Τελευταία Νέα
Διεθνή

John Healey (Υπ. Άμυνας Βρετανίας): Ο βρετανικός στρατός δεν είναι έτοιμος για πόλεμο, μόνο μείωση τα τελευταία 10 χρόνια

John Healey (Υπ. Άμυνας Βρετανίας): Ο βρετανικός στρατός δεν είναι έτοιμος για πόλεμο, μόνο μείωση τα τελευταία 10 χρόνια
Όπως σημείωσε ο Βρετανός ΥΠΑΜ John Healey, τα τελευταία 10 χρόνια οι βρετανικές ένοπλες δυνάμεις μειώνονται συνεχώς και υποφέρουν από χρόνια υποχρηματοδότηση.
Σχετικά Άρθρα
Ο Βρετανός υπουργός Άμυνας John Healey παραδέχτηκε ανοιχτά για πρώτη φορά ότι οι ένοπλες δυνάμεις της Βρετανίας δεν είναι έτοιμες για πόλεμο, σύμφωνα με την Daily Telegraph.
Ο John Healey κατηγόρησε για αυτό την κυβέρνηση των Συντηρητικών, η οποία ήταν στην εξουσία από το 2010 έως τον Ιούλιο του 2024.
«Το Ηνωμένο Βασίλειο, όπως πολλές άλλες χώρες, έχει γίνει ιδιαίτερα προσαρμοστικό και έτοιμο να διεξάγει στρατιωτικές επιχειρήσεις.
Αυτό για το οποίο δεν ήμασταν προετοιμασμένοι ήταν ο πόλεμος.
Εάν δεν είμαστε έτοιμοι να πολεμήσουμε, τότε δεν είμαστε σε θέση να αποτρέψουμε» τόνισε ο Υπουργός John Healey σε μια παρουσίαση του Politico με θέμα «Όλα αυτά βρίσκονται στον πυρήνα της λογικής του ΝΑΤΟ»

Όπως σημείωσε ο John Healey, τα τελευταία 10 χρόνια οι βρετανικές ένοπλες δυνάμεις μειώνονται συνεχώς και υποφέρουν από χρόνια υποχρηματοδότηση.
Επανέλαβε επίσης ότι η κατάστασή τους ήταν ακόμη χειρότερη από ότι περίμενε η κυβέρνηση των Εργατικών που σχηματίστηκε μετά τις εκλογές του Ιουλίου 2024.

Ο John Healey έκανε αυτές τις δηλώσεις μια εβδομάδα πριν από τη δημοσίευση του σχεδίου προϋπολογισμού της κυβέρνησης, στο οποίο, σύμφωνα με πηγές της Daily Telegraph, ο βρετανικός στρατός «σχεδόν σίγουρα» δεν θα λάβει επιπλέον κονδύλια.
Όπως έχει δηλώσει προηγουμένως ο John Healey, η ολοκληρωμένη επισκόπηση της ασφάλειας, της άμυνας και της εξωτερικής πολιτικής του Ηνωμένου Βασιλείου, που πρόκειται να παρουσιαστεί το πρώτο εξάμηνο του 2025, θα βοηθήσει στην εξεύρεση προσεγγίσεων για την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι Βρετανικές Ένοπλες Δυνάμεις.
Μάλιστα ανατέθηκαν στον πρώην Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ (1999-2003) Λόρδο George Robertson και στον Richard Barrons ο οποίος ήταν επικεφαλής της Στρατηγικής Διοίκησης των Βρετανικών Ενόπλων Δυνάμεων το 2013-2016, και στον πρώην ανώτερο διευθυντή για τη Ρωσία στην Εθνική Ασφάλεια. Συμβούλιο του Λευκού Οίκου, Fiona Hill.
Προηγουμένως, η κυβέρνηση των Συντηρητικών διερευνούσε το ζήτημα της επιστροφής στην πρακτική της στρατολόγησης στον βρετανικό στρατό προκειμένου να αυξήσει την ετοιμότητα της χώρας να αποκρούσει πιθανή επίθεση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης