Τελευταία Νέα
Διεθνή

Εμπιστευτικές συνομιλίες Musk - Putin για επιχειρήσεις, γεωπολιτική και μία πολιτική «χάρη», αποκαλύπτει η WSJ

Εμπιστευτικές συνομιλίες Musk - Putin για επιχειρήσεις, γεωπολιτική και μία πολιτική «χάρη», αποκαλύπτει η WSJ
«Αργότερα το 2022, ο Musk είχε τακτικές συνομιλίες με «Ρώσους υψηλού επιπέδου», σύμφωνα με πηγή που γνωρίζει σύμφωνα με το άρθρο.
Τα τελευταία δύο χρόνια τουλάχιστον ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου, δισεκατομμυριούχος και υποστηρικτής του Trump, Elon Musk  και ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin έχουν τακτικές συνομιλίες, σύμφωνα με ρεπορτάζ της WSJ.
Αρκετοί νυν και πρώην αξιωματούχοι σε ΗΠΑ, Ευρώπη και Ρωσία είπαν στη Wall Street Journal ότι ο Musk συζήτησε προσωπικά θέματα, επιχειρηματικά και γεωπολιτικά ζητήματα, με πληροφορίες να αναφέρουν πως ο Putin του ζήτησε να μην ενεργοποιήσει τις υπηρεσίες των δορυφόρων του Starlink για την παροχή υπηρεσιών Διαδικτύου στην Ταϊβάν, ως «χάρη» στον Κινέζο ομόλογό του ηγέτη Xi Jinping.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ το 2022, ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου βρισκόταν κάτω από δημόσια και ιδιωτική πίεση από το Κρεμλίνο.
Ο Musk βρέθηκε αντιμέτωπος με κατηγορίες ότι είχε πουλήσει τερματικά για το Starlink, το μεγαλύτερο δίκτυο δορυφόρων στον κόσμο που παρέχει πρόσβαση στο Διαδίκτυο, στη Ρωσία εν μέσω του πολέμου μεταξύ Μόσχας και Κιέβου, με τον δισεκατομμυριούχο να χαρακτηρίζει τις αναφορές «κατηγορηματικά ψευδείς».
Τον Μάιο του 2022, ο επικεφαλής του διαστημικού τομέα της Ρωσίας σημείωσε σε μια ανάρτηση στο Telegram ότι ο Musk θα «απαντούσε σαν ενήλικας» σε ότι αφορά την παροχή υπηρεσιών μέσω Starlink στο τάγμα Azov της Ουκρανίας, το οποίο το Κρεμλίνο θεωρεί ακροδεξιά ομάδα, επισημαίνει.

«Αργότερα το 2022, ο Musk είχε τακτικές συνομιλίες με «Ρώσους υψηλού επιπέδου», σύμφωνα με πηγή που γνωρίζει σύμφωνα με το άρθρο.

Εκείνη την εποχή, υπήρχε πίεση από το Κρεμλίνο στις επιχειρήσεις του Musk και «σιωπηρές απειλές εναντίον του», συμπλήρωσε.
Την ίδια χρονιά, ο Musk άρχισε να προωθεί θέσεις περισσότερο ευθυγραμμισμένες με τη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένης ότι η SpaceX έχανε χρήματα χρηματοδοτώντας τερματικά στην Ουκρανία, ενώ ζήτησε από τους ακόλουθούς του στην εφαρμογή X, να υποστηρίξουν ειρηνευτικά σχέδια που «αντανακλούσαν ορισμένες πτυχές της θέσης του Κρεμλίνου για την Ουκρανία», σημειώνει η εφημερίδα.
Επιπλέον, ο Musk έχει γίνει πιο επικριτικός για την αμερικανική στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία.
Εάν οι αναφορές είναι ακριβείς και ο Musk ήταν σε επαφή με τον Putin, θα μπορούσε να αποτελέσει μεγάλη απειλή για την εθνική ασφάλεια.
Ο δισεκατομμυριούχος έχει στενούς επιχειρηματικούς δεσμούς με τον στρατό των ΗΠΑ και άλλες υπηρεσίες, δίνοντάς του άδεια ασφαλείας για απόρρητες πληροφορίες και προγράμματα στην Ουάσιγκτον.
Σύμφωνα με τους New York Times, στον Musk υποσχέθηκαν 3 δισεκατομμύρια δολάρια για 100 διαφορετικά συμβόλαια πέρυσι με πάνω από δώδεκα ομοσπονδιακές υπηρεσίες.
Η πηγή που γνώριζε την επικοινωνία του Musk με τον Putin είπε στη Journal ότι οι ομοσπονδιακοί αξιωματούχοι «δεν αγαπούν» την επικοινωνία μεταξύ των δύο, αλλά ότι δεν έχουν εκφραστεί ανησυχίες για πιθανή παραβίαση της ασφάλειας που σχετίζεται με τις συνομιλίες του Musk και του Putin.
Ο Musk είπε σε μια ανάρτηση τον Οκτώβριο του 2022 στο X, ότι είχε μιλήσει με τον Putin" μόνο μία φορά και αυτό πριν από περίπου 18 μήνες.
Το θέμα ήταν το διάστημα".
Το σχόλιο ήρθε αφού ο Αμερικανός πολιτικός επιστήμονας Ίαν Μπρέμερ ισχυρίστηκε ότι ο Musk του είπε για μια συνομιλία που είχε με τον Putin το φθινόπωρο του 2022 σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης