Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ανησυχία της G7 για στρατιωτική συνεργασία της Ρωσίας με την Κίνα, το Ιράν και τη Βόρεια Κορέα

Ανησυχία της G7 για στρατιωτική συνεργασία της Ρωσίας με την Κίνα, το Ιράν και τη Βόρεια Κορέα
Οι υπουργοί Άμυνας ισχυρίστηκαν ότι η υποστήριξη της Κίνας επιτρέπει στη Ρωσία να πραγματοποιήσει στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία
Οι υπουργοί Άμυνας των χωρών της ομάδας των G7 επανέλαβαν την ανησυχία τους για τη στρατιωτική συνεργασία της Ρωσίας με την Κίνα, το Ιράν και τη Βόρεια Κορέα, σύμφωνα με κοινή δήλωση που εγκρίθηκε σε υπουργική σύνοδο στη Νάπολη το Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2024.
Οι υπουργοί ισχυρίστηκαν ότι η υποστήριξη της Κίνας επέτρεπε στη Ρωσία να πραγματοποιήσει στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία, κάτι που «έχει σημαντικές και ευρείες επιπτώσεις στην ασφάλεια, καθώς και την ενίσχυση της στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ Κίνας και Ρωσίας».
Η ομάδα ανησυχεί επίσης για την αυξανόμενη στρατιωτική συνεργασία της Ρωσίας με τη Βόρεια Κορέα και το Ιράν, με την Τεχεράνη να παρέχει στη Μόσχα «βαλλιστικούς πυραύλους, UAV, στρατιωτικό εξοπλισμό και ευαίσθητη τεχνολογία, με στόχο την παράκαμψη του καθεστώτος κυρώσεων».
Τόσο η Ρωσία όσο και το Ιράν έχουν επανειλημμένα απορρίψει τέτοιους ισχυρισμούς.

Ενίσχυση της αμυντικής βιομηχανίας

Το κείμενο τονίζει την ανάγκη «να ενισχυθεί η αμυντική βιομηχανία, ενθαρρύνοντας την ισχυρή δέσμευση και τη βιομηχανική συνεργασία με τους εταίρους».
Οι υπουργοί Άμυνας αναγνώρισαν «τη σημασία της εξασφάλισης αξιόπιστης, προβλέψιμης και σταθερής πρόσβασης στη χρηματοδότηση για τις αμυντικές βιομηχανίες» των κρατών μελών.
Συμφώνησαν επίσης να εργαστούν «για τη διερεύνηση της πολυεθνικής συνεργασίας για αποτελεσματικές προμήθειες και τη συγκέντρωση της ζήτησης για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας».
«Θεωρούμε υψίστης σημασίας να διατηρήσουμε το στρατιωτικό μας πλεονέκτημα μέσω της υπεύθυνης έρευνας και ανάπτυξης και της ταχείας υιοθέτησης νέων τεχνολογιών», επ[ισημαίνεται.
Οι υπουργοί Άμυνας των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας, του Καναδά και της Ιαπωνίας σχεδιάζουν επίσης να εργαστούν  «για τη βελτίωση της διαλειτουργικότητας, βασιζόμενοι στα κοινά πρότυπα που ήδη ισχύουν».
Αναγνώρισαν «την ανάγκη να μειωθεί η μεγάλη εξάρτηση από ορυκτά καύσιμα» και «να δημιουργηθεί ένα αξιόπιστο και εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό ως πυλώνας αποτροπής και άμυνας».

Μη αναστρέψιμη η πορεία της Ουκρανίας

Υποστηρίζουν τη «μη αναστρέψιμη πορεία της Ουκρανίας προς την πλήρη ευρωατλαντική ενσωμάτωση, περιλαμβανομένης της ένταξης στο ΝΑΤΟ».
«Υπογραμμίζουμε την πρόθεσή μας να συνεχίσουμε να παρέχουμε βοήθεια στην Ουκρανία, περιλαμβανομένης στρατιωτικής βοήθειας βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα» στη σύγκρουσή της με τη Ρωσία, ανέφεραν οι G7 έπειτα από τη συνάντησή τους στη Νάπολη της Ιταλίας.
Οι υπουργοί Άμυνας της G7 ζήτησαν επίσης «σημαντική και σταθερή αύξηση" της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας, που αντιμετωπίζει σοβαρή επισιτιστική κρίση λόγω του πολέμου Hamas - Ισραήλ.
«Οι χώρες της G7 υποστηρίζουν την ανάγκη μιας άμεσης κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα, την απελευθέρωση όλων των ομήρων, σημαντική και σταθερή αύξηση των ροών ανθρωπιστικής βοήθειας σε ολόκληρη της Λωρίδα της Γάζας και σταθερή πορεία προς μια λύση δύο κρατών», αναφέρουν στην κοινή δήλωσή τους.

Ειρήνη στο Λίβανο

Οι υπουργοί Άμυνας της G7 εκφράζουν επίσης ανησυχία για «τις απειλές» με στόχο την αποστολή του ΟΗΕ για τη διατήρηση της ειρήνης στον Λίβανο (UNIFIL) που κατηγορεί το Ισραήλ ότι στοχοποιεί εκ προθέσεως τις θέσεις της μετά την κλιμάκωση της βίας με το λιβανέζικο ισλαμιστικό κίνημα Hezbollah.
Οι χώρες της G7 είναι "ανήσυχες λόγω των πρόσφατων εξελίξεων στον Λίβανο και του κινδύνου επιπρόσθετης κλιμάκωσης. Εκφράζουμε την ανησυχία μας για όλες τις απειλές κατά της ασφάλειας της UNIFIL. Η προστασία των ειρηνευτών είναι υποχρέωση όλων των πλευρών στη σύγκρουση", αναφέρει.
Η Ιταλία ασκεί την προεδρία για το 2024 της G7 που περιλαμβάνει επίσης τις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Καναδά, τη Βρετανία, τη Γαλλία τη Γερμανία και την Ιαπωνία. Εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Ένωσης , του ΝΑΤΟ και ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας συμμετείχαν επίσης στις συνομιλίες στη Νάπολη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης