομείς. Εξέτασαν επίσης σημαντικά περιφερειακά ζητήματα και εξελίξεις, ιδιαίτερα τις ενέργειες και τις επιθέσεις της ισραηλινής οντότητας στη Γάζα και τον Λίβανο.
Επιπλέον, οι συμμετέχουσες χώρες τόνισαν τη σημασία της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή και τον Καύκασο, εκφράζοντας την αντίθεσή τους στην παρουσία εξωπεριφερειακών δυνάμεων και παραγόντων που συμβάλλουν στην αστάθεια.

Η συνάντηση για το Νότιο Καύκασο

Η δεύτερη συνάντηση 3+3 πραγματοποιήθηκε πέρυσι στην Τεχεράνη και συμμετείχαν οι υπουργοί Εξωτερικών της Ρωσίας, της Τουρκίας, του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας.
Η συνάντηση επικεντρώθηκε στη συζήτηση θεμάτων εντός της περιοχής του Νοτίου Καυκάσου και στη διερεύνηση τρόπων ενίσχυσης της περιφερειακής συνεργασίας σε τομείς πολιτικής, οικονομίας, ασφάλειας, μεταφορών και ενέργειας.
Ένας από τους κύριους στόχους του σχηματισμού αυτής της περιφερειακής ομάδας είναι η αντιμετώπιση τοπικών ζητημάτων μέσω της συμμετοχής περιφερειακών χωρών, απαλλαγμένων από την παρέμβαση εξωπεριφερειακών και δυτικών εθνών
Επικεφαλής αντιπροσωπείας, ο υπουργός Εξωτερικών Abbas Araghchi έφτασε στην Κωνσταντινούπολη στο πλαίσιο της περιφερειακής διπλωματικής περιοδείας του και συμμετείχε στη συνάντηση του μηχανισμού 3+3.
Πριν από την Κωνσταντινούπολη, είχε επισκεφθεί την Ιορδανία και την Αίγυπτο για να διαβουλευτεί με ανώτερους αξιωματούχους σχετικά με τις πρόσφατες περιφερειακές εξελίξεις, ιδιαίτερα την ισραηλινή γενοκτονία στη Γάζα και τη συνεχιζόμενη επιθετικότητα στον Λίβανο.
Η περιοδεία του Araghchi, με στόχο την ανάσχεση των ενεργειών του Ισραήλ στον Λίβανο και τη Γάζα, περιλάμβανε επισκέψεις στον Λίβανο, τη Συρία, τη Σαουδική Αραβία, το Κατάρ, το Ιράκ και το Ομάν, καθιστώντας την Κωνσταντινούπολη τον ένατο σταθμό της περιοδείας του εν μέσω αυξανόμενων περιφερειακών εντάσεων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης